İnflamatuvar bağırsak hastalıklarında tedavinin 5 temel kuralı bunlar!
İnflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH), bağırsak duvarının ve iç tabakasının iltihaplanması sonucu oluşan, bulaşıcı olmayan kronik bir hastalık. İBH’nın en yaygın belirtileri arasında ishal, ateş, kilo kaybı ve karın ağrısı yer alıyor. Her yıl inflamatuvar bağırsak hastalıkları hakkında farkındalığın artması için Mayıs ayında Dünya İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları (İBH) Günü anılıyor, doktor kontrollerinin düzenli yapılmasının önemine dikkat çekiliyor. Çünkü hastalıkta tedavinin başarıya ulaşması için sadece düzenli ilaç kullanmak yetmiyor.
Her yıl inflamatuvar bağırsak hastalıkları hakkında farkındalığın artması için belirlenen 19 Mayıs Dünya İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları (İBH) Günü’nde hastalığa dikkat çeken Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, İBH’nın tedavisinde düzenli doktor kontrolünün önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Başaranoğlu, “3 aydan uzun süren karın ağrısı, 4 haftadan uzun süren ishal ve son 3 ayda anlamlı kilo kaybı gibi belirtileriniz varsa bir gastroenteroloji uzmanına giderek gerekli tetkikleri yaptırmanız önemlidir” dedi. İnflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH), bağırsak duvarının ve iç tabakasının iltihaplanması sonucu oluşan, bulaşıcı olmayan kronik bir hastalık. İBH’nın en yaygın belirtileri arasında ishal, ateş, kilo kaybı ve karın ağrısı yer alıyor.
"YALNIZ DEĞİLSİNİZ"
19 Mayıs Dünya İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları (İBH) Günü’nde hastalıkla ilgili bilgiler paylaşan Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, İBH’nın ülseratif kolit ve Crohn hastalığını içeren, uzun süreli ve vücudun tüm sistemlerini etkileyen hastalıklar olduğuna dikkat çekerek “Dünyada tanı almış 7 milyona yakın İBH hastası olduğu tahmin edilmektedir” dedi.
İBH TEDAVİSİNDE, HEDEFE ULAŞMAK İÇİN ERKEN TANI VE TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ
İnflamatuvar bağırsak hastalıklarının tedavisinde, hedeflere ulaşmak için erken tanı ve tedavinin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, “İBH hastalığı ile başa çıkmak için hastanın düzenli bir şekilde doktor kontrollerine gitmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmesi, düzenli ilaç kullanması, egzersiz yapması ve sigarayı bırakması önemlidir” dedi. Prof. Dr. Başaranoğlu ayrıca ilkbahar aylarında yaşanan İBH vaka sayılarındaki artışa değinerek hastalığın mevsimsel etkisine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, “3 aydan uzun süren karın ağrısı, 4 haftadan uzun süren ishal ve son 3 ayda anlamlı kilo kaybı gibi belirtileriniz varsa bir gastroenteroloji uzmanına giderek gerekli tetkikleri yaptırmanız önemlidir." dedi.
Referanslar:
1. B.N.Ö. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 46 (1) 101-111, 2020.
2. GBD 2017 IBD Collaborators, Lancet Gastroenterol Hepatol 2020; 5: 17–30.
3. Demir N., Erzin Y. Z. Güncel Gastroenteroloji 18/4.
4. Basaranoglu M, Najjar SM, et al. Rate and predictors of endoscopic mucosal healing in patients with inflammatory Bowel disease by azathioprine treatment. Journal of Gastrointestinal&Digestive System. 2016 6;4:1-5.
5. Basaranoglu M, Sayilir A, Demirbag AE, Mathew S, Ala A, Senturk H. Seasonal clustering in inflammatory bowel disease: a single centre experience. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2015 Mar 19:1-5. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 25790731.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?