Prof. Dr. Yusuf Kalko ısrarla uyarıyor! Kalp krizine neden oluyor
Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko, 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de ve dünyada kalp krizinin, ölüm sıralamasında birinci sırada yer aldığını belirtti. Peki, kalp krizi neden olur? Kalp krizine neden olan faktörler nelerdir?
Sinem Paksoy
Sağlık otoritelerinin yıllardır bildiği üzere, kalp krizi vakalarının artmasında sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, stres, obezite, şeker hastalığı ve sigara kullanımı gibi risk faktörlerinin etkisi büyük.
Prof. Dr. Kalko, bu faktörlerin artışının kalp krizlerinin salgın gibi yayılmasına neden olduğunu vurguladı.
KALP KRİZİNİN PEK ÇOK SEBEBİ BULUNUYOR
Kalp krizi vakalarının yalnızca yaşlılarda değil, genç yaşlarda da görülmeye başlanmasının ana sebeplerinden birisi olarak, cinsel gücü arttırıcı ilaçların doktor kontrolü dışında yaygın olarak kullanılması gösteriliyor.
Enerji içeceklerinin tüketimi, uyuşturucu kullanımı ve pandemi sürecindeki malum virüs ile kullanılan canlı sıvılar da bu durumu tetikleyen faktörler arasında yer alıyor.
Prof. Dr. Kalko, yapılan araştırmalara göre, pandemiyi hastaneye yatış ya da yoğun bakımda geçiren kişilerin, toplumda kalp krizi riski yüksek olan bireylere göre kalp krizi geçirme olasılıklarının iki kat fazla olduğunu belirtti.
Uzman isim: "Enson Clevland’ da yapılan bir çalışmada pandemiyi hastane yada yoğun bakım yatışıyla geçiren insanların kalp krizi riski toplumda kalp kriz riski yüksek insanlara göre 2 kat yüksek bulunmuş. Buradan herkesi uyaralım..." sözleriyle durumun ciddiyetine de dikkat çekti.
Özellikle ailesinde 50 yaş altında kalp krizi hikayesi olanlar ve pandemiyi ağır geçirenlerin, yaşları 20 bile olsa düzenli olarak kalp muayenesine girmeleri gerektiğini söyleyen uzman isim, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek için dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.
Bunlar arasında sağlıklı beslenme, tuz ve yağ tüketiminin azaltılması, sebze ve meyve ağırlıklı diyetin tercih edilmesi; düzenli egzersiz yaparak haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapılması yer alıyor.
Prof. Dr. Yusuf Kalko, Kalp krizi vakalarının önlenmesi için kamu farkındalığını artırıcı kampanyaların yapılması ve bireysel önlemlerin teşvik edilmesi gerektiğini de vurguladı.