Başım dönüyor ne yapmalıyım? Baş dönmesi nasıl geçer?
Baş dönmesi sık sık karşılaşılan bir şikayettir fakat birçok nedeni olabilir. Baş dönmesini engellemek için öncelikle neden olduğunu saptamak gerekir. Yavaş hareket etmek, ani kalkmalardan kaçınmak, bol sıvı tüketmek ve vitamin takviyesi almak baş dönmesinin azalmasını sağlayabilir. Baş dönmesi nasıl geçer ve başım döndüğünde neler yapmalıyım? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.
Baş dönmesi yaşadığınızda dinlenmeli ve çok fazla hareket etmemelisiniz. Kısa süre içinde baş dönmenizin hafiflediğini göreceksiniz.
BAŞIM DÖNÜYOR NE YAPMALIYIM?
Baş dönmesi özellikle de günlük hayatı engelleyen bir sorundur ve birçok kişi bu durumdan şikayetçidir.
Başı dönen kişilerin kendilerini zorlamamaları ve baş dönmesi geçene kadar mutlaka oturarak veya yatarak dinlenmeleri gerekir. Eğer dinlenmeyle kısa sürede geçmeyen bir baş dönmesiyle kan şekeriniz düşmüş olabilir. Bu gibi durumlarda bir şeyler yemeli ve dinlenmeye bir süre daha devam etmelisiniz.
Baş dönmesinin vertigo ya da farklı bir sağlık sorunu nedeniyle olması durumunda doktora gitmek önemlidir. Bunun dışında herhangi bir sağlık probleminden kaynaklanmayan baş dönmeleri için bol sıvı tüketmek, uzun süre aç kalmaktan kaçınmak ve uyku düzeninin sağlanması önemlidir.
BAŞ DÖNMESİ NASIL GEÇER?
Baş dönmesi birçok farklı faktör ile ortaya çıkabilir ve bunun için nedenin tespit edilmesi oldukça önemlidir.
Eğer ayaktayken başınız dönüyorsa ve bundan şikayetiniz varsa koltukta ya da bir yatakta uzanarak geçmesini bekleyebilirsiniz. Genelde bu gibi durumlarda beyne giden kan akışının artması için dinlenmek önerilir. Biraz zaman geçtikten sonra baş ağrısının hafiflediğini görebilirsiniz.
Bu süreçte araba kullanıyorsanız ya da bir iş yapıyorsanız bunları bırakmanız ve kısa süreli dinlenmeniz kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Ayağa kalktığınızda başınız dönüyorsa bu normaldir çünkü ani kalkışlarda baş dönmesi sık rastlanan bir şikayettir. Bu durumda kan basıncı düştüğü için dengelenmeye çalışır ve ani baş dönmelerine neden olabilir.
Diyabet, kalp ya da parkinson hastalarında baş dönmesi bu gibi durumlarda daha fazla olabilir. Bu nedenle aniden ayağa kalkmak yerine bir yere tutunarak ya da yavaş bir şekilde kalkmak sorunu çözer. Susuzluk da baş dönmesine neden olabildiği için su kaybına dikkat etmeli ve her gün en az 2 litre su içmeye özen göstermelisiniz. Yediklerinize dikkat ederek baş dönmesinin ortadan kalkmasını da sağlayabilirsiniz.
E- vitamini ve B6 vitamini eksikliği de kişilerde baş dönmesine neden olabildiği için kan ve vitamin testlerinin yaptırılması sorunun neyden kaynaklandığını anlamak adına önem teşkil eder. Eğer her şeye rağmen devam eden bir baş dönmesi varsa mutlaka aksatmadan nöroloji uzmanına gözükmek gerekir.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?