Hipertansiyonu önlemek için düzenli tansiyon ölçümü şart! Tansiyon nasıl ölçülür?
Hipertansiyon, dünya genelinde tek başına inme, kalp krizi, böbrek hastalıkları ve diyabete neden olan en büyük ölüm sebebi... Kan basıncının insan sağlığına zarar verecek düzeylere kadar yükselmesi hipertansiyon olarak tanımlanıyor. Türk Kardiyoloji Derneği verilerine göre her yıl 9.4 milyon insan hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde ise her 3 kişiden 1’inde görülen hipertansiyona adınlarda erkeklerden daha sık rastlanıyor. Ancak T.C. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de her 3-4 ölümden 1’inin tansiyonun kontrol edilmesiyle önlenmesi mümkün!
Selen Serdaroğlu
Kan basıncının insan sağlığına zarar verecek düzeylere kadar yükselmesi hipertansiyon olarak tanımlanıyor. Türk Kardiyoloji Derneği verilerine göre her yıl 9.4 milyon insan hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde ise her 3 kişiden 1’inde hipertansiyon görülürken, hipertansiyona kadınlarda erkeklerden daha sık rastlanıyor. Ancak T.C. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de her 3-4 ölümden 1’inin tansiyonun kontrol edilmesiyle önlenmesi mümkün.
Günümüzde yapılan çalışmalara göre; hastaların sadece yüzde 70’inin hipertansiyonunun farkında olduğunu, çoğu kişinin de tansiyonu ölçerken dikkat edilmesi gereken kuralları bilmediğinden doğru sonuç alamadığını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, oysa hastalığın farkında olmanın ve tedaviyi düzenli sürdürmenin hayati önem taşıdığının altını çiziyor.
SON 4-5 GÜNLÜK DÜZENLİ TANSİYON ÖLÇÜMLERİNİZ 135/85 MMGH'DEN YÜKSEKSE...
Günümüzde yaşa bakmaksızın giderek yaygınlaşan ve sinsince ilerlediğinden yıllarca görünür bir şikayete yol açmayabilen hipertansiyon, buna karşın sağlığı ciddi ölçüde tehdit eden bir hastalık. Öyle ki yüksek tansiyon; kalp ve damar, beyin damarları, böbrek ve göz damarları başta olmak üzere birçok organın olumsuz etkilenmesine yol açarak inmeden kalp krizine dek çok ciddi ani komplikasyonlara neden olabiliyor.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, şikayeti olsun ya da olmasın kişilerin mutlaka düzenli ve doğru şekilde tansiyonlarını ölçmeleri gerektiğini belirtiyor. Ne yazık ki birçok kişi tansiyonu ölçerken dikkat edilmesi gereken kuralları bilmediğinden doğru sonuç alamıyor. Prof. Dr. Dağdelen, tansiyon ölçerken doğru ölçüm alınabilmesi için şu kurallara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor:
DOĞRU TANSİYON ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR?
- Tansiyon ölçülürken ilk ölçümü kesin almamak gerekiyor.
- Ardışık 4-5 gün istirahat halinde ve yatar değil mutlaka oturur pozisyonda olunması gerekiyor.
- Kolun kalp hizasında olması gerekiyor.
- Tanisyon ölçülürken hareket edilmemesi ve konuşulmaması bir diğer önemli kural.
- Bu kurallara dikkat edilerek alınan düzenli tansiyon ölçümleri sonucunda, 4-5 günlük tansiyonlarınızın ortalaması alınıyor.
- Sonuç 135/85 mmHg veya daha yüksek ise tansiyon hastası olduğunuz orotaya çıkıyor ve yüksek olasılıkla bir tedavi almanız gerekiyor.
Yeni nesil tansiyon ölçüm cihazları, tansiyon ölçümünüzden kolayca doğru sonuç alabilmenizi sağlıyor. Tansiyon ölçümü sırasında, atriyal fibrilasyon olasılığını tespit edebilen yeni nesil cihazlar, sağlık verilerinizi izlemenizi ve paylaşmanızı da sağlıyor.
TEDAVİ AŞAMALARI
Tedavide birinci basamak; yaşam şekli değişiklikleri. Sağlıklı yaşam alışkanlığı ise; bitkisel besinlerin ağırlık kazandığı Akdeniz tipi beslenme, sigara ve alkolden uzak durma, kilo verme, düzenli egzersiz yapma, tuzu azaltma ve işlenmiş et ürünlerinden kaçınmayı içeriyor.
Tedavide ikinci basamak ilaç uygulamaları. Tansiyon için kullanılacak ilaçların bir uzman tarafından, hastanın yaşına, tansiyon özelliklerine, kalp damar fonksiyonlarının durumuna, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarına ve diğer kan tablosu durumlarına göre ayarlanması gerekiyor. Her hasta için her ilaç asla uygun olmadığından bir başkasının ilacı sizin için tam aksi tesir yapabiliyor Ayrıca her ilacın dozu da her hasta için farklı. İkinci basamağın en önemli noktası ise ilaçların düzenli kullanımı. Hastanın ilaçlarını hekimin önerdiği şekilde düzenli kullanması gerekiyor.
- Mikroplastikler kansere neden oluyor!
- Prostat büyümesinde yaş sınırına dikkat! Mutlaka kontrol edilmeli
- Yılbaşı gecesini hafif atlatmak için beslenme tüyoları
- Türkiye'de korkutan tablo! Dünyada ilk 3'e girdik: Hareketsizlik ve aşırı beslenmeye dikkat
- Uzmanı uyardı: Elleri üşüyenler dikkat! Cilt hastalıklarına neden oluyor...