Beden SağlığıÇapraşık ve aralık dişlere hangi tedaviler uygulanır?

Çapraşık ve aralık dişlere hangi tedaviler uygulanır?

Paylaş
Çapraşık ve aralık dişlere hangi tedaviler uygulanır?

Aralıklı ve çapraşık dişlerin tedavisinde uygulanabilecek birden fazla yöntem vardır. Çapraşık dişlerin düzeltilmesi için en bilinen yöntem ortodontik tedavidir. Ortodontik tedavinin sıklıkla tercih edilmesinin nedeni, tedavi sonrasında dişlerin doğallığını korumasıdır.

Ortodontist Diş Hekimi Dr. Pınar Ünlü Kutay, estetik görüntü açısından kişilere rahatsızlık veren çapraşık ve aralıklı dişlerin düzeltilmesinde tercih edilen tedavi yöntemlerini sizler için anlatıyor.

Haberin Devamı

Çapraşık dişler hizalama ve seviyeleme sonrası doğal bir güzelliğe kavuşmaktadır

Dişlerin çapraşık olmasının en büyük nedeni, dişlerin büyük olması veya çenelerin dar olmasıdır. Dişlerin düzgün bir şekilde sıralanması için gerekli yer ya üst çenenin genişletilmesiyle ya da diş çekimi yapılmasıyla sağlanır. Ortodontik tedavi esas olarak hareketli apareyler, tel tedavisi ve şeffaf plak tedavileri ile gerçekleştirilebilir. Tüm süt dişleri düştükten sonra her yaşta uygulanabilen tedaviler tüm dünyada milyonlarca hasta tarafından tercih edilir.

Klasik yöntem olan tel tedavisi genellikle çocuklarda ilk tercihtir. Tel görüntüsünü istemeyen hastalar için ise son dönemde popülerliği artan şeffaf plak tedavisi daha uygun olmaktadır. Her iki yöntemin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. En doğru tercih, dişlerdeki bozukluk miktarı ve hastanın istekleri göz önünde bulundurularak yapılır.

Haberin Devamı

Ortodontik tedavinin en büyük olumsuzluğu uzun sürmesidir. Ortalama 1 sene süren tedaviyi tercih etmeyen hastaların ortak özelliği çok hızlı bir şekilde sonuca ulaşmak istemeleridir. Hızlı sonuç isteyen hastaların dişleri zirkonya kaplamalar veya laminate yöntemi gibi protetik yöntemler ile tedavi edilir. Bu yöntemler ile dişlerin doğallığı kaybolacağı için, diş minesi sağlıklı olan kişilerde ilk tercih olmamaktadır.

Aralıklı dişlerin tedavisi mümkün

Aralıklı dişlerin tedavisi, dişler arasındaki boşlukların miktarına ve dağılımına göre belirlenir. Küçük boşlukların tedavisi sadece estetik dolgular ile gerçekleştirilebilir. Daha büyük boşlukların tedavisinde dolgular yetersiz kalır, ortodontik tedavi veya laminate porselenler ile boşluklar kapatılabilir. Dişlerin büyüklüğü ve minenin kalitesine göre iki farklı tedavi alternatifi değerlendirilir.

Polidiastema adı verilen, bütün dişlerin arasında fazla miktarda boşluk bulunan vakalarda genellikle multidisipliner yaklaşımla hem ortodontik hem de protetik tedaviler sırasıyla uygulanır. Ortodontik tedaviler ile bazı dişler birleştirilir ve boşlukların miktarı küçültülür, sonrasında küçük olan dişler porselenler ile büyütülerek ideal oran ve orantı sağlanır. Ortodontik tedavi olmaksızın yapılacak işlemlerde bazı dişlerin olması gerekenden daha büyük olması kaçınılmazdır. Bu nedenle dişlerinde boşluk olan hastaların ilk olarak bir ortodontist tarafından muayene edilmesi önerilmektedir.

Haberin Devamı