Bubonik veba nedir, nasıl bulaşır? Tedavisi var mı? Hıyarcıklı vebanın belirtileri
Corona virüsün etkileri hâlâ devam ederken, Çin’e bağlı İç Moğolistan'da hıyarcıklı veba olarak da bilinen bubonik veba belirtileri gösteren hastalar bildirildi. Dünya şimdi yeni bir salgınla karşı karşıya kalma endişesi yaşıyor. Bubonik veba nedir? Bubonik veba nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Hıyarcıklı vebanın tedavisi var mı? Bubonik vebadan korunmanın yolları neler? İşte Çin'de görülen bubonik veba hakkındaki detaylar.
Çin’de ortaya çıkan corona virüs salgınından sonra şimdi ise bubonik veba virüsü haberleri gelmeye başladı. Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde yer alan Bayannur’da bubonik veba virüsü ortaya çıktı. Yeni bir salgın endişesi yaşayan insanlar hıyarcıklı veba olarak da bilinen bubonik vebanın ne olduğu ve belirtileri araştırmaya başladı. Çin'de görülen bubonik veba, veba türleri arasında en yaygın olanıdır. Hastalığa Yersinia pestis adı verilen enterobakteri neden oluyor. Bakteri vücuda girdikten sonra 3 ila 8 gün içinde etkisini gösteriyor.
Bubonik vebanın belirtileri
- Yüksek ateş
- Üşüme hissi
- Baş ağrısı
- İshal ve
- Bubo adı verilen lenf bezinin şişmesi
- Ciltte siyah lekeler
Bubonik vebada ciltte siyah lekelerin oluşmasına neden olan şey; deri altında ve iç organlarda hastalığa bağlı olarak kanama başladığı zaman, akan kanın birikmesidir.
Bubonik vebadan korunmanın yolları
- Hastalıktan korunmanın en etkili yolu hastalığın bulaşmasına neden olan pirelerin yaşadığı yerlerden ve hayvanlardan uzak durmaktır.
- Bakteri güneş ışınlarının etkisinde öleceği için, çevre daima temiz olmalı, güneş gören yerler tercih edilmelidir
- Veba hastalığı taşıyan kişi ve hayvanlar ile temastan kesinlikle kaçınılmalıdır.
- Kırsal alanlarda kalacaklar ve açık hava etkinliklerine katılacaklar mutlaka DEET içeren böcek öldürücüler ve permetrinli giysi ve eşyalar kullanmalı.
Bubonik vebanın tedavisi var mı?
Bubonik vebanın henüz kesin bir tedavisi yok. Uzmanlar hastaların iyileşmesi için antibiyotik kullandıklarını belirtiyor. Bu hastalık için aşı çalışmaları sürüyor.
- Diş ağrılarında bilinçsiz kullanılan antibiyotikler ölüme kadar götürebilir!
- Sık unutuyorum diyenler dikkat! Sadece saat çizerek demans şüphesini ortadan kaldırabilirsiniz, 5 dakika ayırmak yetiyor!
- Sinsice ilerleyen hastalık! Kemikleri zayıflatıp inceltiyor: Bağırsak ve KOAH hastaları risk altında
- Lodoslu günlerde migren ataklarına dikkat!
- Kalsiyum eksikliği kalp ritim bozukluğuna neden oluyor