Kuyruk sokumundaki bu sorunun tedavisini bekletmeyin! Kanama ve akıntıya yol açıyor...
Kıl dönmesi özellikle gençler başta olmak üzere hem kadınlar hem de erkeklerde görülen, çoğunlukla kuyruk sokumunda kendini belli eden bir cilt hastalığı. Tedavisi geciktirilirse ileri evrede kanamalı, akıntılı ve kötü kokuya sebebiyet veren kıl dönmelerinde erken tanı tedavinin başarısını arttırıyor. Hastalar tarafından "kuyruk sokumunda delik sorunu" olarak da tanımlanan kıl dönmesinde fazla kilo ve dar kıyafetler sorunun artmasına yol açıyor.
Kıl dönmesi orta ve ileri evrede kanamalı, akıntılı ve kötü kokuya sebebiyet veren bir hastalık. En çok erkeklerde görülen, fazla kilo ve dar kıyafetlerin sorunu artırdığı kıl dönmelerinde erken tanının, tedavinin başarısını arttırdığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Ocak, kıl dönmesinin özellikle gençler başta olmak üzere hem kadınlar hem de erkeklerde görülen, çoğunlukla kuyruk sokumunda kendini belli eden bir cilt hastalığı olduğunu belirtiyor. Kuyruk sokumuna yerleşmiş kıl dönmesi dediğimiz sağlık sorunu toplumda çok yaygın olarak görülüyor.
KIL DÖNMESİ EVRELERİ BELİRTİLERİ
Kıl dönmesi, hastalar tarafından "kuyruk sokumunda delik sorunu" olarak da tanımlanıyor. İlk aşamalarda pek belirti vermeyen ve gizli şekilde ilerleyen kıl dönmesi hastalığının ortaya çıktığı ilk evrelerde genellikle çok rahatsızlık veren bir belirti hissettirmiyor. Devam eden süreçte kıl dönmesi yayıldığı bölgede zamanla hassaslaşıyor ve bu bölgede kötü kokulu akıntı, ağrı, kanama gibi durumların meydana gelmesine yol açıyor. Akıntının yanında makat bölgesinde kaşıntı, şişlik, kızarıklık ve otururken ağrı hissetme gibi durumlar takip edebiliyor.
KIL DÖNMESİ TEDAVİSİ
Hastalığın ameliyatsız şekilde tedavisi için de çeşitli yöntemler mevcut. Ancak bu yöntemlerin başarılı olmadığı durumlarda da cerrahi yöntemlere başvurulıyor. Kıl dönmesi, çok küçük müdahalelerden çok komplike ameliyatlara kadar geniş bir yelpazede tedavisi yapılan bir hastalık. Uzun süreli bekletmek, önemsememek ya da herhangi bir sorun oluncaya kadar uzman bir hekime gitmemek hastalığın tedavisinde sıkıntılara yol açabiliyor.Kıl dönmesi yaşayan kişilere ne kadar erken müdahale edilirse o kadar erken iyileşme süreci oluyor.
LAZER İLE KIL DÖNMESİ TEDAVİSİ
Kıl dönmesi tedavisinde özellikle lazer tedavisi öneriliyor. Tedavide lazer cihazı ile beraber özellikle kuyruk sokumundaki oluşan tünellerin içerisine müdahale ederek tünelleri lazer ışınının enerjisi ile kapatarak iyileşmeleri sağlanıyor.
Yine belden uyuşturularak lokal anestezi ile yapılan ve kuyruk sokumundaki kıl dönmelerine erken dönemlerdeki lazer uygulamalarında büyük başarılar elde ediliyor. Daha ileriki aşamalarda da yine lokal tedavilerle beraber cerrahi tedaviler yapılabiliyor.