Son dakika skolyoz tedavisi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan skolyoz tedavisi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan skolyoz tedavisi haber sayfamızda...
Omurgada görülen eğrilikler olarak tanımlanan skolyozun, erken teşhis edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdemir, “Erken teşhis edilen vakalarda tedavi seçenekleri çok daha geniştir ve cerrahi müdahale gereksiz yere gündeme gelmeyebilir. Skolyozda tedaviye yönelik birçok seçenek mevcuttur ve hastalarımız bu seçeneklerle oldukça başarılı sonuçlar elde edebilirler” dedi.
Omurgada görülen eğrilikler olarak tanımlanan skolyozun, erken teşhis edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdemir, “Erken teşhis edilen vakalarda tedavi seçenekleri çok daha geniştir ve cerrahi müdahale gereksiz yere gündeme gelmeyebilir. Skolyozda tedaviye yönelik birçok seçenek mevcuttur ve hastalarımız bu seçeneklerle oldukça başarılı sonuçlar elde edebilirler” dedi.
Skolyoz, gözden kaçan bir problem olsada hayatı olumsuz yönde etkileyebilir. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Şadiye Sarataş, skolyoz hastalığına dikkat çekerek Posta.com.tr okurları için önemli uyarılarda bulundu.
Türkiye'de her 10 kişiden 4'ü skolyoz olabiliyor. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan ve 10–15 yaş grubu sağlıklı çocukların ortalama yüzde 2-3’ünde görülen skolyoz, gözden kaçan bir problem olsada hayatı olumsuz yönde etkileyebilir. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Şadiye Sarataş, skolyoz hastalığına dikkat çekere Posta.com.tr okurları için önemli uyarılarda bulundu.
Çocuklarda, özellikle hızlı büyüme dönemlerinde omurgada eğrilikler yaşanabiliyor. Bu dönemlerde çocukların omuzları arasındaki dengesizlik, kürek kemikleri ve karın bölgesindeki asimetriler skolyozun ilk belirtileri olabiliyor. Zayıf çocuklarda skolyoz daha rahat fark edilebilirken kilolu çocuklarda bu belirtiler gözden kaçabiliyor. Aşırı kilolu çocuklarda karın bölgesinde kilodan kaynaklanan boğumlar arasında asimetri olup olmadığının kontrol edilmesi skolyoz ile ilgili anne babalara fikir verebiliyor. Skolyozun tedavisinde eğriliğin derecesi ve yaş önemli bir faktör oluştururken sporla ilgilenen çocuklarda ipli skolyoz ameliyatı ön plana çıkıyor.
Skolyozun kız çocuklarında erkeklere göre 4 kat daha fazla görüldüğüne değinen uzmanlar, "ilk tanıda yaş ne kadar küçük ve eğrilik ne kadar büyükse ilerleme ihtimali o kadar büyüktür. Bu eğrilikler daha çok ergenlikten önce başlar ve ilerleyicidir. Hastanın ergenlikten sonra iskelet sisteminin olgunlaşmasıyla birlikte ilerlemesi durur” diyor.
Omurganın yana doğru eğriliği anlamına gelen skolyozun doğuştan olan şekli, son yıllarda teknoloji ve tıptaki gelişmeler sayesinde henüz bebek anne karnında iken de tespit edilebiliyor. Anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında ortaya çıkan doğuştan (doğumsal) skolyoz genellikle ilerleyici olduğu için, erken teşhis ve tedavisi büyük önem taşıyor.
Bebeklik, çocukluk ve erişkin dönemde görülebilen omurga eğriliği olarak bilinen “Skolyoz” özellikle büyümenin hızlandığı puberte döneminde yani 10-15 yaş grubu çocuklarda sık görülmekte olup çocuğun hem fiziksel hem de ruhsal yapısını olumsuz etkiliyor. Skolyozda tedavisinde erken tanı çok önemli. Erken tanı yapıldığı takdirde tedavi şansı çok yüksek.
Kifoz yani kamburluğun ergenlik dönemindeki erkek çocuklarında daha fazla görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Ruhan Özer, “Skolyoz ise genç kızlarda erkek çocuklarına göre 8 kat daha fazla görülür. Egzersiz, postür problemini ortadan kaldırmada kullanılan en etkin tedavi yöntemidir” dedi. Her 10 çocuktan 4’ünün duruş bozukluğu var. Peki postür bozukluğunu ortadan kaldırmak için neler yapılmalı? Kifoz nedir, tedavisi var mı? Skolyoz nedir, tedavisi var mı? En iyi tedavi yönteminin egzersiz olduğunu belirten Özer, konu hakkında açıklama yaptı.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Rasim Şerifoğlu, idiopatik skolyoz daha çok 10-14 yaş arası çoğunlukla kız çocuklarında adet öncesi dönemde başlama özelliğine sahip olduğunu söyledi. İdiopatik skolyoz nedir? Çocuklarda skolyoz tedavisi nasıl yapılır? Skolyoz ameliyatı hakkında merak edilenler haberimizde.
Büyümenin en hızlı yaşandığı ergenlik döneminde belirtilerinin görülme sıklığı artan skolyoz önlem alınmadığı takdirde estetik sorunların yanında kalp ve solunum sisteminde de ciddi hasar oluşturabiliyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal, “Çocuklarda ve gençlerde hastalığın hiç belirti vermeden ilerlemesi, erken tanının zorluğunu ve önemini ortaya koymaktadır” dedi.
Halk arasında 'omurga eğriliği' diye bilinen skolyoz, özellikle gelişim çağındaki çocukların geleceğini tehdit ediyor. Günümüzde uygulanan yeni nesil tedavi seçenekleri ile skolyozdan kurtulmak artık mümkün. Bu seçeneklerden biri de yeni nesil tedavi seçeneği İpli Skolyoz
İzmir’de yaşayan SMA Tip 2 hastası Doruk Çukurcu'nun (9), tedavisi için gerekli olan 1 milyon 820 bin doların toplanması için 18 ay önce valilik onaylı başlatılan bağış kampanyası 19 Mart'ta yüzde 100'e ulaştı. Doruk, şimdi Dubai'ye tedaviye gitmek için gün sayıyor. 11 Mayıs'ta oğlu Doruk'un 10'uncu yaşını kutlayacaklarını belirten Arzu Ergün (45), "Kampanya sürecinde büyük bağışçılarımız olmadı ama gönüllülerimiz çevresine duyurarak, onu sahiplenerek kampanyayı bitirmiş oldu. Doruk kendi de emek verdi. Yayınlarda kendi derdini anlattı" dedi.
İzmir'deki Dr. Behçet Uz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Onkoloji Uzmanı Dr. Bengü Demirağ, '15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanseri Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada çocukluk çağı kanser vakalarının her geçen yıl arttığını belirtip, "Klinik olarak 4 saatlik bebeğe kanser tanısı koyduk. 4 saatlik bir bebek kanser olmak için ne yapmıştır? Hiçbir şey. Daha anne karnında bile bu tümörlerin ortaya çıkabilme ve büyüyebilme olasılığı var. Şu an kliniğimizde yatan en küçük hasta 40 günlük" dedi.
Skolyoz hakkında bilgilendirmede bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, "Çocuklarda kötü duruş, omuz seviyeleri arasında eşitsizlik, bel çukurlarındaki asimetri, bel kemiğinde bir tarafın öne çıkıntı yapması, kürek kemiğinde tümsek görünümü, elbiselerin vücuda tam oturmaması ve kızlarda eteğin yukarı doğru çekilmesi gibi belirtiler görüldüğünde skolyoz ihtimali düşünülerek vakit kaybetmeden hekime başvurulmalı” dedi.
Uzmanlar, teknolojinin yaygınlaşmasıyla artan dijital cihaz kullanımının özellikle aşırı ve kontrolsüz olduğunda, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkilediği konusunda uyarıyor.
Çocuk Üroloji Uzmanı Op.Dr. Aykut Akıncı okulların kapanmasıyla birlikte artan sünnet işlemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Akıncı sünnetin kesinlikle bir sağlık kurumunda, steril ortamda, uygun cerrahi yöntem ve malzemeler kullanılarak yapılması gerektiğini belirtti.
Skolyozun görülme sıklığının kadınlarda erkeklere oranla 10 kat daha fazla olduğunu dile getiren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Ersoy, “Skolyoz, omurga eğriliğinin genel ismidir. Bu eğrilik S tipinde veya C tipinde görülebilirken, omurganın dönüş hareketleriyle de meydana gelmiş olabilir. Bu iki durum birlikte de olabilir. Bu eğrilikler genel olarak belde ve sırtta meydana geliyor. İlgili bölgelerde asimetriye ve normalden farklı görünüme sebep olabiliyor” dedi.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Ersoy, skolyoz hastalığı ile ilgili verdiği bilgilerde ailelerin çocuklarının omurga gelişimini zaman zaman kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.
Uzmanlar, omurganın ‘S’ ve ‘C’ halinde eğriliğine neden olan skolyozun erken tanısında, ebeveynlerin denize giren çocuklarının vücutlarını iyi gözlemlemelerinin oldukça önemli olduğunu söyledi.
Son günlerde hava sıcaklıkları değişkenlik gösterirken özellikle doğu illerinde termometreler zaman zaman eksi dereceleri ölçüyor. Uzmanlar ise halk arasında yüz felci olarak bilinen yüz kaslarının bir kısmının veya tamamının hareket ettirilememesi durumuna karşı uyarıyor.
Skolyoz hakkında bilgilendirmede bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, "Çocuklarda kötü duruş, omuz seviyeleri arasında eşitsizlik, bel çukurlarındaki asimetri, bel kemiğinde bir tarafın öne çıkıntı yapması, kürek kemiğinde tümsek görünümü, elbiselerin vücuda tam oturmaması ve kızlarda eteğin yukarı doğru çekilmesi gibi belirtiler görüldüğünde skolyoz ihtimali düşünülerek vakit kaybetmeden hekime başvurulmalı” dedi.
Bel ağrıları, her yaş grubundan insanın karşılaşabileceği yaygın görülen bir sorun ve hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Bu tür ağrılar genellikle bel bölgesinde hissediliyor ve çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Bel ağrısının nedenleri, sebepleri ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak, doğru tanı ve etkili tedavi için önem taşıyor. Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, genç, yaşlı ya da kadın, erkek fark etmeksizin genel bir problem haline gelen bel ağrıları ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için anlatıyor.