Buerger hastalığı hayatını kabusa çevirdi (Buerger hastalığı nedir?)
Manisa'da yaşayan Hafize Yalçın (39), yakalandığı sigara kullanımına bağlı olarak gelişen Buerger hastalığı yüzünden sağ ayağını kaybetti. 3 ayda bir engelli maaşı aldığını ancak yetmediğini söyleyen Hafize Yalçın, ilaç masraflarına yetişemediklerini belirterek hayırseverlerden yardım istedi
Sigara kullanımına bağlı olarak oluşan ve atardamarların tıkanmasıyla ortaya çıkan Buerger hastalığı, Manisa'da yaşayan Hafize Yalçın'ın tek ayağını kaybetmesine neden oldu. 4 yıl öncesine kadar sağlıklı bir insan olan Hafize Yalçın, 2014 yılında bacaklarındaki ağrı şikayetiyle gittiği hastanede hastalığını öğrendi.
16 yaşında bir oğlu olan Hafize Yalçın hem maddi imkansızlıklar hem de hastalığı yüzünden eşinden ayrıldı. Sağ ayağını bileğinden başta et dokusu olmak üzere yitiren Hafize Yalçın, boşanma aşamasında olduğu eşiyle yaşadığı evden ayrılıp oğluyla birlikte yeni bir hayata başlamak için 1 ay önce başka bir eve taşındı.
Yerinden kalkamayan Hafize Yalçın, bu kez de maddi zorluklarla savaşmaya başladı. Annesi Ayşe Deligöz'ün (71) baktığı Yalçın, oğlu ve annesiyle birlikte yaşadığını belirterek "Ben bu hastalığı 4 yıldır çekiyorum. Hastalığım gitgide ilerledi. Başta böyle değildi, o zamanlar hastalığı da bilmiyorduk. İlk önce parmaklarımdaki doku döküldü, sonra da ayağım döküldü. Ayağa bile kalkamıyorum. Bu hastalık yüzünden de yuvam yıkıldı. Maddi sıkıntılar da çoktu. Ev tuttuk ama nasıl ödeyeceğimizi de bilmiyorum" dedi.
'İLAÇLARIMI ALAMIYORUM'
Hastalığı nedeniyle hiçbir işini göremediğini ve hayatını yatağa bağımlı geçirdiğini dile getiren Hafize Yalçın şöyle konuştu:"3 ayda bir kez 1900 lira engelli maaşı alıyoruz. Ancak bu para ne kiraya ne de oğlumun okuluna ya da ilaçlarıma yetiyor. İnsanların yardımlarıyla geçinebiliyoruz. Ağır engelli olmadığım gerekçesiyle bakım parası da alamıyoruz. Yüzde 72 engelli raporum var ama raporda ağır engelli yazmıyor. Bu kadar muhtaç olmasam zaten ki
BUERGER HASTALIĞI NEDİR?
Çoğunlukla bacak, bazen de koldaki atardamarlarda tıkanma oluşturan ve seyrek görülen bir damar hastalığıdır. Bu hastalıkta damar tıkanması diğer tıkanmalardan belirgin farklılık gösterir. Büyük damarlardan çok dizin altındaki küçük damarlar tıkanır.
Buerger hastalığı kimlerde görülür?
Burger hastalığı sadece sigara içen insanlarda görülür. Sigara içmeyen insanlarda kesinlikle görülmez. Hastaların büyük bir çoğunluğu erkektir. Kadınlarda son derece seyrek görülür. Genellikle diğer damar hastalıklarına göre daha genç erkeklerde görülür. Gençlerde damar tıkanması seyrek olduğu için bu hastalarda doğru tanı konması genellikle çok gecikir. Çoğunlukla ayak damarlarında, daha seyrek olarak da el damarlarında tıkanma yapar.Buerger hastalığının belirtileri nelerdir?
Buerger hastalığı genellikle her iki bacak damarını daha seyrek olarak da el damarlarını tıkayabilir. Ayak ya da el parmaklarına giden kan akımı azalır. Hastalık belirtilerinin çoğu tıkanıklığa bağlı kanlanmanın azalmasına bağlıdır.Bacak, ayak ve parmaklarda görülen şikayetler:
-Yürümekle ayak tabanında ve parmaklarda ağrı- Yürümekle bacak kaslarında (baldırda) ağrı. Bu ağrı diğer damar tıkanmasında olduğu gibidir. Yürüyünce başlar, dinlenince geçer. Yürüme ağrısı hep belli bir mesafede olur. Hızlı yürümekle, koşmakla ya da yokuş yukarı çıkmakla ağrı daha belirginleşir. Yavaş yürümekle daha uzun mesafe yürünebilir.
- Ayak ve parmaklarda uyuşma
- Ayak ve parmaklarda soğukluk olabilir. Ancak ayaklar sıcak da kalabilir.
- Hastalık ilerlerse ayak parmaklarında ve topuklarda yaralar oluşabilir.
- Damar tıkanıklığı en kötü halinde ayak parmakları ya da ayakta kangren oluşturur. Parmakların ve bazen ayağın kesilmesi gerekebilir. Hastaların neredeyse dörtte birinde parmak ya da bacak ampütasyonu gerekir.
- Sigara bırakıldığında Burger hastalığı genellikle ilerlemesini durdurur. Bu an itibariyle hastalıkta kötüleşme görülmez. Bu nedenle bu hastaların mutlaka sigarayı bırakması ve sigara dumanının olduğu yerlerden uzak durması gerekir.
- Diş ağrılarında bilinçsiz kullanılan antibiyotikler ölüme kadar götürebilir!
- Sık unutuyorum diyenler dikkat! Sadece saat çizerek demans şüphesini ortadan kaldırabilirsiniz, 5 dakika ayırmak yetiyor!
- Sinsice ilerleyen hastalık! Kemikleri zayıflatıp inceltiyor: Bağırsak ve KOAH hastaları risk altında
- Lodoslu günlerde migren ataklarına dikkat!
- Kalsiyum eksikliği kalp ritim bozukluğuna neden oluyor