Son dakika tükürük haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan tükürük gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan tükürük haber sayfamızda...
Prof. Dr. Eda Kepenekli, "RSV respiratuar sinsityal virüs olarak biliniyor. Dünya genelinde bebeklerde ve erken çocukluk döneminde alt solunum yolu enfeksiyonlarının en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Genellikle soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olsa da aynı zamanda akciğerleri etkileyip ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarına (zatürre ve bronşiyolit) yol açıyor" dedi.
Uzman Diş Hekimi ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, son dönemde artan reflü vakalarına dikkat çekerek çarpıcı bir tespitte bulundu. Prof. Dr. Özkan, "Reflü sanıldığı gibi sadece mide kaynaklı bir hastalık değil. Çoğu zaman sessizce ağızda başlar" dedi.
ABD’de genetik testi devi, 2023’teki veri ihlali skandalı sonrası toparlanamadı. İflasını ilan etti. Ancak daha büyük bir kriz kapıda. 15 milyon kişinin hassas verileri satışa çıktı.
Ramazanın gelmesiyle ağız ve diş bakımı hakkında yapılması gerekenleri anlatan Diş Hekimi Ece Çalışkan, oruç tutarken ağız ve diş sağlığı bakımından en büyük tehdidin ağız kuruluğu olduğunu belirtti. Alkollü gargara kullanmanın ağız kuruluğuna daha çok neden olabileceğini belirten Çalışkan, "Bu yüzden bundan uzak durabiliriz. Ancak mutlaka gargara yapılması gerektiğinden alkollü gargara yerine hafif tuzlu suyu tercih edebilirsiniz" önerisinde bulundu.
Futbolun en heyecanlı anları, derbi maçlarının atmosferiyle taçlanır. Bu özel gecelerde stadyumda yaşanan coşku ve gerilim, dışarıda sofralarda bir araya gelen taraftarlarla adeta birleşir. Derbi gecelerinin vazgeçilmezi ise, 40 yıllık geçmişe sahip tükürük köftecisinin sırrını saklayan o nefis lezzetleridir.
Erken çocukluk çağı çürüklerinin (EÇÇ) süt dişlerinde oluşan çürük veya çürük nedeniyle oluşan diş kaybı ile kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Figen Seymen, bu çürüklerin çocuklarda kronik ağrı, enfeksiyon ve diğer sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.
Adana'da dünyaya gelen bebekten topuk kanı aldırmayan aileye açılan dava sonucu 2.5 aylık bebeğe kayyum atandı. Evladına kayyum atanan baba, “Benim evladım belediye mi ki kayyum atandı” diyerek karara itiraz etti.
Evinde oyun oynarken kaza geçirerek boyun bölgesinde ileri derecede yanık oluşan Kamerunlu Jacques Franck Pharel Teme (7) İstanbul'da 7 saat süren bir operasyonla sağlığına kavuştu. Yangın sırasında boynu gövdesine yapıştığı için kafasını dahi kaldıramaz hale gelen Teme'ye önce boyun bölgesinde hareket genişliği sağlandı. Daha sonra bacak bölgesinden incecik bir doku damarla alınarak mikroskop yardımıyla boyundaki damarlarla bağlandı. Yavaş yavaş konuşmaya, kafasını hareket ettirmeye başlayan Teme, taburcu edildi.
Çocukluğunda geçirdiği bir hastalık yüzünden aşırı temizlik takıntısı vardı. Halka açık yerlerde oturmaz, yemez ve içmezdi. Elle tutulan her şeyde mikrop olduğuna inanır, suni meyve hapları yutardı.
Mevsimsel geçişlerde Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) özellikle bebekler ve çocuklar için önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Konu hakkında bilgiler paylaşan Prof. Dr. Dilek Yılmaz, “RSV, dünya genelinde bebeklerde ve erken çocukluk döneminde alt solunum yolu enfeksiyonlarının en önemli nedenleri arasında geliyor. Genellikle hafif geçirilen soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olsa da aynı zamanda akciğerleri etkileyip alt solunum yolu enfeksiyonlarına (zatürre ve bronşiolit) yol açabiliyor” dedi.
Narin Güran cinayeti davasında savcı mütalaasını açıkladı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, 4 sanık hakkında "iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.
Soğuk havada, özellikle baş ve boyun bölgesinin iyi korunması gerektiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu, “Soğuk havalarda muhakkak atkı ve bere takmalı, yüzünüzü koruyacak alternatif maskeler de kullanabilirsiniz. Rüzgar ve rüzgarla gelen soğuk hava dalgası yüz sinirlerinizi kolayca zedeleyebilir. Saçlarınız ıslak ya da nemliyken dışarı çıkmamalısınız. Ani sıcaklık değişimlerinden uzak durmalısınız” dedi.
Katma değerli üretime verilen hibeler ve yetenekli insan gücü sayesinde Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi hızla büyümeye devam ediyor. Kendi teknolojilerimizi üretmek, küresel pazarda oyun kurucu olmamızı sağlarken dijital dönüşümde dışa bağımlılığın azalması açısından da kritik önem taşıyor. Bu başarı hikayesinin altında elbette tüm Türkiye’ye yayılmış teknokentler yatıyor. Bu hafta ODTÜ Teknokent’i odağımıza aldık ve orada geliştirilen bazı ilginç yenilikleri masaya yatırdık.
Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianamede, tutuklu şüpheliler amca Salim, anne Yüksel ve ağabey Enes Güran ile komşuları Nevzat Bahtiyar hakkında "iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
Okulların açılması ile birlikte pek çok kişi kırtasiye alışverişine çıktı. Eksikleri temin etmek için hem hesaplı hem kaliteli ürünler arayan ebeveynlere Uzman Pedagog ve Ebeveyn Danışmanı Zeynep Şimşek Karataş önemli uyarılarda bulundu. Uzman isim kırtasiye ürünlerindeki gizli tehlikelere Posta.com.tr okuyucuları için dikkat çekti. İşte detaylar...
Bebeklerde salya akması, çoğu zaman ebeveynlerin endişe duyduğu, ancak genellikle zararsız bir durumdur. Bebekler, diş çıkarma sürecine girdiklerinde veya bazı sağlık sorunları yaşadıklarında fazla salya üretebilirler. Peki, bebekte salya neden olur? Bebeklerin neden salyası akar?
Antalya'da, özel bir hastanede tükürük bezindeki kisti ameliyatla alınan pilot Buğra Arif Uçku (45), kanaması olunca girdiği ikinci operasyonda hayatını kaybetti. Uçku'nun ailesi, ihmal olduğu iddiasıyla doktorlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Otopsi raporunda Uçku'nun, ameliyat bölgesinde damar yaralanmasına bağlı hayatını kaybettiği kaydedildi.
Bebeklerde ağız kuruluğu, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve bu durum hem rahatsız edici hem de endişe verici olabilir. Özellikle bebeklerin hassas vücut yapıları, ağız kuruluğunun nedenlerini anlamayı ve çözüm yollarını bulmayı önemlidir. Peki, ağız kuruluğu neden olur? Bebeklerde ağız kuruluğuna ne iyi gelir?
Bebeklerde diş çıkarma, hem bebekler hem de ebeveynler için zorlu bir dönem olabilir. Bu süreç, bebeklerin rahatsızlık hissetmesine ve çeşitli belirtiler göstermesine neden olabilir. Peki, bebeklerin diş çıkarma belirtileri nelerdir? Bebekler ne zaman diş çıkarır? İşte tüm detaylar...
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, yaz aylarında artan sivrisinek ve böcek alerjilerine karşı uyarıda bulundu. Prof. Dr. Nacaroğlu, “Böcekler, dünyanın en çeşitli hayvan gruplarından biridir ve bu yüzden böcek sokmaları oldukça yaygındır. Çoğu böcek sokması, birkaç gün içinde kendi kendine geçen hafif cilt reaksiyonlarına yol açsa da, bazı durumlarda ciddi alerjik reaksiyonlar da görülebilir" diye konuştu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Ertaş Sefer, Kurban Bayramı'nın sıcakların yoğunlaştığı bu günlere denk gelmesiyle gerek ev ziyaretlerinde gerekse tatil bölgelerinde yemek ve tatlı tüketiminin arttığını ancak yeterli su tüketilmediğini hatırlattı. Özellikle de ev dışında tuvalete girmek istemeyen kişilerin, misafirliklerin sık yaşandığı, ev dışında kalma süresinin arttığı bu özel günlerde su tüketiminin sınırlı kalmasına sebep olabileceğini söyledi.
Uyku düzeni bozuklukları ve sindirim sistemi hastalıkları arasında ilişki olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu, “Kalitesiz bir uyku, sindirim sistemi hastalıklarının bulgularını şiddetlendirirken, birçok sindirim sistemi hastalığı da uyku ritmini olumsuz etkileyebilir. Reflü nedeniyle hasta uyuyamayabilir. Bazı hastalar ise yoğun asit reflüsü nedeniyle gece uykusundan boğuluyor hissiyle uyanabilir. Uyku bozukluğu olanlarda hassas bağırsak sendromu daha sık görülür” dedi.
Uyku düzeni bozuklukları ve sindirim sistemi hastalıkları arasında ilişki olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu, “Kalitesiz bir uyku, sindirim sistemi hastalıklarının bulgularını şiddetlendirirken, birçok sindirim sistemi hastalığı da uyku ritmini olumsuz etkileyebilir. Reflü nedeniyle hasta uyuyamayabilir. Bazı hastalar ise yoğun asit reflüsü nedeniyle gece uykusundan boğuluyor hissiyle uyanabilir. Uyku bozukluğu olanlarda hassas bağırsak sendromu daha sık görülür” dedi.
Özellikle çocuklarda yaygın olarak görülen ve beşinci hastalık olarak bilinen Parvovirüs B19 son günlerde yetişkinleri de etkilemeye başladı. Tıbbi Mirobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya’nın verdiği bilgiye göre, yetişkinlerde şiddetli eklem ağrısı ve şişlikle seyreden bu durum farklı hastalıklarla da karıştırılabiliyor. Parvovirüs B19’un kronik bir hastalığı olmayan çocuk ve yetişkinlerde hafif seyirli olduğunu hatırlatan Topkaya “Ancak bazı kişilerde sinirleri, eklemleri veya kan sistemini etkileyen ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Anemisi olan veya bağışıklık sistemi zayıf olanlarda kan sayımında ciddi bir düşüşe neden olabilir” dedi.
Boyun bölgesinde oluşan kitleler genellikle iyi huylu olabilse de bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabiliyor. Enfeksiyonlardan, tiroid nodüllerine, lenf bezi şişliklerinden kansere kadar pek çok farklı nedenin boyunda kitleye neden olabildiğini söyleyen Kulak, Burun Boğaz ve Baş, Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Nihal Seden Boyoğlu, boyun bölgesinde herhangi bir kitle fark edildiğinde, yeni, eski, ağrılı veya ağrısız fark etmeksizin mutlaka bir hekime başvurması gerektiğinin altını çizdi.