Kadınlarda kanser öyküsü, meme ve rahim kanserleriyle birlikte ele alınıyor. Diğer tüm kanser türlerine ek olarak kadın kanserlerini tanımamız ve erken teşhis şansını yakalamak üzere düzenli muayene olmamız çok önemli. Korku değil, tedbirdir aslolan.
MYOMUN ALINMASI GEREKMİYOR MU?
SORU: Hocam, ağrılı adet nedeniyle gittiğim doktorda myomum olduğunu öğrendim. Ama ameliyat gerekli görülmedi. Takip edecekmiş doktorum. Myom denen şey de bir tümör değil mi? Neden alınması gerekmedi? Görümcem rahim tümöründen üç kez ameliyat oldu.
CEVAP: Bu soruyu yanıtlarken şu bilgiyi vermeliyim. Rahim tümörleri, rahimde oluşan anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkan oluşumlardır. Bu tümörler, iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign) olabilirler. İyi huylu tümörler genellikle kansere dönüşmezler ve cerrahi müdahale ile çıkarılabilirler. Kötü huylu tümörler ise kanserlidir ve erken teşhis edildiğinde daha başarılı tedavi edilebilirler. Rahimde en sık görülen tümör türü myomlardır. Ancak myomlar, iyi huylu kas tümörleridir. Myomların takibine karar verilebilir, bunda yeri, büyüklüğü belirleyicidir. Bununla birlikte endometriyal kanser olarak tanıladığımız, rahim iç zarının (endometrium) hücrelerinden kaynaklanan bir tür vardır. Uterin sarkom dediğimiz, rahimde daha nadir görülen, farklı dokulardan kaynaklanan kötü huylu tümörlerdir. Rahim boynu kanseri (serviks kanseri) dediğimiz, rahim ağzında başlayan ve erken teşhisle tedavi edilebilen bir kanser türü de vardır. Myomlarınızın tedavisiyle ilgili ikinci bir görüş de alabilirsiniz. Ancak şunu bilin her hasta ayrıdır. Sizin tedavinizi sizin tıbbi öykünüz ve teşhisiniz belirler.
RAHİM TÜMÖRÜ OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIM?
SORU: Hocam, ben iş yerimize gelen genel tarama doktoruna şikayetlerimi anlattım, ‘Rahim tümörü olabilir, uzmanına muayene olmalısınız’ dedi. Rahim tümörü olup olmadığını nasıl anlarım?
CEVAP: Evde oturup nerenizde tümör ya da başka bir sağlık sorunu olduğunu tespit edecek eğitime sahip olmadığınızı anlıyorum. Meslektaşımın da söylediği gibi uzmanına danışmalısınız. Lütfen en kısa sürede muayene olun. Ama genel olarak belirtilerden bahsedeyim. Adet kanamalarının şiddetli, uzun süreli veya sık sık olması, adet arasında kanama, alt karın bölgesinde hissedilen ağrı, karın şişliği, sık idrara çıkma (büyüyen tümör mesaneye baskı yaparak sık idrara çıkma ihtiyacı yaratabilir), iştah kaybı ve kilo kaybı, vajinal akıntı şikayetlerinden bir ya da birkaçına sahipseniz mutlaka muayene olmalısınız.
ANNEMDE VE 3 ABLAMDA KANSER VAR İLERİDE BENDE DE ÇIKAR MI?
SORU: Hocam, annemde ve 3 ablamda rahim kanseri var ama benim tetkiklerimde çıkmadı. Sizce ileride mi çıkar? Şu an 42 yaşındayım. Ve içim bir türlü rahat etmiyorum.
CEVAP: Rahim kanserlerinin nedenini tam olarak bilemeyiz. Ancak risk faktörlerini genel olarak şöyle açıklarız;
Yaş: Menopoz sonrası dönemde rahim kanseri riski artar.
Obezite: Özellikle endometriyal kanser riskini artırır. Hormonal faktörler: Östrojen hormonunun uzun süreli yüksek seviyelerde olması, endometriyal kanser riskini artırabilir.
Aile öyküsü: Rahim kanseri olan bir aile üyesi olması risk faktörüdür. Ailenizde kanser öyküsü olduğu için adaysınız evet ama ailede öykü olmayan da adaydır. Ancak kesin siz de kanser olacaksınız diye bir şey tabii ki yok. Düzenli kontrollerinizi aksatmayın yeter. Ve sakın ama sakın HPV aşınızı ihmal etmeyin.