8 milyon kişi sepsis yüzünden hayatını kaybediyor
Oyuncu Nejat İşler’in rahatsızlanmasıyla toplumda bilinir hale gelen, enfeksiyonun kana karışmasıyla organlarda fonksiyon kaybına yol açan "sepsis hastalığı", dünya genelinde 8 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açıyor
Türk Yoğun Bakım Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü yaptığı açıklamada, halk arasında kan zehirlenmesi tabir edilen sepsisin, ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalık olduğunu söyledi.
Uluslararası verilere göre; hastanelerde gerçekleşen ölümlerin yarısından fazlasından sepsisin sorumlu olduğunu ifade eden Ünal, şunları belirtti: "Geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde bu oranların daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir. Uluslararası rakamlar, özellikle 6 milyonu yenidoğan ve çocuk, 100 bini gebelik ve doğum-lohusalık dönemindeki kadınlar olmak üzere yılda 8 milyondan fazla kişinin söz konusu hastalığa bağlı hayatını kaybettiğini
ortaya koyuyor."
Ünal, dünyada sepsis görülme sıklığının arttığını, az gelişmiş ülkelerde yeterli veri olmadığı için bölgesel analiz yapılamadığını dile getirdi. Ünal, özellikle savaş bölgelerinde enfeksiyon oranlarının yüksek bulunmasına
bağlı sepsis sıklığı ve hastalığa bağlı ölüm riskinin fazla olduğunu ifade etti. Ünal, savaş bölgelerinde ve buralardan gelen göçmenlerin sağlık takiplerinde sepsis açısından dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu.
Ünal, Hastalığın özellikle bebeklik döneminde, doğum sonrasındaki kadınlarda, 60 yaş üstü kemoterapi alanlarda, kronik hastalığı bulunanlarda daha sık görülmesine karşın herkesin tehdit altında olabileceğine dikkati çekti.
AĞIR AMELİYAT GEÇİRENLER VE KEMOTERAPİ GÖRENLER DİKKAT!
Sepsisin vücut ısısında artış veya düşme, üşüme, kalp ve solunum hızlarının artışı, nefes darlığı, şuur bulanıklığı nedeni ile uyku eğilimi ya da zor uyandırılma, vücut yaygın ağrı ile genel halsizlik hali gibi belirtilerle kendini gösterdiğini anlatan Ünal, hastaların önemli bir kısmında enfeksiyonun akciğerlerde başlaması sonrasında sepsisin ortaya çıktığını belirtti.
İdrar yolları enfeksiyonunun da hastalıkta önemli bir etken olduğuna işaret eden Ünal, vücudun herhangi bir yerindeki enfeksiyonun da sepsise yol açabileceğini ifade ederek tedavinin tam olarak yapılması gerektiğini söyledi.
Özellikle ağır ameliyat geçirenlerin, kemoterapi alanların, ileri yaştakiler ile bebeklerin, savunma mekanizmalarının zayıf olması nedeniyle sepsise karşı daha riskli olduklarını kaydetti.
'DERSLERDE BİLGİLENDİRME YAPILMALI'
Hastalığa yönelik toplumda farkındalığın artırılabilmesi için Küresel Sepsis Birliğince (GSA) acil eylem çağrısı yapıldığını da anımsatan Ünal, bu kapsamda Türkiye’de de tanı ve tedaviyle ilgili bilgilerin her seviyedeki tıbbi
eğitim müfredatlarında yer alması, sepsis eğitiminin ilgili lisans ve yüksek lisans müfredatlarına tıbbi bir acil durum olarak dahil edilmesinin sağlanması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.
Ünal, orta öğretimde ilgili derslerde hastalıkla ilgili bilgilendirmelerin yer almasının faydalı olacağını ve ülkede ulusal sepsis kayıt sisteminin oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.
AA
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?