RamazanGüllaç nasıl yapılır? İşin ustasından püf noktası

Güllaç nasıl yapılır? İşin ustasından püf noktası

Paylaş
Güllaç nasıl yapılır? İşin ustasından püf noktası

Ramazanda en çok tüketilen tatlılardan olan güllacı yaparken bu püf noktalarına dikkat etmenizde fayda var! Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, güllaç yaparken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından olan güllaç, tatlıcılarda yerini almaya başladı. Ramazan ayının yaza denk gelmesi nedeniyle iftar sofralarında hafif gıdalar tercih edilirken güllaç da sofralar için hazırlanmaya başladı. Ramazan ayında vücudun kaliteli beslenmeye ihtiyacı olduğunu belirten Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, “Güllaç, sütlü nuriye doğal malzemelerle yapılırsa ve kararında yenirse gayet sağlıklıdır. Bu noktada ramazanın geleneksel tatlısı güllacı tavsiye ediyorum. Bunun yanında bol fıstıklı, bol cevizli baklavayı da tavsiye ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Nadir Güllü, güllaç malzemelerinin kaliteli olması gerektiğini belirterek “Güllaç yapımında kullanılan sütün köy sütü olması gerek. Kaynatılan sütün içine 650-700 gram şeker koyacağız. Şekerin pancardan elde edilmiş olmasına dikkat etmemiz gerek. Elimize aldığımızda berrak ve iri taneli olacak. İsteğe göre de gül suyu ilave edilebilir” diye konuştu.

Süt ılık olmalı

Sütün sıcaklık değerine dikkat çeken Güllü “Süt çok sıcak ya da ılık olmayacak. Ilığın biraz üstü olması gerek. Bu püf noktası; çünkü süt soğuk ya da ılık olursa yumuşamaz, sıcak olursa da lapa gibi olur. Yumuşaması için ılığın üstünde olması gerekir” dedi.

Güllü “Güllaç yaprağının ana maddesi un ve sudur. Güllaç yaprağının kenarının ve ortasının aynı incelikte olması lazım. Aksi halde yaprak yumuşamaz. Güllaç yaprağı alındığında küf kokmamasına dikkat edilmesi gerek. Gıdaların düşmanı rutubet ve sıcaklık“ şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Güllacın bekletilmesi ve muhafazasına dikkat çeken Güllü, “Güllaç sıcak süt ile yapıldı ve tepsi şu anda ılık. Bu şekilde buzdolabına konulursa olmaz. Akşama kadar sıcakta bekletilirse de olmaz. Bu noktada yapılması gereken yarım saat beklenmesi. Güllaç soğuduktan sonra strece sarılarak buzdolabının sebze kısmına konulmalı. Bu şekilde 3-4 saat bekletildikten sonra servis edilmeli” dedi.