RamazanOruç tutarken kilo vermenin en basit yolları

Oruç tutarken kilo vermenin en basit yolları

Paylaş
Oruç tutarken kilo vermenin en basit yolları

Yazın oruç tutmanın avantajları da yok değil. Mevsim yiyecekleri genellikle daha hafif ve daha yağsız olduğu için, kilo artışına da neden olmuyor. Bol meyve ve sebze ağırlıklı sofralar ise Ramazan'da kilo vermenizi bile sağlayabilir.

Ramazan ayı kişilerin kilolarını koruyabilmekte en çok zorlandıkları dönem. Oruç tutanlar için bu durum büyük sıkıntı yaratırken, farkında olmadan aynı ailenin içerisinde olup oruç tutmayanlar da bu durumdan nasiplerini alıyor. Zengin iftar sofraları, Ramazan ayının getirdiği birliktelikler, düzenli sofralar, akşam geç saatlerde ve bol miktarlarda yenen yemekler ne yazık ki bir ay içerisinde kilo artışına sebep olabiliyor. İşte Ramazan ayını kilo almadan geçirmenin, hatta bu süreçte kilo vermenin yolları...

Haberin Devamı

Çok uzun süre aç kalacağını düşünenler, sahur vaktinde olabildiğince fazla yiyebilmeyi düşünerek, gün boyu sadece bu şekilde idare edebilir. Fazla çeşit ve miktardaki sahur öğünlerinden sonra, tekrar uykuya geçilmesi kilo alınması için birinci sebeptir. Uzun saatler aç kalındıktan sonra yüksek miktarda ve kalorilerde tüketilen, çeşidin bol olduğu iftar sofraları da; iftar saatinden sonra hareketin sınırlı olması sebebi ile yine kilo artışına neden olabilir.

Yaz mevsiminin olumlu tarafı ise; tercih edebileceğimiz besinlerin, genellikle daha hafif, daha yağsız olması. Seçenekler ağırlıklı olarak sebze ve meyveler. İnanılanın aksine; oruç tutarken midemizi ağırlıklardan arındırarak daha hafif, daha sağlıklı hale getirebilir, bedenimizi arındırabilir, üstelik fazla kilolarımızdan da rahatlıkla kurtulabiliriz. Önemli olan doğru yeme davranışları ile bir aylık dönemi geçirebilmek. Ramazanı sağlıklı, hafif bir şekilde geçirmek, mide rahatsızlıkları yaşamamak, üstelik kilo da kaybetmek istiyorsak; bazı püf noktalarına dikkat etmek gerek.

Haberin Devamı

Kontrolü kaçırmayın

  • Öncelikle sahurda yapacağınız öğün olabildiğince hafif olmalı, fakat sizi gün boyunca tok tutabilecek doğru besinlerden oluşmalı.
  • Tahıl ve lif oranı yüksek besinler tercih edilmeli, basit şekerlerden uzak durulmalı (beyaz işlenmiş şeker, beyaz ekmek, makarna, pilav çeşitleri, meyve şekeri, meyve suları vs).
  • Sahurda kahvaltılık malzemelerin tercih edilmesi daha doğru olur.
  • İftar vaktinde ise; uzun süre açlık sonrasına denk geleceği için yine hafif, mideyi dolduracak ama yormayacak, düşük kalorili, su ve lif oranı yüksek besinler tercih edilmeli. Bu önerilere dikkat edildiği sürece ve miktarlar kontrol edilebildiği taktirde, Ramazan ayı boyunca kilo verebilmek de mümkün; hem de sağlıklı bir şekilde...
  • Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da; özellikle tansiyon, şeker, kalp, böbrek gibi beslenmeyle ilişkili rahatsızlıkları bulunanların bu dönemde oruç tutmaktan kaçınmaları veya doktor kontrolünde, uygun olduğu ve sağlıklarını riske atmayacakları durumlarda oruç tutmaları.