Son dakika HPV haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan HPV gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan HPV haber sayfamızda...
HPV (İnsan Papilloma Virüsü) bulaşmasına dair soruların çokluğu nedeniyle HPV dosyasını kilit sorularla tamamlayalım dedim, en azından şimdilik. Kadınların önemli bir kısmının, eş ya da partnerlerinin paralel bir seks hayatı olduğunu bilmesi ve kaygı içinde yaşamaları oldukça üzücü. Öyleyse tedbir almaktan başka çaremiz yok. Aşı ve prezervatif çok ama çok önemli. Maalesef çok partnerli kişilerin birer ‘yürüyen risk’ olduğunu ara ara hatırlatmamız gerekiyor.
Kanal D’de yayınlanan “Neler Oluyor Hayatta” programına konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay’dan, ezber bozan açıklamalar geldi. Hakan Ural ve Ferda Yıldırım’ın sunuculuğunu yaptığı programda Karatay’ın meme kanserinden, erken yaşta yapılan HPV aşılarına kadar çok önemli uyarıları oldu.
İnsan Papilloma Virüsü (HPV), dünya genelinde cinsel yolla en yaygın bulaşan virüslerden biridir. Çoğu insan bu virüsü taşıdığı halde herhangi bir belirti göstermez, bu da HPV'nin yayılmasını kolaylaştırır. Ancak bazı HPV türleri, genital siğiller, servikal kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, HPV belirtileri nelerdir? HPV neden olur?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Dolanbay, jinekolojik kanserler arasında en çok rahim kanserinin görüldüğüne dikkat çekerek, "Erken tanı konulan hastalarda tedavi daha başarılı sonuçlar verdiği için hastaların rutin kontrollerini aksatmamaları gerekiyor" dedi.
Kadınlarda kanser öyküsü, meme ve rahim kanserleriyle birlikte ele alınıyor. Diğer tüm kanser türlerine ek olarak kadın kanserlerini tanımamız ve erken teşhis şansını yakalamak üzere düzenli muayene olmamız çok önemli. Korku değil, tedbirdir aslolan.
Avrupa Baş Boyun Derneği (EHNS) ve Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Şefik Hoşal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüz, baş ve boyun bölgesinde beyin ve göz dışındaki yerlerde gelişen tümörlerin baş boyun kanserleri alanına girdiğini söyledi.
Yakın zamanda bir muayenede anladım ki siğiller konusunda bilinmeyen ya da yanlış bilinen çok şey var. En temel bilgiler dahi henüz özümsenmemiş. E öyleyse bana ne yapmak düşer? Evet bildiniz. Bugün siğiller ilk ünitedeyiz.
Kadınlar, çeşitli nedenler ve hassasiyetlerle olmayacak işlerin içinde bulabiliyorlar kendilerini. Nesilden nesile aktarılan yanlışlar ya da gelenek, anane kisvesi altında dayatılan zararlı uygulamalar... Bunları artık hayatımızdan çıkarmamız gerek. Genital bölge hijyeni ve doku bütünlüğü, düşündüğünüzden de önemli.
Cinsel sağlık, genel sağlığımızın önemli ve ayrılmaz bir parçası. Ve doğal olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklar, bu dengeyi bozup ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu hastalıklar sadece fiziksel sağlığımızı etkilemekle kalmaz aynı zamanda duygusal ve psikolojik olarak da bizi zorlayabilir. Bu nedenle, korunmasız cinsel ilişki sonrası ortaya çıkan belirtileri ciddiye almak ve bir uzmana başvurmak çok önemli.
Siğil; HPV'nin neden olduğu, ciltte veya mukozada oluşan küçük, sert ve genellikle kabarık yapılardır. Genellikle zararsız olan siğiller, temas yoluyla bulaşabilir ve yayılabilir. Farklı türleri bulunur ve bazıları ağrılı olabilir. Tıbbi uygulamaların yanı sıra doktorunuza danışarak doğal yöntemlerden de destek alabilirsiniz. Peki, hangi ürünler siğilin geçmesine yardımcı oluyor?
Boşanma davalarındaki çarpıcı 'kusur' hallerinden bahseden Avukat İrem Aktaş, doğum kontrol hapı kullananları ilgilendiren bir Yargıtay kararına dikkat çekti.
Bazen önemli, bazen önemsiz görülen pek çok cinsel yolla bulaşan hastalık var. Ancak önemine, önemsizliğine karar verebilecek kişinin doktorunuz olduğunu unutmamanız gerek. Tedavisiz, kendi haline bırakılan bütün sağlık sorunları büyür; takip dışında bir şey yapmamak da yine bir doktor kararı olmalıdır yani. Ayrıca takibi sakın küçümsemeyin, o bütün iyiliklerin anası gibi bir şeydir.
30 yaş üstünde sıklıkla görülen pek çok kadın hastalığı bulunuyor! Bu hastalıklardan korunmak için düzenli olarak kontrole gitmek gerekiyor. Peki, 30 yaş üstünde sıklıkla görülen hastalıklar nelerdir? Rahim ağzı kanseri kimlerde görülür? İşte detaylar...
Üreaplasma enfeksiyonu, yıllar içerisinde görülme sıklığı artan ve hem erkek hem de kadınlarda yaygın enfeksiyona yol açabilen çoğu kez çok bulaşıcı olan bir enfeksiyon çeşidi. Enfeksiyonun normal testlerde saptanamadığını ve tanı için özel kültür testlerine ihtiyaç duyulduğunun altın çizen Dr. Öğr. Ü. Zeki Salar, doğru tanı ve tedavi için mutlaka kültür testlerin yapılması gerektiğine işaret etti.
Korkulara teslim olmayın derken ‘rahat olun, hiçbir şeyi kafaya takmayın’ demek istemiyorum. Korkularınızı muayene olarak yenin, teşhisin ve tedbirin gücüne inanın demek istiyorum. Evde oturduğunuz yerde kazanabileceğiniz bir savaş değil bu. Sağlıklı yaşam için mücadele etmelisiniz.
Cinsel yolla geçen enfeksiyonların en sık korunmasız cinsel temasla aktarıldığını belirten Prof. Dr. Osman Köse, “Bu enfeksiyonlar, 30'a yakın mikroorganizmayla ortaya çıkıyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Buna karşın, savaşmak için her türlü olanağa sahibiz. Kalıcı hasarın önüne geçmek için zamanında tanı ve tedavi gerekiyor. Korunma yöntemleri hakkında bilinçlenmek ve bunları uygulamak da hayati önem taşıyor. Güncel tedavilerle yaşam süresi onlarca yıl uzayabiliyor" dedi.
Yaz sezonuyla birlikte özellikle çocuklu aileler, deniz veya havuzların yolunu tutmaya başladı. Kalabalıklaşan havuzlarda ise bireylerin bulaşıcı hastalık kapma ihtimali arttı. Böylece akıllarda ‘havuz mu daha sağlıklı deniz mi?’ sorusu yer aldı.
Mutlu yaşam söyleşilerine konuk olan 2000 yılı Türkiye güzeli ve aynı zamanda dünya 3.’sü olan Yüksel Ak, güzellik sırrının doğallık olduğunu söylerken, Op. Dr. Pınar Tuğçe Özer de, kadınların mutlaka yılda bir kez Smear Testi yaptırması gerektiğini vurguladı.
Son günlerde özellikle gençler arasında Human Papilloma Virüsü (HPV) salgını yaşandığı, çoğunlukla cinsel yolla bulaşan virüsün aynı zamanda iyi dezenfekte edilmemiş lavabolar, denenmemesi gereken iç giysilerin denenmesi nedeniyle bulaştığı kaydedildi. İşte tüm detaylar…
Gönül istiyor ki isteyenler hamile kalsın, hamile kalanlar sağlıkla doğursun, sağlıkla doğuranlar keyifle büyütsün, büyüyenler de aynı sağlıkla yeni bir nesil getirsin dünyaya. Ama anahtar bu işte; sağlık. Önce onu gözetmeli.
SORU: Canım hocam, genital bölgemde kaşıntı ve yer yer beyazlıklar mevcut. Kabarıklık değil hatta cildim sönmüş gibi bir görüntü. Minik kırışıklıklar gibi. Ama kaşıntı sürekli artıyor. Bunun sebebi ne olabilir?
HPV hastalığı İstanbul’da başlatılan ücretsiz aşı uygulamasının ardından pek çok kişi tarafından merak edilmeye başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ücretsiz HPV aşısına ilişkin yaptığı paylaşımla İstanbullulara müjdeyi verdi. Yapılan açıklamaya göre 9-16 yaş arasındaki gençler online olarak yaptıkları başvurunun ardından ücretsiz HPV aşısı olabilecekler. Peki, HPV nedir, belirtileri nelerdir? HPV Nasıl bulaşır, tedavisi var mı? İşte yanıtı…
İstanbul’da ücretsiz HPV aşısı yapılacak! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da ücretsiz HPV aşısı uygulaması başlatılacağını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre uygulama 16 Mayıs tarihi itibariyle başlayacak. Belirli yaş aralığında bulunan vatandaşlar online olarak yapılan başvurunun ardından başvuru onaylananlara SMS ile bilgilendirme yapılıp randevu verilecek. Peki, Ücretsiz HPV aşısı kimlere var? Başvurular nereden ve nasıl yapılır? İşte ayrıntılar…