Son dakika yabancı cisim haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan yabancı cisim gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan yabancı cisim haber sayfamızda...
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki Fatma Karabacak'ın yuttuğu karayemiş çekirdeği soluk borusundan akciğerine gitti, akciğerin bir kısmını çürüttü. Yuttuğu karayemiş yüzünden akciğerinin bir bölümü ameliyatla alınan Karabacak, eski sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Mehmet Ali Duman, küçük çocukların genellikle yılda altı ila 12 solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini ve bu enfeksiyonlar genellikle virüslerden kaynaklandığını belirterek, “Grip, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarda, öksürüğün süresi 10 ila 14 gün arasında değişir. Bu durumda bir çocuk senenin ortalama 140 gününü öksürerek geçirebilir” dedi.
Bursa'da, mıknatıslı boncuk bileklik yutan 5 yaşındaki kız çocuğunun bağırsağından 38 mıknatıs çıkartıldı. Doç. Dr. Kaan Demirören, 'Genellikle bu hastalarla ilk 24 saat içinde mide ya da bağırsakları delinmiş şekilde karşılaşıyoruz. Hastamızın şansı bağırsaklarda yakalamamıza rağmen bu mıknatısları endoskopi ile çıkarabilmemiz oldu.' dedi.
Çocuk Acil Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Murat Doğan, havaların soğumasıyla beraber çocuklarda solunum yolları enfeksiyonlarının arttığını kaydederek ailelere uyarılarda bulundu.
Aydın'ın Söke ilçesinde yaşayan genç kız, çatal yutma şikayetiyle hastaneye gitti. Doktorları bile şaşırtan görüntünün ardından çatal, yapılan operasyonla çıkartıldı.
Eskişehir'de yemek borusunun genişlemesi nedeniyle tavuk sesi çıkartan yavru kedi görenleri şaşırtırken, götürüldüğü veteriner kliniğindeki tedavisi devam ediyor. 'Kupa' isimli sevimli kediye tedavi sonrası için sıcak bir yuva aranıyor.
Çevre illerden de hasta kabul eden Kayseri Şehir Hastanesine kaşık, çivi, metal para, toplu iğne, saç kılı, plastik ve benzeri cisimleri yutan çok sayıda hasta da başvuruyor. Zihinsel engelli çocuklar başta olmak üzere birçok kişinin yanlışlıkla yuttuğu kaşıktan çiviye, plastikten saç kılına çeşitli cisimlerin hayati risk oluşturabileceği bildirildi.
Ofis hastalıkları arasında en sık görülenlerden birini boyun fıtığı oluşturuyor. Özellikle Covid-19 pandemisi döneminde evden çalışma, saatlerce masa başında ekrana kilitlenme ve hareketsizlik derken son yıllarda boyun ağrılarından yakınanların sayısı hızla arttı. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yüce “Sürekli bilgisayar ekranına bakma işlemi boyun hareket ve omurga duruşunu ciddi oranda bozarak boyun fıtığına zemin hazırlamaktadır. Masa başı çalışma olarak tanımladığımız sürekli aynı pozisyonda oturmak ve ayrıca bu esnada duruş bozukluğuna maruz kalmak da boyun fıtığının sebepleri arasında yer almaktadır” diyor. Buna karşın her ağrının boyun fıtığı anlamına gelmediğini ve tedavinin çoğunlukla ameliyat gerektirmeden yapılabildiğini belirten Doç. Dr. İsmail Yüce, pek çok kişinin hayatını kabusa çeviren, aynı zamanda verimlilik kaybına da yol açabilen boyun fıtığı hakkında bilinmesi gereken 6 önemli noktayı yanıtladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Son günlerde TikTok gibi sosyal medya platformlarında kaynağı güvenilmez ve uzmanı belirsiz kişiler tarafından kadınların sağlığını ve cinsel hayatını kötü yönde etkileyecek bazı yöntemlerin bahsi geçiyor. Sosyal medyada git gide daha fazla yayılan bu yöntemler kadınlar tarafından da denenmeye başladı. Biz de salgın gibi yayılan ve yanıklara bile yol açabilen bu yöntemlerin zararlarını posta.com.tr okuyucuları için uzmanlara sorduk.
Ekran bağımlılığının yol açabileceği göz problemlerine dikkat çeken Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Selçuk Nafız Çekmeceli, “Tablet, bilgisayar ve cep telefonu gibi cihazların günlük hayatımızda çok kullanılması, 'bilgisayar görüş sendromu' olarak adlandırılan ve göz yorgunluğu bulguları ile karşımıza çıkan tabloya neden olur. Bu tablo göz çevresi ve baş ağrısı, göz kuruluğu, yanma, batma, gözlerde yabancı cisim hissi, kızarıklık, bulanık görme gibi bulgularla karşımıza çıkar" dedi.
Ekran bağımlılığının yol açabileceği göz problemlerine dikkat çeken Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Selçuk Nafız Çekmeceli, “Tablet, bilgisayar ve cep telefonu gibi cihazların günlük hayatımızda çok kullanılması, 'bilgisayar görüş sendromu' olarak adlandırılan ve göz yorgunluğu bulguları ile karşımıza çıkan tabloya neden olur. Bu tablo göz çevresi ve baş ağrısı, göz kuruluğu, yanma, batma, gözlerde yabancı cisim hissi, kızarıklık, bulanık görme gibi bulgularla karşımıza çıkar" dedi.
Isparta'da Hafız Demiralay İlkokulu'nda öğretmen Özlem Kara, 2 hafta önce İlk Yardım Eğitimi Merkezi'nden aldığı acil müdahale eğitimi sonrasında okulunda nefes borusuna şeker kaçan öğrenciyi 'Heimlich' manevrasıyla kurtardı. O anlar güvenlik kameralarına yansıdı.
Kadınlarda vajinal akıntıya yol açan klamidya adlı bakterilere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Naziye Gürkan, “Klamidyalar vajinada bol akıntıya neden olur. Ayrıca tüplerde tıkanma oluşturarak ilerleyen yıllarda kısırlık sebebi olabilir" dedi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Acar, “Genelde bahar ve yaz aylarında açık havada uzun süre kalınması ile ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklarda sıklıkla görülebilir. Gözlerde ani başlayan kızarıklık, kaşıntı ve sulanma oluşması belirtileri olabilir. Genellikle ilaç tedavisi gerektirmez. Soğuk uygulama ve alerjik ortamdan uzaklaşmak, hastalığın iyileşmesi için yeterli olabilir” dedi.
Kadınların yaklaşık 80'inin hayatlarının bir döneminde karşılaştıkları bir sorun olmasına karşın yaşanan sorunların miyomdan kaynaklandığı fark edemeyebileceklerini söyleyen Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Mert Yeşiladalı, bu nedenle bir kadında fazla adet kanaması, ara kanama, çocuk sahibi olamama, kasık ağrısı, kabızlık, sık idrara çıkma gibi şikayetlerden biri veya birkaçı varsa mutlaka bir hekime başvurması gerektiğine işaret etti.
Kadınlarda yaygın bir şekilde görülen o hastalık kansere kadar gidiyor! Çocuk sahibi olmanın önündeki en büyük engellerden biri olarak görülüp kadınların hayatına kabus gibi çöküyor. Yüzde 40 oranında bir görülme sıklığına sahip olan rahatsızlığın tedavisi ise aslında çok basit. Uzmanı, tedavi yolları ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarıyor. Ciddiye almadığımız ama hayatı kabusa çevirebilecek o hastalık bakın neymiş...
Göz sulanmasının tehlikeli olabileceğine değinen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tezer Nur Gücükoğlu, “Tehlikelidir çünkü pek çok görmeyi tehdit eden göz hastalıklarının habercisidir. Tedavide geç kalınmamalıdır. Göz sulanması konjonktivit, blefarit, şalazyon, arpacık, glokom, katararkt, üveit, doğuştan ve sonradan olma gözyaşı kanalı tıkanıklığı ve bahar nezlesi habercisidir” dedi.
Ağız kokusu, toplumda sıkça karşılaşılan ve bireylerin sosyal hayatını olumsuz etkileyen bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu rahatsızlık, birçok farklı sebepten kaynaklanıyor olabilir ancak genellikle ağız hijyenine dikkat edilmemesi durumunda karşımıza çıkıyor. Yalnızca diş ve diş eti sağlığına bağlı olmayıp, sindirim sistemi sorunları, solunum yolu enfeksiyonları ve hatta bazı sistemik hastalıklar da ağız kokusuna yol açabilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Ulusoy, halitozis olarak bilinen ağız ve burun kökenli kötü kokunun çeşitli nedenlerini posta.com.tr okuyucuları için açıkladı
Sigaranın pek çok kanserde etkisi olduğu gibi kulak, burun, boğaz, baş ve boyun kanserlerinde de etkisi bulunuyor. Bu anlamda en çok risk altında olan grup sigara tüketen erkekler olarak biliniyor. Araştırmalara göre bilhassa kadınlarda gittikçe artan sıklıkta ortaya çıkan ve uzun süren kansızlığın baş ve boyun kanserlerinin sebebi olduğu görülüyor. Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Yılmaz Sadıkoğlu, baş-boyun kanserleri ve nedenleri hakkında bilgi verdi.
Göz kuruluğu çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Göz Hastalıkları hekimi Op. Dr. Okan Taşkın göz kuruluğuna dair açıklamalarda bulundu. Taşkın, "Gözlerde yanma, kuruluk hissi, yabancı cisim hissi gibi şikayetler varsa mutlaka bir göz muayenesi olunmalıdır" dedi.
İstanbul'da 9 yaşındaki otizmli Harun Duman, ailesi fark etmeden 13 küçük mıknatıs yuttu. Kusma şikayeti üzerine ailenin hastaneye götürdüğü çocuk, ameliyata alındı. Gerçekleştirilen başarılı ameliyat sonrası Harun'un bağırsaklarından birbirine yapışmış halde 13 mıknatıs çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Opr. Dr. Mehmet Çakmak "Çoklu mıknatıs yutulduğu zaman bağırsakta mıknatıs birbirine çekiyor ve yapışıklık meydana geliyor. Böylelikle bağırsaklar birbirine yapışmış oluyor. Saatler ilerledikçe arada kalan bağırsak duvarı deliniyor. Bağırsağın delinmesi sonrası, içerisindeki dışkılar, atıklar kana yayılıyor. Bu da hayati tehlikeye varan durumlara sebep oluyor. Bu yüzden böyle durumlar çok gecikmeden cerrahi müdahale gerektiriyor" dedi.
Kışın kapalı alanlarda geçirilen sürenin artmasıyla birlikte kırmızı göz hastalığının görülme sıklığının arttığını belirten Op. Dr. Tuncer Güney, “Viral konjonktivitler; toplu taşıma, okul-kreş, hastane, yurt gibi yerlerde hızla yayılabilen önemli bir halk sağlığı problemidir. Gözlerde kızarıklık, kanlanma, göz kapaklarında şişlik, sulanma, çapaklanma, yanma, batma, ağrı, kirpiklere yapışan iltihap, beyaz zar oluşumu, ışığa karşı hassasiyet, gece boyunca gözden akıntı gelmesi görülebilir” dedi.