Mart, Nisan ve Mayıs ayında 2 katına çıkıyor! Uzmanı açıkladı: Öksürük, burun akıntısı deyip geçmeyin
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte alerjik hastalıkların görülme sıklığı da artıyor. Genellikle havada yayılan ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturdukları polenler bahar alerjisine sebep olabiliyor. Bahar alerjisi çeşitli belirtilerle kendini gösteriyor. Doç. Dr. Ayşe Pelin Yiğider, bahar alerjisinden korunmanın yollarını Posta.com.tr okurları için anlattı.
Aydan Durak/ Posta.com.tr| Bahar alerjisi çok sık görülen bir hastalıktır. Polen, küf, hayvan tüyü, ev tozu, ilaçlar ve gıdalar en sık karşılaşılan alerjenlerdir. Özellikle bahar mevsimiyle birlikte ortaya çıkan, burun akıntısı, burunda tıkanıklık, gözlerde yaşarma ve hapşurma belirtileri ile seyreden tablo bahar alerjisi ya da mevsimsel alerjik rinit olarak adlandırılır.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Pelin Yiğider, "Bağışıklık sistemimizin bahar aylarında ortaya çıkan başta polenler olmak üzere çeşitli küçük maddelere karşı aşırı duyarlılık göstermesine bahar alerjisi adı veriyoruz. Sıklıkla bahar aylarında olmasına karşın mevsimin özelliklerine göre havada asılı kalan bitkisel veya hayvansal parçaların fazla miktarda olabildiği yaz aylarında ve mevsim geçişlerinde de bağışıklık sistemimiz bu tür tepkiler verebilmektedir." dedi.
BAHAR ALERJİSİ VÜCUTTA ÇEŞİTLİ REAKSİYONLARLA KENDİNİ BELLİ EDİYOR
Bahar aylarında ortaya çıkan mevsimler alerjiler çeşitli belirtilerle kendini gösteriyor. Doç. Dr. Ayşe Pelin Yiğider, bahar alerjisinin belirtilerini şöyle sıraladı.
Başta burun, boğaz ve yutak gibi üst hava yolu mukozası olmak üzere gözler ve ciltte bulgular olabilir. Hastalar sıklıkla hapşırma, burun kaşıntısı burun ve/veya geniz akıntısı, gıcık tarzında öksürük, gözlerde sulanma ve kaşıntı, kızarıklık, ciltte pullanma, kulak yolunda kaşıntı şikayetleri ile doktora başvururlar.
"TEDAVİ EDİLMEYEN ALERJİK REAKSİYONLAR İŞİTME KAYBINA YOL AÇABİLİR"
Bahar alerjinin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Ayşe Pelin Yiğider, Uzun süre tedavi edilmemiş alerjik reaksiyonlar sonucu kişinin alt yapısı müsait ise kronik hava yolu problemleri, sinüzit, nazal polip, astım ve özellikle çocuk hastalarda kulakta sıvı birikimi ve işitme kaybı yaşanabileceğini vurguladı.
Hastalığın etkilediği bölgeye ve hastanın ihtiyaçlarına göre antihistaminikler, nazal steroid spreyler, montelukast sodyum antagonistleri gibi ilaç grupları kullanılmaktadır. İlaçların yan etki profilleri gözetilerek özellikler araç kullanımı söz konusu olacaksa hastalarımızın tedavi reçeteleri ve tedavi saatleri düzenlenmektedir. Tedavi kişiye göre belirlenmektedir. Uzun süre tedavi edilmemiş alerjik reaksiyonlar sonucu kişinin alt yapısı müsait ise kronik hava yolu problemleri, sinüzit, nazal polip, astım ve özellikle çocuk hastalarda kulakta sıvı birikimi ve işitme kaybı gelişebilmektedir. Alerji testi ile kişinin alerjik olduğu madde tespit edilerek uygun bireylerde immunoterapi planlanabilir.
BAHAR ALERJİSİNDEN KORUNMAK İÇİN İPUÇLARI
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Pelin Yiğider, bahar alerjisinden korunma yollarını ve iyi gelecek önerileri paylaştı.
Öncelikle alerjen maruziyetini en aza indirmek gerekir. Maske kullanımı mevsime göre tercih edilebilir.
Son yıllarda çeşitli eliminasyon diyetleri ve beslenme protokolleri ile bağışıklık sisteminin alerji yolunun aktivasyonunun azaltılabildiği düşünülmektedir. Ancak genelLenebilir bir bilgi söz konusu değildir.
Kişiyi kendi bulguları özelinde değerlendirerek tedavi protokolünü oluşturmak gerekmektedir. Kanıt düzeyi yüksek olan genellenebilir bir gerçek şudur ki rafine edilmiş şekerli gıdalar ve inek sütü bağışıklık sistemi üzerine alerji yolu lehine aşırı uyarılmaya sebebiyet vermektedir. Bu nedenle özellikle çocuklarımız için bu tip ürün tüketiminde sınırlarımızın olmasını önerebiliriz.
- Sağlıksız beslenme, düşük bağışıklık ve sigara rahim ağzı kanserine sebep olabilir!
- Uzmanı uyardı: 50 yaş ve üzerindeki bireyler risk altında! Tedavi edilmezse omurilik kanalında hasar bırakıyor
- İşlenmiş ürünler bağırsak kanserine neden oluyor
- Demans gelişimi engellenebilir
- Menopozun olumsuz etkilerini azaltıyor! Uzmanı uyardı: D vitamini ve kalsiyuma dikkat