Hematüri (idrarda kan görülmesi) nedir, neden olur? Hematüri neden olabilir?
Hematüri, kelime anlamı ile idrarda kan görülmesi demektir. Bu durum kadın erkek fark etmeden her yaşta kişinin başına gelebilir. Genelde masum bir durum olsa da testler ile kontrol edilmesi gerekir. Hematüri (idrarda kan görülmesi) nedir, neden olur ve nedenleri nelerdir? Tüm detayları posta.com.tr okurları için derledik.
Hematüri, böbrek-üreter-mesane-üreta sisteminin herhangi birinden kaynaklanabilir. İdrarda kan görülmesi genelde masum bir durum olarak kabul edilir.
HEMATÜRİ (İDRARDA KAN GÖRÜLMESİ) NEDİR?
Hematüri, halk arasında idrardan kan gelmesi olarak da bilinir. Pek çok nedenden kaynaklanabiliyor olsa da bazen ciddi sorunların işaretçisi de olabilir. Hematüri bazen gözle görülemeyen, tespiti için ancak mikroskop gerekli olan miktarda kan da olabilir. Bunun belirlenmesi için kişilere idrar tahlili de yapılması gerekir. İçinde kan olan idrarın rengi pembemsi ya da kırmızı renk olabilir.
İdrardaki renk değişikliğinin anlaşılması için az miktarda kan görülmesi yeterli olur. Genelde ağrısız bir durumdur fakat eğer idrara kan pıhtısı geçerse bu ağrı yapabilir. İdrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşı, böbrek hastalıkları, genetik hastalıklar ve prostat büyümesi en çok görülen nedenleri arasındadır.
NEDEN OLUR?
- İdrar yolu enfeksiyonları ile ortaya çıkabilir ve bu ateş, karın ağrısı ve idrar yaparken yanma ile ortaya çıkar. Mikroskopik veya makroskopik de olabilir.
- Halk arasında nefrit olarak da bilinir. Böbreğin dahil olduğu idrar yolu enfeksiyonları nedeni ile ortaya çıkabilir.
- Hematürinin diğer nedeni de böbreğin inflamatuvar hastalıklarıdır. Genelde makroskopik olur ve idrarda köpüklenme, el ya da yüzde şişme ile görülür.
- Zorlayıcı egzersiz seanslarından ya da ciddi yaralanmalardan sonra da hematüri görülmesi mümkündür. Tekrar eden bir durum olmadığında ağrısız ve kısa süreli olur.
- İleri yaşlardaki erkeklerde operasyona ihtiyaç duyulacak kadar büyümüş olan prostatlarda da hematüri görülmesi mümkündür.
HEMATÜRİ NEDEN OLUR?
Böbrek, mesane ya da prostat dokusuna ait olan kanserlere genelde hematüri de eşlik eder ve sık sık görülür. Regl dönemine yakın tarihlerde bazı kadınlarda, gıda boyası olan gıdaları çok tüketenlerde ve kas yıkılımı artışı yaşayan kişilerde de hematüri ortaya çıkabilir.
Genelde tarama testleri ucuzdur ve kolay ulaşılabilir olan kan ve idrar testleridir. Fakat ileri vakalarda manyetik rezonans görüntüleme ya da bilgisayarlı tomografi gerekebilir.
Bazı hastalara biyopsi ve sistoskopi de yapılabilir. Tedavisinde ise önemli olan altında yatan neden olur. Öncelikle hematürinin sebebi belirlenir ve sonrasında da tedavisine başlanır.
HEMATÜRİ HASTALIĞIN SEYRİ VE TEDAVİSİ NASILDIR?
Altta yatan nedene göre hematüri tedavisi yapılmaktadır. Eğer idrardaki kan yalnızca testlerde görülürse ve böbrekten kaynaklı değilse genelde kendiliğinden kaybolur ve hastalık hafif seyreder ancak böbrek kökenli bir sorunsa düzenli gözlem gerektirir. Çocuklarda görüldüğü zaman genelde geçici olur ve tehlikeli bir duruma sebep olmaz. Düzenli aralıklarla takip edilmeleri yeterli olur.