Serpil Dokurel/ Posta.com.tr Göğüs Cerrahisi Prof. Dr. Celalettin İbrahim Kocatürk ve Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Cüneyt Salih Aydemir ,ilk defa yapılan robotik ve kapalı yöntemle akciğer nakli ameliyatları hakkında tüm merak edilenleri posta.com.tr okuyucuları için açıkladı
TÜRKİYE’DE SADECE AKCİĞER NAKLİYLE UĞRAŞAYAN İKİ MERKEZ VAR
Türkiye'de şu anda aktif olarak akciğer nakliyle uğraşan sadece iki merkezin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kocatürk, “Bunlardan bir tanesi Ankara Şehir Hastanesi, bir tanesi de İstanbul Koşuyolu hastanesi. Her ikisinde de robotla akciğer nakli yapılmıyor. Yakın bir tarihte de akciğer naklinin robotla yapılması Türkiye'de pek mümkün değil. Robotumuz var ancak, zaten yeterince organ kısıtlılığı olduğu için akciğer naklinin bile zor yapıldığı ülkemizde, robotik akciğer ameliyatlarına geçmek şu an için erken gibi gözüküyor. Tabii gelecekte olabilir” dedi.
ROBOT YÖNTEM NEREDEYSE TÜM CERRAHİ İŞLEMLERDE BAŞARIYLA KULLANILIYOR!
Türkiye'de robotun başta üroloji olmak üzere, kadın doğum, genel cerrahi ve göğüs cerrahisinde kullanıldığını belirten Prof. Dr. Kocatürk, “Akciğer naklinde ise kapalı yöntem ve robot yöntem daha çok yeni çünkü burada önemli olan küçük kesiler yapmak ancak takacağımız akciğer kocaman bir doku. Mecburen büyük bir kesi olmalı ki takacağınız akciğeri o keseceğiniz delikten içeriye yerleştirebilirsiniz. Burada kesinin küçük olmasından ziyade robotun üç boyutlu görüşünün ve çok yüksek çözünürlüklü kamerasının ameliyat sırasında faydası var. Ameliyat sırasında gözlerin göremeyeceği ayrıntıyı robotun kamerası gösterir, bundan yararlanılır. Türkiye'de robot şu anda başta üroloji olmak üzere, kadın doğum, genel cerrahi ve göğüs cerrahisi ve hemen hemen tüm cerrahilerde başarıyla kullanılıyor” diye konuştu.
TÜRKİYE KÜÇÜK KESİLİ AMELİYATLARA ÇOĞU ÜLKEDEN ÖNCE BAŞLADI
Türkiye’nin küçük kesilerle ameliyat yapmaya birçok ülkeden önce başladığını vurgulayan Kocatürk, “Göğüs cerrahisiyle ilgili hemen hemen tüm ameliyatlarda daha küçük kesilerden ameliyat yapılmak isteniyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde böyle ve hatta Türkiye daha küçük kesilerle ameliyat yapmaya birçok ülkeden önce başladı. Buna kapalı yöntem deniliyor. Kapalı göğüs cerrahisi ameliyatları iki türlüdür; bunlardan biri tanesi video yardımlı diğeri ise robot yardımlı ameliyatlar. Video yardımlı ve robot yardımlı ameliyatlarda kesiler küçük olduğu için hastalar çok daha az ağrı duyuyorlar. Yaraları daha küçük olduğu için de daha kolay iyileşiyorlar. Dolayısıyla da akciğer gibi dışarıya açık olan ve komplikasyonları çok kolay gelişebilecek olan bir cerrahide çok daha hızlı bir şekilde iyileşebiliyorlar ve komplikasyon oranları da çok daha düşük oluyor” açıklamasını yaptı.“Göğüs kafesinin arasından girilerek yapılan ameliyatlarda ağrı çok oluyor” diyen Kocatürk sözlerini şöyle devam ettirdi: “Ağrı çok olunca hastanın solunumu yavaşlıyor, akciğerde sıvı ve balgam birikiyor. Bu balgamı ağrı çok olduğu için rahat atamıyorlar. Ardından da enfeksiyon gelişiyor ama kapalı yöntemle eğer ameliyatı yaparsanız o zaman ağrı az olduğu için bu sekresyonları da hasta daha kolay atabildiğinden, daha az enfeksiyona maruz kalabiliyor.”
KAPALI YÖNTEM ÖLÜM ORANLARINI %100 AZALTMAZ ANCAK AMELİYAT SONRASI İSTENMEYEN DURUMLARI YARI YARIYA DÜŞÜRÜR
Kapalı yöntemlerin ölüm oranlarını yüzde yüz azaltıyor denemeyeceğini vurgulayan Kocatürk, “Ancak ameliyat sonrasındaki istenmeyen durumları yani komplikasyon oranlarını ve ağrıyı azaltıyor. Solunum fonksiyonlarını çok daha iyi koruyor. Bu sadece yöntem sadece akciğer nakli için değil. Göğüs cerrahisinde hemen hemen tüm ameliyatlarda kanser cerrahisi de dahil kapalı/robotik ameliyatları zaten şu anda kullanıyoruz ve ülkemiz bu konuda oldukça ileride” dedi.
AKCİĞER NAKLİNDE ROBOTİK CERRAHİ BÜYÜK BİR GELİŞME
Akciğer naklinde robotik cerrahi yönteminin kullanılmasının önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Cüneyt Salih Aydemir de “Robotik cerrahi tıp dünyasında özellikle genel cerrahi, üroloji, kalp damar cerrahisi gibi belli branşlarda gerçekten çok önemli kilit sorunları çözmede fayda sağladı. Robot kollarının ameliyat sahasına yerleştirildikten sonra içerideki hareket kabiliyeti ve kameranın sağladığı görüntü üstünlüğü ile zorlu bazı ameliyatlar artık daha kolay yapılır hale gelmektedir. Akciğer naklinde robotik cerrahi yönteminin kullanılması önemli bir gelişme. Ameliyatın hazırlık evresi normal ameliyat yöntemine göre daha uzun olmakla birlikte hasta için ameliyat sonrası sürecin daha konforlu olacağını söyleyebiliriz” değerlendirmesini yaptı.
AKCİĞER KANSERİNDE TÜRKİYE’DE VATS YÖNTEMİ İYİ BİR SEÇENEK
Akciğer kanseri cerrahisinde VATS ve robotik cerrahinin ilk seçenek haline geldiğini belirten Kocatürk, “Akciğerin diğer hastalıklarında da robotik cerrahi kullanılabilmektedir ancak video yardımlı torakoskopik cerrahi ile aynı konfor hastalara sağlanabilmektedir. VATS yöntemi hazırlık evresi çok daha hızlı sağlanabildiği için ameliyat süresini de uzatmadan yapılabilmektedir. Günümüzde artık akciğer kanseri cerrahisinde VATS ve robotik cerrahi uygun hastalarda ilk seçenek haline gelmiş durumdadır” diye konuştu.