Beden SağlığıAşil tendonu nedir, neresidir? Aşil tendonu kopması nasıl tedavi edilir?

Aşil tendonu nedir, neresidir? Aşil tendonu kopması nasıl tedavi edilir?

Paylaş
Aşil tendonu nedir, neresidir? Aşil tendonu kopması nasıl tedavi edilir?

İnsan vücudundaki en güçlü ve en büyük tendon olan aşil tendonu, yürüme, koşma ve zıplama gibi ayak hareketlerinde parmak ucunda durmaya yardımcı olur. Ancak ne kadar güçlü olsa da yaralanmaya oldukça açıktır. Aşil tendonu kopması ise en sık 30-40 yaş üstü erkeklerde ve basketbolcularda görülürken, tedavisi için farklı seçenekler vardır. İşte aşil tendonu hakkında merak edilen ayrıntılar…

Adını Yunan Mitolojisinin en önemli kahramanlarından olan Akhilleus’tan alan aşil tendonu, yapı itibariyle zarar görmeye açık bir durumdadır. Aynı zamanda lupus, romatoid artrit, gut, kronik böbrek yetmezliği ve hiperparatiroidi gibi hastalıklar aşil tendonunun zayıflamasına neden olur. Peki aşil tendonu neresidir? Aşil tendonu kopması nasıl tedavi edilir? İşte konuya dair detaylar…

Aşil tendonu nedir, neresidir Aşil tendonu kopması nasıl tedavi edilir

Haberin Devamı

AŞİL TENDONU NEDİR?

Aşil tendonunun ne olduğunu anlamak için ilk olarak tendonun ne olduğunu bilmek gerekiyor. Tendon ise kısaca kasların kemiklere tutunmasını sağlayan bağladır.

Tıp literatüründe bir diğer adı da yerinden dolayı kalkaneal tendon olan aşil tendonu ayak bileğinin arka kısmında bulunan ve baldır kaslarının topuk kemiğine (kalkaneus) yapışmasını sağlayan sert bir fibröz doku bandıdır.

Bacağın arka tarafından bulunan iki kas, bir araya gelerek tek bir doku bandına bağlıdır ve baldırın alt kısmında da aşil tendonunu oluşturur. Sonrasında kalkaneus kemiğine bağlanan aşil tendonunu topukta koruyan içi sıvı dolu yastıkçıklar yer alır.

AŞİL TENDONU NERESİDİR?

Aşil tendonu ayak bileğinin arkasındadır. Baldır kaslarını topuğa bağlamaktadır.

Haberin Devamı

Aşil tendonu nedir, neresidir Aşil tendonu kopması nasıl tedavi edilir

AŞİL TENDONU KOPMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Aşil tendonu kopması, kişilerde travmaya bağlı olarak ya da tamamen kendiliğinden gelişebilir. Bakıldığında vücutta en çok kopan tendonun aşil tendonu olduğunu söylemek mümkündür.

Aşil tendonu kopması yaş ile bağlantılı olduğu söylenebilir. Özellikle 30-40 yaş aralığında görülen aşil tendonu kopması, çoğunlukla erkekleri etkiler ve basketbol ya da raket ile yapılan sporlarda daha çok kendini gösterir.

Aşil tendonu kopması kadınlarda ise 60 yaşlarında daha sık görülür. Merdiven çıkma gibi günlük hayattaki aktivitelerde bu yaş grubunda aşil tendonu kopmasına neden olabilir. Ancak yapılan çalışmalar aşil tendonu kopmasına yol açan sebep henüz bulunamamıştır.

Aşil tendonunun kopmasına tıpta "Aşil Tendon Rüptürü" adı verilmektedir ve ameliyat ile tendon tamiri yapılabilmektedir.

Ameliyatın ardından 6 ile 10 hafta kadar uzun bacak alçısı uygulanır ve fizik tedavi sonucunda tendon iyileşebilir. Ancak tedavinin uzun sürmesi normal hayat aktiviteleri ve spora dönüşü geciktirmektedir.

Bununla birlikte kimi hastalarda cerrahi operasyon yapılmadan alçı ile hastanın hareketi kısıtlanır. Düzenli aralıklarla tendondaki düzelme takip edilir. Ameliyata uygunluk açısından risk taşıyanlarda özellikle bu yöntem tercih edilmektedir.