Avrupa Acil Tıp Derneği Başkanı: Türkiye'deki doktorlar mucize yaratıyor
Hastane acil servislerine gelen hastaların çoğu 'acil' değil! Acil olmayan hastane başvurularının hastanelerin acil servisinden yapılması acil servisteki yoğunluğu artırırken, hem doktorların işlerini zorlaştırıyor hem de gerçekten acil müdahale gerektiren hastaların hizmete daha geç ulaşmasına yol açıyor! Bu durum, 112 acil servis hattına gelen asısız aramalar gibi, önemli bir iş yüküne yol açıyor. Türkiye'deki doktorların hasta görme sayısı ve sürelerini inceleyen Avrupa Acil Tıp Derneği Başkanı, "Türkiye'deki doktorlar mucize yaratıyor" dedi.
DHA & İHA
Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yılmaz, “Halkımızdan acil servislere başvururken daha dikkatli, daha özverili olmalarını istiyoruz” dedi. Çünkü hayati tehlike oluşturmayan başvurular, acil servislerde kalabalığın daha da artmasına; bu da hayati tehlikesi olan, erken müdahale gerektiren hastaların müdahalesinde aksamalara sebep yol açıyor! dedi. Avrupa Acil Tıp Derneği Başkanı Dr. Jim Connolly de, "İngiltere'de ayaktan gelen acil hastalarının doğru tedaviye ulaşmak için bazen 5 saat, bazen 9 saat hatta birkaç gün beklediği oluyor. Doktorlarınıza şükran duymalısınız. Bu kadar hasta yüküne rağmen Türkiye'deki acilde hasta bekleme süreleri inanılmaz düzeyde." dedi.
1-7 Aralık 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası dolayısı ile Fırat Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yılmaz açıklamalarda bulundu. Ek olarak, bu yıl 18'inci Türkiye Acil Tıp Kongresi ve 8'nci Avrasya Acil Tıp Kongresi için dünyanın pek çok ülkesinden 1000'den fazla acil tıp uzmanının toplandığı Antalya'da konuşmacı olarak bulunan Avrupa Acil Tıp Derneği Başkanı Dr. Jim Connolly de dünyada ve Türkiye'de acil servislerin genel durumunu değerlendirdi.
Acile hayati tehlike oluşturmayan başvuruların, servislerde kalabalığın daha da artmasına neden olduğunu aktaran uzmanlar, “Bu da hayati tehlikesi olan, erken müdahale gerektiren hastaların müdahalesinde aksamalara sebep oluyor." diyor. Ayrıca acil servisteki sağlık çalışanlarına yönelik şiddet de acil servislerdeki müdahaleyi geciktiriyor. Ancak halkın acil servislere başvururken daha dikkatli, daha özverili olmaları gerekiyor.
'TÜRKİYE'DEKİ DOKTORLAR MUCİZE YARATIYOR'
Uluslararası tıp kongresine katılan, Avrupa Acil Tıp Derneği Başkanı Dr. Jim Connolly acillerdeki hasta kalabalığının sadece Türkiye'ye özgü bir problem olmadığını söyledi. İngiltere'deki Kraliyet Victoria Hastanesi Travma Merkezi'nde Acil Tıp Danışmanı olan Dr. Connolly, mzellikle pandemi sonrası dönemde doktora ulaşmakta zorluk çeken hastaların Avrupa'da da acillere yığıldığını kaydetti.
Dr. Connolly, Türkiye'de günlük 1000-1500 hastanın başvurduğu pek çok acil servisteki hekimlerin bu kadar fazla hastaya rağmen 1 saatin altındaki bekleme süreleriyle mucizeler yarattığını belirtti.
Dr. Connolly, "İngiltere'de ayaktan gelen acil hastalarının doğru tedaviye ulaşmak için bazen 5 saat, bazen 9 saat hatta birkaç gün beklediği oluyor. Doktorlarınıza şükran duymalısınız. Bu kadar hasta yüküne rağmen Türkiye'deki acilde hasta bekleme süreleri inanılmaz düzeyde. Buna rağmen hastaların şiddete yönelmesi asla kabul edilemez" dedi.
Dr. Connolly aynı zamanda Birleşik Krallık'ta aile hekimlerine ulaşmanın imkansız olduğunu; İngiltere'deki acil servislerdeki hastaların artış nedeninde de bunun yattığını ancak genel olarak acil servislerdeki yoğunluk sorununun evrensel bir sorun olduğunu ve Türkiye'ye özgü olmadığını belirtti.
"TÜRKİYE'DEKİ ACİLLERDE İŞLEYİŞ, AVRUPA'DAN ÇOK DAHA HIZLI YÜRÜYOR"
Dr. Connolly, bu koşullar altında Türkiye'deki acil tıp sisteminde adeta "mucize" başarıldığını söylüyor. "Türkiye'nin geldiği bu konumu görmek büyüleyici ve aslında Türk doktorlar ve acil tıp sistemi, şu anda tüm dünyayı olumsuz etkileyen bu durumla gerçekten çok iyi başa çıkıyor. Sadece Avrupa değil, Kanada, ABD, Avustralya ile ne zaman konuşsak pandemi sonrası, artan miktarda hasta, insanların buna erişme arzusunun artması gibi nedenlerden dolayı baskı altında olduklarını ifade ediyorlar. Türkiye'deki acil durum sistemine erişen ve duyduğum kadarıyla acillerde bakılan hasta sayılarına bakarsak, aslında Avrupa'daki diğer birçok acil tıp sisteminden çok daha hızlı yürütülüyor işler. Türkiye bu durumla çok iyi başa çıkıyor"
İNGİLTERE'DE ARA ÇÖZÜM OLARAK PRATİSYEN HEMŞİRE UYGULAMASI
Yoğun acil servislerin sadece acil servis sorunu olarak değil, hastane sorunu olarak görülmesi gerektiğini de kaydeden Dr. Connolly, şunları söyledi: "Biz İngiltere'de beş yıl öncesine kadar, hastaların 4 saat içinde kabul edilip hastaneye yatırıldığı veya taburcu edildiği bir sisteme sahip olmayı başarmıştık. Bunu düzeltebilecek sadece acil servis değil, diğer uzmanlıkların da düzeltmesi gerekiyor. Acil servisten gelen hastayı diğer tüm uzmanlıklar sahiplenmeli ve 'bu bizim iş yükümüzün de bir parçası' demelidir. Örneğin İngiltere'de, hasta sayıları arttığında, doktorlarımızla çok koordineli bir şekilde çalışıyoruz ve böylece stabil olan, bir sandalyeye oturabilen ve yürüyebilecek durumda olan hastaları, protokolleri takip eden bir ekip tarafından hızlı değerlendirmelerin yapıldığı ünitelere yönlendirerek onlara bakabiliyoruz." dedi ve İngiltere'deki sağlık sistemi hakkında bilgiler verdi.
"Birleşik Krallık'ta genellikle, ileri eğitim almış, onları çok bütüncül olarak değerlendiren, röntgenden sonra gören, bakımı başlatan pratisyen hemşireler de bulunuyor. Bu da hastalarda memnuniyet yaratıyo. Çünkü 6-7 saat beklemek yerine ne kadar harika bir deneyim yaşadıklarını söylüyorlar. Bu nedenle, doktorların büyük bir baskı altında olduğu, baskıların son zamanlarda arttığı ve çoğu zaman beklemeye yol açabilen hasta kalabalığı nedeniyle doktorların her zaman en acil hastaya ilk önce ulaşmak için gerçekten çok çalıştıklarının da akılda tutulmasının kritik olduğunu düşünüyorum"
"TÜRKİYE'DEKİ ACİLLERDE İŞLEYİŞ, AVRUPA'DAN ÇOK DAHA HIZLI YÜRÜYOR"
Dr. Connolly, bu koşulllar altında Türkiye'deki acil tıp sisteminde adeta "mucize" başarıldığını söyleyerek sözlerini şöyle noktaladı: "Türkiye'nin geldiği bu konumu görmek büyüleyici ve aslında Türk doktorlar ve acil tıp sistemi, şu anda tüm dünyayı olumsuz etkileyen bu durumla gerçekten çok iyi başa çıkıyor. Sadece Avrupa değil, Kanada, ABD, Avustralya ile ne zaman konuşsak pandemi sonrası, artan miktarda hasta, insanların buna erişme arzusunun artması gibi nedenlerden dolayı baskı altında olduklarını ifade ediyorlar. Türkiye'deki acil durum sistemine erişen ve duyduğum kadarıyla acillerde bakılan hasta sayılarına bakarsak, aslında Avrupa'daki diğer birçok acil tıp sisteminden çok daha hızlı yürütülüyor işler. Türkiye bu durumla çok iyi başa çıkıyor"
İĞNE YAPTIRMAK, ANTİBİYOTİK VEYA REÇETE YAZDIRMAK İÇİN ACİL'E BAŞVURUYORLAR!
Doç. Dr. Mustafa Yılmaz, “Bilindiği gibi 1-7 Aralık sağlık hizmetlerinin öncüleri olan Acil Sağlık Hizmetleri Haftası olarak kutlanıyor. Tüm dünyada ve ülkemizde acil servislerin yoğunluğu ciddi problemler oluşturuyor. İlimiz genelinde ise Fırat Üniversitesi Hastanesi, şehir merkezinde kalan tek kamu hastanesidir. Bu nedenle hasta başvuruları artıyor." dedi ve sözlerine en fazla acil hasta kabulu olan üniversite hastanelerinden biri olduklarını belirtti.
"Türkiye geneline bakıldığında en fazla acil hasta kabulü olan üniversite hastanelerinden biriyiz. Hastanede yaşanan hekim sıkıntılarına rağmen bu kalabalığa müdahale edilme gayreti gösteriliyor. Halkımızdan acil servislere serum taktırmak, iğne yaptırmak, antibiyotik yazdırmak, reçete yazdırmak için değil de, var olan şikayetin kendisinde hayati tehlike oluşturur mu veya bir organ veya uzuv kaybına sebep olur mu sorusu üzerinden acile başvurmalarını istiyoruz”
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?
- Bel, boyun ve sırt ağrısıyla ortaya çıkıyor! Erken teşhis edilmezse kemik yapısını bozuyor