Beden SağlığıRegl uyku düzenini neden ve nasıl etkiliyor?

Regl uyku düzenini neden ve nasıl etkiliyor?

Paylaş
Regl uyku düzenini neden ve nasıl etkiliyor?

Uykunun yaşamımızda ne kadar önemli olduğunu özellikle de uykusuzluk çektiysek hepimiz biliriz. Uykusuzluk, gece boyunca uykuya dalma veya uykuda kalma zorluğudur. Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu özellikle kadınların en sık karşılaştıkları adet problemleri ve uyku düzensizliği konusunda merak edilenleri sizler için anlattı.

Uykusuzluk çekenler uyandıktan sonra kendilerini tazelenmiş hissetmezler ve günü geçirmekte zorlanırlar. Uykusuzluk yaygın bir uyku bozukluğudur, ancak kadınların bundan mustarip olma olasılığı erkeklerden yüzde 30 daha fazladır. Uykusuzluk çekenler uyandıktan sonra kendilerini tazelenmiş hissetmezler ve günü geçirmekte zorlanırlar. Uykusuzluk yaygın bir uyku bozukluğudur, ancak kadınların bundan mustarip olma olasılığı erkeklerden yüzde 30 daha fazladır.

Haberin Devamı

 ADET PROBLEMLERİ NASIL UYKUSUZLUĞA YOL AÇAR?

Kadınların yüzde 30'u adet dönemlerinde uyumakta zorluk çeker ve kadınların yaklaşık dörtte biri ise adetlerinden bir hafta öncesinden uyku güçlüğü çekmeye başlar. Adet döngüsü boyunca hormonlardaki değişim sadece yumurtalıkları ve rahmi değil vücuttaki birçok sistemi de etkiler. Adet döngüsünü düzenleyen östrojen ve progesteron düzeylerinin yükselmesi ve düşmesi kadınları fiziksel ve duygusal olarak etkiler. 

 PREMENSTRÜEL SENDROM UYKUYU NEDEN VE NASIL ETKİLER?

Adet Öncesi Sendrom (PMS), adet döneminden önceki günlerde ortaya çıkan ve genellikle menstrüasyona kadar devam eden semptomlarla tanımlanan bir durumdur. PMS'li kadınlarda adet öncesinde ve adet dönemlerinde uykusuzluk yaşama olasılığı iki kat daha fazladır. PMS, gündüz aşırı uykululuğa ve aşırı uyumaya yol açabilecek ruh hali değişikliklerine neden olur.

Haberin Devamı

 DÖNGÜNÜZÜN SONLARINDA DEĞİŞEN HORMON DÜZEYLERİNİN UYKUNUZU NASIL ETKİLER?

Beyinde östrojen ve progesteron reseptörleri olduğunu biliyoruz. Daha yüksek dozlarda progesteron, uykulu olmakla bağlantılıdır ve PMS'li kadınların gün içinde daha uykulu hissetmelerinin bir nedenidir. Döngünüzün sonraki kısmında, beyin kimyasal serotonin seviyeleri de değişir. Bir teoriye göre, adet döneminiz yaklaşırken yeterli serotonine sahip olmamanız, adet öncesi depresyon ve yeme isteği gibi PMS semptomlarının yanı sıra yorgunluk ve uyku problemlerine katkıda bulunur. Vücut ısınız da hormon seviyeleriyle alakalıdır.

Yumurtlamadan sonra vücut ısınız hafifçe yükselir ve tekrar adet görene kadar hamile olmadığınız sürece yüksek kalır. Vücut ısısı uykudan önce ve uyku sırasında doğal olarak biraz düşmesi rahat uykuya geçişi sağlar ancak vücut ısısı yüksek olduğunda uykuya geçiş zorlaşır.

Araştırmalar, PMS’nin ağır seyrettiği durumlarda uyku için çok önemli olan melatoninin daha az üretildiğini gösteriyor.

 PMS RAHATSIZLIĞINIZ VARSA NASIL DAHA İYİ UYUYABİLİRSİNİZ?

Adetinizden önce uyumakta sık sık sorun yaşıyorsanız, genel olarak daha iyi hissetmek için yapabileceğiniz şeyler vardır.

Haberin Devamı

• Tuz, şeker, kafein ve alkolü azaltın. 

• Tuzlu ve şekerli aşermelere karşı koyun. Şişkinliği azaltmak için tuz ve şekeri (inflamatuar olan) kesin. Bunun yerine, daha fazla protein ve kompleks karbonhidrat yemeyi hedefleyin. 

• Stresinizi egzersiz ve meditasyon yaparak gerekirse psikolojik destek alarak kontrol altına alın. PMS'niz şiddetliyse Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına gitmeniz önem taşıyabilir, belirtilerinize bağlı olarak verilen hormonal seviyenizi dengeleyen ilaçlar hem ruh halinize hem de uyku sorunlarınıza yardımcı olur.