Beden SağlığıUzmanı uyardı: Sabahları ağız kokusundan şikayetçiyseniz dikkat! Önemsiz gibi görülüyor ama nedeni çok ciddi olabilir

HABERİ PAYLAŞ

Uzmanı uyardı: Sabahları ağız kokusundan şikayetçiyseniz dikkat! Önemsiz gibi görülüyor ama nedeni çok ciddi olabilir

Ağız kokusu, toplumda sıkça karşılaşılan ve bireylerin sosyal hayatını olumsuz etkileyen bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu rahatsızlık, birçok farklı sebepten kaynaklanıyor olabilir ancak genellikle ağız hijyenine dikkat edilmemesi durumunda karşımıza çıkıyor. Yalnızca diş ve diş eti sağlığına bağlı olmayıp, sindirim sistemi sorunları, solunum yolu enfeksiyonları ve hatta bazı sistemik hastalıklar da ağız kokusuna yol açabilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Ulusoy, halitozis olarak bilinen ağız ve burun kökenli kötü kokunun çeşitli nedenlerini posta.com.tr okuyucuları için açıkladı

Haberin Devamı

Uzmanı uyardı: Sabahları ağız kokusundan şikayetçiyseniz dikkat Önemsiz gibi görülüyor ama nedeni çok ciddi olabilir
Serpil Dokurel- Posta.com.tr Ağız ve burundan gelen kişiyi ve çevresini rahatsız eden seviyede olan kötü koku anlamına gelen halitozis probleminin pek çok nedeni bulunuyor.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Ulusoy, ağız kokusunun patolojik ve fizyolojik olarak ikiye ayrıldığını belirtiyor. Ağız kokusu, çok önemli hastalıkların işaretçisi de olabiliyor. Sabah uyandığımızda oluşmuş olan ağız kokusu, ağızda olan bakterilerden kaynaklı görülüyor ve fizyolojik ağız kokusu olarak tanımlanıyor. Fizyolojik ağız kokusu bir hastalık belirtisi anlamına gelmiyor. Bazı gıdaların midedeki sindirim işlemi esnasında oluşuyor ve bu koku da geçici olarak görülüyor. Bunun dışında meydana gelen ağız kokusu genellikle bir hastalık belirtisi olarak kabul ediliyor ve patolojik ağız kokusu olarak tanımlanıyor.

 Ağız kokusu en sık kimlerde görülüyor?
Ağız kokusu 6 yaşındaki çocuktan 80 yaşındaki erişkine kadar görülebilmektedir. Ağız kokusu yüzde 90 oranında ağız kaynaklı sebeplerden yüzde 8’i üst solunum, yüzde 1 sindirim sistemi, yüzde 1 metabolik sebeplerden kaynaklanıyor.

Op. Dr. Hakan Ulusoy, bazı çalışmalarda erkeklerde kadınlara göre yüzde 3 kat fazla ağız kokusu şikayeti bulunduğunu, diğer çalışmalarda ise toplumun yüzde 30’unda ağız kokusu bulunduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

Peki, ağız kokusunun sebepleri neler ve hangi durumlar bu soruna yol açıyor? Op. Dr. Hakan Ulusoy, sizler için detaylarıyla sıraladı:

 

Ağız kaynaklı sebepler

Ağız kokusunun en yaygın nedenlerinden bazıları ağız kaynaklı olarak ortaya çıkıyor. Bu sebepler arasında diş eti hastalıkları ve diş çürükleri, ağız kuruluğu, kötü ağız hijyeni ve yiyecek birikmesi (bademcik taşı ve diş eti taşı) yer alıyor. Yetersiz ağız hijyeni, gıda artıklarının ağızda birikmesine ve bakterilerin çoğalmasına yol açarak kötü kokuya neden olabiliyor.

 

Solunum kaynaklı sebepler
Ağız kokusunun bir diğer nedeni ise solunum yollarından kaynaklanabiliyor. Sinüzit, tonsilit, boğaz enfeksiyonları, solunum yolunda yabancı cisim, solunum yolu tümörleri, akciğer enfeksiyonu, akciğer apsesi ve diğer alt solunum yolu enfeksiyonları bu kategoride yer alıyor.

Mide kaynaklı sebepler

Mide sorunları da ağız kokusuna neden olabiliyor. Gastrit, reflü hastalığı, ülser, sindirim yolu divertikülleri, parazitler ve bağırsak düğümlenmesi bu durumlar arasında sayılabiliyor. Mide içeriğinin ağıza geri gelmesi, kötü kokuya yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Metabolik sebepler
Ağız kokusunun bazı metabolik sebepleri de bulunuyor. Diyabet, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, trimetilaminüri, sistinozis, A ve B12 vitamini ve çinko eksikliği gibi durumlar ağız kokusuna neden olabiliyor.

Ağız kokusu yapan ilaçlar

 

Bazı ilaçlar da ağız kokusuna yol açabiliyor. Antihistaminikler, antidepresanlar, antipsikotikler, antihipertansif ilaçlar, kemoterapi ilaçları, narkotikler ve diüretikler (idrar sökücü ilaçlar) bu grupta yer alıyor. Bu ilaçlar ağız kuruluğuna neden olarak kötü kokuya yol açabiliyor.

Psikolojik sebepler
Bazı kişilerde ise gerçek bir ağız kokusu olmamasına rağmen ağızlarının kötü koktuğunu düşünme durumu bulunuyor, bu durum psikolojik sebepler arasında yer alıyor.

Op. Dr. Hakan Ulusoy, ağız kokusunun, ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceğini ve ilgili uzmanların, özellikle kulak burun boğaz uzmanları ve diğer branşların detaylı araştırmalarını gerektiren bir durum olduğuna dikkat çekiyor. Ağız kokusu şikayeti olan bireylerin, mutlaka bir sağlık uzmanına başvurarak nedenin belirlenmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekiyor.

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder