Romatizmadan korunmak istiyorsanız...
Kış ayının en sık görülen hastalıklarından biri olan romatizmadan korunmanın aslında elinizde olduğunu ve bunu sadece yaşam alışkanlıklarınızı yeniden düzenleyerek yapabileceğinizi biliyor muydunuz?
İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Soy romatizmadan korunmanın püf noktalarını anlattı.
Fazla kilolarınızla vedalaşın
Fazla kilo ile kemik erimesi (Osteoartrit) arasında ilişki olduğu kanıtlanmıştır. Kilo vererek, diğer romatizma türlerinde de ekleme binen yükün azalmasını sağlayarak hastalığın kontrolünü kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca tedavide kullanılacak kortizon gibi ilaçların yan etkilerinin azaltılması için tedavide kilo verilmesi önemlidir.
Sigarayı bırakın
Sigara ve diğer tütün ürünleri eklem romatizması oluşumundan sorumludurlar. Özellikle ailenizde eklem romatizması hastası varsa sigara içmemeniz gerekir. Ankilozan Spondilit (Omurga ile leğen kemiği arasındaki eklemin iltihaplanması) olgularında da sigara içilmesi daha ağır hastalık tablosuna yol açabilir. Osteoartrit için sigara içmenin koruyucu olduğu iddia edilmişse de günümüzde bunun aksine kanıtlar daha fazladır. Sigara içilmesi sadece kanser ya da bronşit oluşumuna değil; romatizma oluşumuna da yol açabilir.
Diş sağlığınızı ihmal etmeyin
Diş eti iltihapları da eklem romatizması oluşumundan sorumlu olabileceğinden diş sorunlarınızın da en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.
Düzenli egzersiz yapın
Düzenli egzersiz yapılması genel sağlık için olduğu kadar eklem sağlığı için de zorunludur. Tempolu yürüyüş, yüzme gibi sporlar; kemik, eklem ve kas sağlığı için oldukça önemlidir.
Sağlıklı ve dengeli beslenin
Sık sık somon, uskumru, ton, sardalya, lüfer, morina, ringa gibi balıkları tüketin. Böylece A vitamini ve Omega 3 türü maddeleri doğal yollarla alabilirsiniz. Bunlar hem trigliseridlerinizi düşürür hem de eklem romatizmanızı baskılayabilir. Yeterince sebze, meyve ve tahıl tüketmek; güneş görmek ve kalsiyumdan zengin beslenmek, kemik sağlığı için gereklidir. Günde 5-6 fincandan fazla kahve tüketmek ve günde bir bardaktan fazla soda içmek kemik metabolizmasına zarar verebilir.
Alkolden uzak durun
Alkollü içecekler gut oluşumuna ve kemik metabolizmasında bozukluklara yol açabilir.
Yüksek topuklu ayakkabı giymeyin
Yüksek topuklu ayakkabılar dizlerde osteoartrit gelişimine neden olabilirler. Bu nedenle daha uygun ayakkabılar giyilmelidir.
Stresinizi yönetin
Birçok hastalığın gerek başlamasına gerekse daha problemli seyretmesine neden olduğundan stresten kaçınmaya çalışın. Hayata daha olumlu bakmanız hastalıklardan korunma ve tedavisinde daha başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
- Takır takır öksürüğe neden oluyor! Bağışıklık sistemini düşürüyor, öldürmüyor ama süründürüyor
- Burun kuruluğu çekenlere doğal ilaç! Uzmanından şaşırtan öneri geldi: Birkaç damla kullanmak yeterli oluyor!
- Prof. Dr. Vedat Göral uyardı: Vücutta eksikliği saç dökülmesi, kabızlık ve şişkinliğe neden oluyor!
- 2023'te 8,2 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konuldu
- Görme yetisini kaybettiriyor! Tedavi edilmezse körlüğe neden oluyor, uzmanı uyardı: Erken teşhis şart