Beden SağlığıAnemi nedir, belirtileri nelerdir?

Anemi nedir, belirtileri nelerdir?

Paylaş
Anemi nedir, belirtileri nelerdir?

Hücrelere yeterli oksijen taşınması için kanda gerekli miktarda kırmızı kan hücreleri bulunmaması durumu olarak tanımlanabilen anemi bilinen adıyla kansızlık; kişide yorgunluk ve güçsüzlük gibi belirtilere neden olabilen bir rahatsızlık. Aneminin birçok farklı çeşidi; her çeşidinin ise farklı nedenleri bulunur. Geçici ya da kronik olarak ortaya çıkabilen bu hastalığın şiddetinde de farklılıklar görülebilir. Anemi belirtileri yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden doktora gitmeleri gerekir çünkü anemi farklı bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.Peki anemi nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Anemi nedir?

Anemi; kandaki kırmızı hücre sayısının normalden az olması ile karakterize olan, kısa süreli ya da uzun dönemli olarak etkisini hissettirebilen ve kırmızı kan hücrelerinin az üretilmesi ya da gereğinden fazla yıkıma uğraması sonucu ortaya çıkan medikal bir durumdur.

Kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayılması ile kolaylıkla teşhis edilebilen ve aplastik anemi, orak hücreli anemi, akdeniz anemisi vs. çeşitleri bulunan sağlık sorunun tedavisi aneminin şiddetine ve nedenine göre değişiklik gösterebilir.

Kadınlarda ve erkeklerde kırmızı kan hücrelerinin sayısı farklıdır. Erkeklerde hemoglobin seviyesi 100 ml’de 13,5 gramdan fazlayken kadınlarda 12 gramdan fazladır. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 24.8’i kansızlık belirtileri yaşamakta; aneminin görülme oranı gelişmekte olan ülkelerde yüzde 47’ye çıkmaktadır.

Anemi nedir, belirtileri nelerdir

Anemi nedenleri nelerdir?

Anemi nedenleri, aneminin türüne göre değişiklik gösterir.

Demir Eksikliğine Bağlı Anemi: Dünyada en sık görülen anemi nedeni demir eksikliğidir. Demir; kırmızı kan hücrelerinin yapımında vücut tarafından kullanıldığı için bu mineralin eksikliği vücudun yeterinde hemoglobin üretememesine neden olur. Demir takviyesi kullanmayan hamilelerde, kanser hastalarında, düzenli medikal ilaç kullananlarda, sindirim sistemi hastalıkları yaşayanlarda ve yetersiz beslenen kişilerde demir eksikliğine bağlı anemi görülebilir.

Vitamin Eksikliğine Bağlı Anemi: Kırmızı kan hücrelerinin üretiminde demire ek olarak vücudun folat ve B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Beslenme eksikliklerine bağlı olarak oluşabilen bu anemi türü zaman zaman vitamin emilimine engel olan sağlık sorunları nedeniyle de ortaya çıkabilir.

Kronik Hastalıklara Bağlı Anemi: Kanser, AIDS, böbrek hastalıkları, Crohn hastalığı, enflamasyonlar gibi kronik hastalıklar kırmızı kan hücrelerinin üretimini engelleyebilir.

Orak Hücreli Anemi: Sağlık için ciddi tehlike arz edebilen ve genetik faktörler neticesinde ortaya çıkan bu anemi türünün nedeni kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı olmamasıdır.

Anemi türlerinin farklılaşması nedenlerinin de değişmesine yol açar. Sayılan bu unsurlar haricinde kansızlığa neden olabilen bazı risk faktörleri de bulunmaktadır. Bağırsak hastalıkları, menstrüasyon, hamilelik, ülser, kimyasallara maruz kalınması, bağışıklık sistemi hastalıkları ve ilerleyen yaş gibi unsurların anemi oluşum riskini arttırdığı kabul edilmektedir.

Anemi belirtileri nelerdir?

Anemi belirtileri; anemi türüne, anemiye yol açan faktörlere, hastalığın seyrine ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bazı kişiler anemi belirtileri hiç yaşamazken bazılarında anemi semptomları sık bir şekilde gözlenebilir.

En sık görülen anemi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

• Yorgunluk,

• Zayıflık,

• Cilt renginde solgunluk,

• Kalp ritimlerinde düzensizlik,

• Baş ağrısı,

• Nefes darlığı,

• Baş dönmesi ve baygınlık hissi,

• Göğüs sıkışması ve

• El ve ayaklarda soğukluk.

http://www.saglikk.com/hastaliklar/anemi-nedir-anemi-cesitleri-belirtileri-nedenleri-ve-tedavisi/963

Haberin Devamı