SağlıkBasit bir diz ağrısıyla doktora gitti, duyduklarıyla şoke oldu! Uzman isim uyardı

Basit bir diz ağrısıyla doktora gitti, duyduklarıyla şoke oldu! Uzman isim uyardı

Paylaş
Basit bir diz ağrısıyla doktora gitti, duyduklarıyla şoke oldu! Uzman isim uyardı

Dizindeki ağrı ile doktora başvuran 5 çocuk annesi Gözde Aksoy, yapılan muayene sonucunda beyninde tümör olduğunu öğrendi. Oldukça kritik bir noktada olan tümörün hemen ameliyat edilmesi gerekiyordu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başvuran Aksoy, 5 saat süren ameliyatın ardından bir hafta gibi kısa sürede sağlıkla evine döndü. Bu kritik operasyonu gerçekleştiren ekipte yer alan Dr. Murat Zaimoğlu ile pek çok kişinin korkulu rüyası olan beyin tümörlerini konuştuk. Uzman isim, görülme sıklığı giderek artan beyin tümörlerinin belirtilerini, nedenlerini ve en etkili tedavi yönetmelerini anlattı.

ŞENAY YURTALAN / Posta.com.tr Beyin tümörü görülme sıklığı tüm dünyada hızlı bir artış gösteriyor. Yaşam şartlarındaki değişiklikler bu artışa büyük bir etken olurken, hastalığın erken tanısı ise hayat kurtarıyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji (Beyin, sinir ve omurilik cerrahisi) bölümünde görev yapan Dr. Murat Zaimoğlu, beyin tümörlerinde tedavi başarı oranlarının günden güne artış gösterdiğini belirtti ve insanların karşılaştıkları belirtileri göz ardı etmemesi konusunda uyardı. Zira diz ağrısından, işitme kaybına, hafıza sorunlarından cinsel işlev bozukluklarına kadar pek çok sağlık sorununun altında beyin tümörleri yatabiliyor.

Haberin Devamı

36 yaşındaki Gözde Aksoy da dizindeki basit bir ağrı sebebiyle doktora başvurmaya karar verdiğinde başına geleceklerden habersizdi. Genç kadın ortopedi bölümüne muayene olduğunda doktoru onu önce nöroloji bölümüne sevk etti. Burada istenen MR sonucunda ise Aksoy’un beyincik bölgesinde oldukça riskli bir tümör tespit edildi.

Basit bir diz ağrısıyla doktora gitti, duyduklarıyla şoke oldu Uzman isim uyardı

Olayın şokunu atlatır atlatmaz görüştüğü uzmanlar, ameliyatın kaçınılmaz olduğunu söyleyerek felç, işitme kaybı, hafıza kaybı ve ölüm riskinin de bulunduğu uyarısında bulundu. Bunun üzerine Ankara Üniversitesi, İbni Sina Hastanesi Nöroşirurji bölümüne başvuran Gözde Aksoy’u, daha önce defalarca aynı tip ameliyatları gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji (Beyin, sinir ve omurilik cerrahisi) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şükrü Çağlar, Prof. Dr. Hasan Çağlar Uğur ve Dr. Murat Zaimoğlu'nun yer aldığı uzman ekip kısa süre içinde ameliyata hazırladı.

Haberin Devamı

'AMELİYAT KAÇINILMAZDI'

Ameliyat öncesi koyulan teşhisi aktaran Dr. Zaimoğlu, “Gözde hanımın durumuna beyincik tümörü diyebiliriz. Beyincik çevresindeki koruyucu zardan kaynaklanan bir tümördü. Tıbbi adı meningioma diyebiliriz. Bu tarz tümörlerde ameliyata ek olarak ışın tedavileri de uygulanabiliyor. Diğer tümörlerde ise kemoterapiler, radyo terapiler, hormon tedavileri ameliyata ek olarak kullanılabiliyor. Ancak Gözde hanımın durumunda ameliyatsız bir tedavi düşünülemezdi” İfadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji (Beyin, sinir ve omurilik cerrahisi) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şükrü Çağlar, Prof. Dr. Hasan Çağlar Uğur ve Dr. Murat Zaimoğlu ve ekip arkadaşlarının gerçekleştirdiği yaklaşık 5 saat süren operasyonun ardından Gözde Aksoy, birkaç saat yoğun bakım ünitesinde kaldı, sonrasında normal odaya alındı. Bir hafta sonra da hiçbir sağlık sorunu ile karşılaşmadan tekrar evine döndü.

Basit bir diz ağrısıyla doktora gitti, duyduklarıyla şoke oldu Uzman isim uyardı

Genç Kadın böylesine ağır bir hastalığı, grip tedavisi kadar kısa bir sürede geride bırakırken, operasyonu gerçekleştiren ekip arasında yer alan Dr. Murat Zaimoğlu beyin tümörleri hakkında çok çarpıcı bilgiler aktardı. Beynin tüm vücudunun yönetici fonksiyonu olduğu için içerisinde oluşan tümörlerin, vücutta pek çok farklı şeyi etkileyebildiğine dikkat çeken Dr. Zaimoğlu, beyin tümörünün belirtilerini şu şekilde sıraladı: 

“Görme kaybı, işitme kaybı, denge kaybı, hafıza problemleri, kol, bacak ya da yüzde ortaya çıkan felçler, sara krizi gibi epilepsi durumları ortaya çıkabiliyor. Bunun dışında hormonlarla ilgili bozukluklardan dolayı metabolizma hızında artış, hamilelik dışında göğüslerden süt gelmesi, anormal regl kanamaları, erkeklerde veya kadınlarda cinsel hayatta bozukluklar gibi vücutta tepeden tırnağa pek çok fonksiyonlara sebep olabiliyor beyindeki tümörler.”

Haberin Devamı

Dr. Zaimoğlu, beyin tümörlerinin tüm dünya çapında giderek sıklaşarak görülmeye başlandığına da dikkat çekerek, “Çünkü günlük hayatımızda maruz kaldığımız kanserojen maddeler artmaya başladı” dedi ve bu tümörlerin sebeplerine değindi. “Gerek besin maddeleri gerekse günlük kullanımdaki ürünlerin hepsinde kanserojen maddeler ne yazık ki artmaya başladı. Gıdalardaki mikroplastiklerin kansere yol açtığı söyleniyor. Günlük hayatta radyasyona maruz kalma gibi sebeplerle tümör görülme hızı artıyor” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Basit bir diz ağrısıyla doktora gitti, duyduklarıyla şoke oldu Uzman isim uyardı

EN BÜYÜK TEHLİKE GEÇ KALMAK

Dr. Zaimoğlu, beyin tümörlerinin toplumun birçok kesiminde ve farklı yaş gruplarında görülebildiğinin altını çizerken, Prof. Dr. Hasan Çağlar Uğur da “Ama en çok kimlerde görülüyor derseniz, sağlığına dikkat etmeyen, sigara kullanan, uyku düzeni bozuk olan, kimyasal katkı maddelerinden zengin yiyeceklerle çok sık beslenen, radyasyon ortamlarında fazla çalışan kişilerde ve ailesel olarak tümör yatkınlığı fazla olan kişilerde daha sık görülebiliyor tümörler. Sağlıklı ve doğal gıdalarla beslenme, uyku düzenine çok dikkat etme önemli, mümkün olduğu kadar hava kirliliğinden uzak durmakta fayda var, paketli sanayi tarzı ürünlerle beslenmektense, doğal ürünlerle beslenmenin faydası olduğunu söyleyebilirim. Ailenizde eğer kanser vakaları bulunuyorsa bunu doktorunuzla konuşarak kanser taramaları testleri yapmakta fayda var. Çünkü hangi tür olursa olsun erken tanı yapıldığında süreçler çok daha kolay yürüyebiliyor. Geç kalınmış vakalar her zaman daha sıkıntılı oluyor” ifadelerini kullandı.  

Haberin Devamı

Basit bir diz ağrısıyla doktora gitti, duyduklarıyla şoke oldu Uzman isim uyardı

BAŞARI ORANI GÜNDEN GÜNE ARTIYOR

Beyin tümörü ameliyatlarında son yıllarda başarı oranlarının giderek arttığına dikkat çeken Dr. Murat Zaimoğlu bunun en önemli sebeplerinden birisinin özellikle kendilerinin de kullandıkları sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik uygulamaları, ileri ameliyat teknikleri, robotik cerrahiler, ameliyat sırasında kullandıkları navigasyon teknolojileri ve ameliyat sırasında beyin ve sinirlerin kasların gücünü ölçen nöromonitörizasyon teknikleri gibi tekniklerin olduğunu söyledi.

Dr. Zaimoğlu, “Ameliyat sırasında tomografi çekerek yaptığımız incelemeler var. Üç boyutlu hologramlar oluşturuyoruz, sanal gerçekliği ekledik, navigasyon teknolojileri ile hastanın kafası içerisinde 1 mm kadar tümörlerin yerini bulmamızı sağlayan teknolojilerimiz var, robotik cerrahiler yapıyoruz” İfadelerini kullandı.