Soğuk içeceklere dikkat!
Diş hekimi Bora Öcal'dan yaz aylarına yönelik ağız ve diş sağlığı önerileri...
Yaz mevsimi mezuniyet törenlerinin, düğünlerin nişanların, kokteyllerin mevsimidir. Dolayısıyla dış görünüşümüze de en çok özen gösterdiğimiz mevsimdir. Diş beyazlatanlar, diş temizletenler bir çoğumuz soluğu diş hekiminde alıyoruz. Tabii bir de yazın gelmesiyle artan diş problemleri var ki sormayın gitsin.
Diş hekimi Bora Öcal, ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
Bilmiyorum doğru mu düşünüyorum ama sanki yaz ayları girdiğinde diş hekimlerinde bir yoğunluk yaşanıyor. Başvuran hastalarla ilgili ne söylemek istersiniz ?
Yaz aylarının vazgeçilmezi olan soğuk içecekler ve dondurma, bunaltıcı havalarda serinlememizi sağlarken dişlerimizi sızlatarak keyfimizi kaçırır.Bu yüzden hassasiyet şikayetiyle kliniğimize gelen hastalar çok olur.Birde yazın sahillerde ,düğünlerinde mezuniyetlerinde güzel gülüşle görünmek isteyenler de beyazlatma isteğiyle gelirler…
Yaz mevsiminde ağız sağlığımız için neler yapmalıyız ?
Sıcak havalarda kullandığımız soğuk içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışalım. Özellikler sıcak soğuk farkından orta çıkan mine çatlakları, dişlerde hassasiyetlerin artmasuna ileri zamanlarda çürümelere yol açmaktadır. Mümkün olduğunca asitli içeceklerden uzak durmalıyız.
Tatil esnasında yada tatil beldelerinde yemeklerden sonra ve günde an az 2 kez diş fırçalamayı ihmal etmemeliyiz. Sabah kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce mutlaka dişlerimizi fırçalamalıyız. Oluşan hassasiyetler diş hekiminizin tavsiyesi ölçüsünde hassasiyet giderici macunlarla ,klinik ortamında direk flour uygulamalarıyla giderilebilir.
Dişlerimize ne kadar iyi bakarsak bakalım kendi kendine çürük oluşma olasılığı nedir?
Dişlerimize ne kadar iyi bakmaya çalışsakta dişi kötüleştiren, dişi zayıflatan bazı besinler özellikle şekerli besinler, karbonhidratlı besinler, dişlerin üzerinde kötü tahribatlar yaratırlar. Diş çürüğü oluşturan bakteriler bu karbonhidratları çok güzel sindirirler ve sindirdikleri zaman asit ortaya çıkarırlar. Bu asit, diş minesini etkiler. Mine yapısını çözer. Çözünen mine yapısı çürüğe elverişli bir hale gelir.
Gazlı içeceklerde diş çürüğü açısından kaçınılması gerekilen içeceklerdir. Gazlı içeceklerin içerisindeki asit, dişlerin yapısını bozar. Aynı zaman içinde bulunan şeker, çürük oluşumunu hızlandırır
Sık sık yemek yemek, abur cubur alışkanlığı yine çürük riskini arttırıcı bir beslenme alışkanlığıdır. Çünkü normal bir beslenmeyle ağıza alınan gıdalar, salya salımınını aktif eder. Salya ağızda biriktikçe salyanın içerisindeki mineraller hem bakterilere karşı savaşırlar hem de bakterilerle savaş bittikten sonra dişin hasar görmüş olduğu kısımlarını onarırlar. Eğer sürekli ağıza bakteri ve bakterileri oluşturacak gıdalar girerse, ve salyaya kendini tamir etme kendini koruma şansı tanınmazsa o zaman çürüğe daha elverişli oluruz
Sık sık diş temizletmek sağlıklı mı?
Diş temizliği dişeti hastalıklarına karşı savaş açmak demektir.
Çünkü diş eti hastalıkları ile başa çıkabilmek için plakların, tartarların ve dişeti cebindeki bakterilerin ağız ortamından uzaklaştırılması lazım. Ultrasonic aletlerle ya da el aletleriyle yapılan müdahelelerle bu zararlı oluşumlar çıkarılır. Bu aletler diş minesine asla zarar vermezler çünkü dişhekimlerinin kullanımına yönelik profesyonel aletlerdir. Diş taşlarını temizlerken hava, su ve püskürtülen özel bir temizleme tozundan da faydalanılır.
Dolayısıyla zararını bırakın oldukça etkin bir tedavi yöntemidir.
Diş taşı temizliği çok sık yapılıyorsa ağız hijyeniniz iyi değil anlamına gelir.Ortalama 6 ayda bir gittiğiniz diş hekiminiz sizi bu konuda uyaracaktır.
Unutmayın ki ,diş temizliğinden sonra yeniden diştaşı oluşumunu engellemek sizin elinizdedir.Diş hekiminizin gösterdiği şekilde fırçalayarak ve arayüz bakımını yaparak ideal ağız sağlığına kavuşursunuz
Devamı 2. sayfada...
Çağın rahatsızlığı olarak nitelendirilen diş eti rahatsızlıkları hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Diş eti rahatsızlığının diğer bir imside periodontal hastalıktı.Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70'inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir. Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Yani gingivitis periodontal hastalığın erken dönemidir. Bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturabilir.
Son olarak ağız ve diş sağlığı hakkında bilgi verirmisiniz ?
Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır.
Ağız ve diş sağlığı nasıl korunur?
Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunması önerilir.
Diş çürümelerinin önlenmesinde sularda yeterli flor olması, düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince kaçınma bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanması, diş hekimi kontrollerine gidilmesi temel uygulamalardır. Diş eti hastalıklarının önlenmesinde de diş fırçalama ve düzenli diş hekimi kontrolleri önemlidir.
Dişlerde gelişim bozuklukları varsa erken dönemde özel diş hekimliği dallarında uzmanlaşmış birimlere başvurularak gerekli tedavi sağlanmalıdır.
Aşırı asitli ve şekerli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır. Dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır. Bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına neden olur. Diş minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar.
Kaynak: kelebeginruyasi.com
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?