Sistit tedavi edilmezse kalıcı hasarlara yol açabilir
Sistit hastalığı hakkında uyarıda bulunan uzmanlar, "Sistit ve altında yatan sebepler tedavi edilmezse, mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir" dedi. Sistit, tecrübeli bir üroloji uzmanının şikayetleri dinledikten sonra anestezi altında sistoskopi yardımı ile mesaneyi incelemesiyle kolay bir şekilde teşhis edilebiliyor.
HATAY (İHA)
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abdulmecit Yavuz, "Sistit ve altında yatan sebepler tedavi edilmezse, mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir” dedi. Kadınların en büyük dertlerinden biri olan sistit, ilk etapta hayatı tehdit eden bir hastalık olmamasına rağmen hayat kalitesini ciddi anlamda düşürüyor. Kimi ileri vakalarda mesane sorunları nedeniyle kadın günde onlarca kez tuvalete gitme ihtiyacı hissedebiliyor. Erkeklerde nadiren görülen bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmiyor ancak alerjiler veya bağışıklık sistemi hastalıkları ile ilişkili olduğu düşünülüyor.
Sistit, tecrübeli bir üroloji uzmanının şikayetleri dinledikten sonra anestezi altında sistoskopi yardımı ile mesaneyi incelemesiyle teşhis edilebiliyor. Op. Dr. Yavuz, idrar yolu ve mesanenin ayrıntılı olarak görüntülenmesi için kullanılan yöntem sistoskopi hakkında bilgilendirmede bulundu.
SİSTOSKOPİ NE İŞE YARAR?
Sistoskopinin, idrar yolunun doğrudan görülmesine yarayan bir ileri teknik uygulaması olduğunu belirten Op. Dr. Yavuz, “Sistoskopi, mesanenin gözle incelenmesidir. İdrardan kan gelmesi, idrar yapmada zorlanma durumlarında altta yatan bir sebep bulunamazsa, mutlaka sistoskopi yapılmalıdır. Sistoskopi işlemi için ameliyathaneye girmek, hastalar için kaygıya sebep olmakta ve çoğu hasta işlemden vazgeçmektedir. Fleksibil dediğimiz bu esnek alet sayesinde hastalar, en fazla bir sonda takılması kadar ağrı duymakta ve işlem anestezi olmadan gerçekleştirilmedir. Ultra HD görüntü kalitesi ve yüksek görüş açısı sayesinde işlem kısa sürmekte, mesane çok hızlı ve yüksek çözünürlükle taranabilmektedir. İşlem için herhangi bir hazırlığa ve işlem öncesi aç kalmanıza gerek olmayıp, aynı gün eve dönebilirsiniz. Sistit ve altında yatan sebepler tedavi edilmezse, mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir” dedi.