Dünyada en sık görülen virüs türü! Sosyal medyada gündemden düşmüyor: Kansere sebep olabilir
Son günlerde sosyal medyada sıklıkla tartışılan ve gündeme gelen konulardan biri HPV virüsü. Dünyada sık görülen ve cinsel yolla bulaşan virüslerden biri olan HPV, en yaygın viral enfeksiyon olarak biliniyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Erdem, HPV ile ilgili bilinmeyenleri Posta.com.tr okurları için paylaştı.
Aydan Durak/Posta.com.tr| Kadınların yüzde 80'i hayatlarının bir noktasında en az bir HPV türüne yakalanabilir. Ancak genellikle belirti göstermeyen HPV, fark edilmeyebilir. Dünyanın en sık görülen cinsel yolla bulaşan virüs türünün HPV olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Erdem, "HPV virüsü çoğu kişide bir soruna yol açmaz. Spontan gerileme dediğimiz vücuda zarar vermeden geçip gidebilir. %97 böyle davranır.2 yıl içinde spontan geriler. %3lük kesimde kadınlarda serviks kanseri, vulva vajen kanseri, erkeklerde penis ve testis kanseri, her 2 cinste ağız ve gırtlak kanserine yol açabilir. Ancak bu kadar yaygın görülmesine rağmen kanser, HPV’nin en az görülen sonucudur. HPV’nin selim tabiatlı formu ise genital siğille kendini belli eder. Hastalık daha çok kadınlarda görülür erkekler genellikle taşıyıcıdır." cümlelerini kullandı.
BELİRTİ VERMEDEN YAYILABİLİYOR
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Erdem, HPV'de erken tanının önemli olduğunu vurguladı ve belirti vermeden varlığını koruyabilen bu virüsün sadece özel testlerde tespit edilebildiğinin altını çizdi
İnsan vücudunda uzun yıllar herhangi bir belirti vermeden varlığını koruyabilen bu virüsü sadece özel testlerle tespit edebiliyoruz. HPV DNA TESTİ dediğimiz bu testler kadınlarda rahim ağzından tıpkı smear alır gibi fırça ile alınır, erkeklerde üretra kanalından alınır.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
HPV virüsünün tespiti için sadece smeat testinin yeterli olmadığını söyleyen Op. Dr. Kadriye Erdem, bu durumun sebebini şöyle açıklıyor;
Önceleri rahim ağzı kanseri taramasında smear yapmak yeterliydi. Son yapılan çalışmalar bunun yetersiz olduğunu ortaya koydu. Artık co-test dediğiz smear testi ile HPV DNA testini birlikte yapıyoruz. Smear testi ile rahim ağzında hücresel değişiklik, kanser veya kanser öncüsü lezyon var mı? HPV testi ile de bulaş var mı? Varsa hangi tipi bulaşmışı anlıyoruz. Eğer HPV’nin yüksek riskli tipleri (yani daha çok kanser yapma ihtimali olan virüs tipleri) pozitif çıkarsa servikste daha ileri araştırma Kolposkopi **yapıyoruz. Eğer düşük riskli HPV varsa takip ediyoruz. HPV’NİN 300’den fazla alt tipi olduğunu biliyoruz. Bunlardan sadece 15-20 tipi yüksek riskli yani kanserojen özelliktedir. Bunların içerisinde de tip 16 ve tip 18 rahim ağzı kanserlerinin %70-80inden sorumludur. 25-65 yaş aralığında HPV testi öneriliyor.5 yılda bir co-test olarak yapılabilir. Smear testi ise 21 yaşından itibaren 3 yılda bir cinsel aktiviteye başlamış kişilerde bakılmalıdır. HPV aşısı yapılmış dahi olsa tarama bu şekilde yapılmalıdır.
YÜZDE 95'İ CİNSEL YOLLA BULAŞIYOR
HPV bulaşıcılığı en yüksek olan ve yüzde 95 cinsel yolla bulaşan virüs türü olduğunun tekrar tekrar altını çizen uzman isim, "Bunun için cinsel aktivite gerekir ama cinsel ilişkiye girilmesi gerekmez. Cilt teması ile de bulaşabilir. Yüzde 1-3 oranında konjenital olarakta bulaştığı bildirilmiştir (yeni doğanda hiçbir soruna yol açmıyor) Siğil tedavisi sırasında meslek hastalığı olarak doktorlarda solunum yolunda hastalık yapabileceği tartışılıyor." dedi.
HPV nin yol açtığı siğil elektro koterizasyon, kriyoterapi, cerrahi eksizyon, lazer uygulaması ve medikal tedaviler şeklinde tedavi edilebildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Erdem, "Kanser ise erken evrede lokal eksizyon, LEEP, KONİZASYON gibi cerrahi tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir. İleri evre kanser için ise cerrahi, kemoterapi, radyoterapi diğer tedavi yöntemleridir." dedi.
HPV'DEN KORUNMANIN İPUÇLARI
HPV'den korunmak için aşı vurgusu yapan Op. Dr. Kadriye Erdem, HPVnin en son 9’lu aşısı çıkmış bulunmaktadır. HPVnin yüksek riskli olan 9 alt suşuna karşı yüzde 100'e yakın koruma sağladığı biliniyor.9 yaşından itibaren kız erkek tüm çocuklara öneriliyor. Özellikle cinsel aktivitesi başlamadan aşı olunursa koruyuculuğu daha yüksek oluyor. Aslında virüsle bulaş olduysa bile ya da virüsün yol açtığı lezyon hastalık oluşsa dahi aşılama öneriyoruz. Yüzde 60-85 oranında nüks oluşumunu engelliyor.15 yaşın altında 2 doz (0 ve 6.ay)yeterli iken, üstünde 3 doz(0, 2, ve 6. ay)şeklinde yapılması tüm yaş guruplarında öneriliyor. "ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR" yaklaşımını hiç unutmamalıyız. HPV testi ve smear kontrollerini düzenli aralıklarla yaptırmalıyız. HPV den korunmak için tek eşliliğe önem vermeliyiz. HPV aşısını yaptırmalıyız" dedi.