Bitkilerin sağlıklı gelişmek için; kalsiyum, potasyum, azot, fosfor, demir, manganez ve magnezyuma ihtiyacı var. Bu besinlerin eksik olması durumunda bitkiler, genel görünümleriyle bize ipuçları veriyor. Peki bu ipuçlarını nasıl okuyacağız ve bitkinin eksikliğini duyduğu besinleri elimizin altındaki malzemelerle nasıl kolayca yerine koyacağız? / Halime Çelilel / halime.celikel@posta.com.tr
YUMURTANIN KABUĞU
Kök ve sürgünlerin iyi büyümesini destekleyen kalsiyumun eksikliğini, bitkilerin yaprak uçlarının solmaya başlamasından anlayabilirsiniz. Çare, yumurta haşlama suyunu sulamada kullanmak ya da pişmiş yumurta kabuklarını toprağa karıştırmak. Demir eksikliği olan bitkinin yaprakları sarıya döner, damarları yeşil kalır. Dut yaprakları veya soğan kabukları bekletilmiş su kullanılabilir.
ÇEKİRDEĞİ KAVURUNCA
Azot, kuvvetli büyümeyi getirir. Çim veya otları suda üç gün bekletip süzdükten sonra suyu bitkilerinize verebilirsiniz. Genel bir besin olan potasyum, tüm bitkilerin sağlığını ve gücünü artırır. Muz kabuklarını suda bekletip süzdükten sonra elde ettiğimiz suyu normal su ile seyreltip bitkilerimize verebiliriz. Manganez eksikliğinde yapraklar sararır. Ay çekirdeği veya kabak çekirdeğini hafif kavurup beklettikten sonra bitki toprağına ilave edebiliriz.
MADEN SUYU ÇÖZÜMÜ
Fosfor, bitkilerin kök büyümesi ve gelişimini destekler. Daha fazla çiçek açtırır. Fosfor takviyesi için bir miktar üzüm pekmezi su ya da süt ile karıştırılıp bitkiye verilebilir. Magnezyum eksikliğinde yaşlı yaprakların damarları arasında benekli sararma görülür. Kabak çekirdeklerini kavurup bitki toprağına ilave edebilirsiniz. Maden suyunu bir gün ağzı açık beklettikten sonra su ile karıştırıp bitkiye verebilirsiniz. Bu bilgileri hepimiz parça parça duymuşuzdur. Topluca yazmamda yardımı dokunan ‘Tohum Medeniyeti’ Twitter hesabı oldu. Teşekkürlerimle...
ATA’NIN ADINI TAŞIYAN GÜZEL
Atatürk çiçeğinin adının hikayesi ilginç. İddiaya göre, Vanderbit Üniversitesi profesörü, Doktor Kirk Landın, laboratuvarda elde ettiği yeni kırmızı çiçeğe, Atatürk ile tanışan ve ona hayran olan başka bir profesörün önerisiyle bu ismi vermiş. Bitkinin yılın başında açan sarı renkli ufak çiçekleri var. Bu çiçeklerin altında yer alan ve yaklaşık iki ay süreyle nar kırmızısı renginde kalan çanak yaprakları, çoğunlukla çiçek sanılır. Güzel görüntüsüyle Ata’ya yakışan çiçeği Atatürk’ün de çok sevdiği biliniyor.
- En keskin balgam söktüren yöntem! Akciğerleriniz derin bir oh çekecek: Hırıltılı öksürüğü kökünden bitiriyor
- Sıfır şekerli doğal lezzet! Tadını hurma suyundan alıyor: Anadolu mutfağının vazgeçilmezi, enerji depolarını fullüyor, kemikleri betona çeviriyor
- Antioksidan kralı olarak da biliniyor! Suyunu sıkıp bardak bardak içenin kolesterol seviyeleri anında yere çakılıyor, içenin cildini gençleştiriyor
- Canan Karatay en lezzetli balığı bulmanın püf noktasını paylaştı! Hemen suya atın dibe çöküyorsa...
- Her gün yiyoruz! Sağlık tehdidi yaratan bu besine dikkat: Fazla tüketenler sağlıklarını tehlikeye atıyor