Tam mevsimi: Mide kanserine karşı zırh görevi görüyor!
Mide kanseri, midedeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır. Mide kanserinin en yaygın türü kolon kanseridir. Mide kanseri ciddi hayati bir hastalıktır, hastanın hayatta kalması kanser hücrelerinin tipine, tümörün boyutuna, hastalık tespit edildiğinde tümörün yayılmasına bağlıdır.
Mide kanseri, midedeki hücrelerin anormal bölünmesinden kaynaklanır. Mide, kaburgaların hemen altında sol tarafta karın boşluğunun yukarı kısmında bulunan kas yapıda bi organdır. Ağız yoluyla alınan besinler yemek borusuyla mideye ulaştırılır. Mideye ulaşan besinler bir süre midede tutulabilir. Daha sonra yıkıma uğrar ve sindirilirler.
Mide, yemek borusunun bağlandığı ve mide kapısı olarak adlandırılan “kardia”, midenin üst kısmı olan “fundus”, midenin gövdesi olan “korpus” ve mideyi ince bağırsağa bağlayan “pilor” kısımları olmak üzere dört bölümden oluşur. Mide kanseri ya da bilinen diğer adıyla gastrik kanser midenin herhangi bir bölümünden köken alabilir. Dünyanın çoğu bölgesinde mide kanserinin en sık görüldüğü yer midenin gövdesidir. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde mide kanserinin en sık başladığı yer mide ile yemek borusunun bağlandığı gastroözofageal bileşkedir.
Mide kanseri yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Çoğunlukla 60’ların sonu ila 80 yaş arasındaki kişilerde görülür.
Mide kanserinin nedeni olarak kabul edilen faktörler şunlardır:
– Midedeki faktörler: kronik gastrit, kimyasal maruziyete bağlı atrofik gastrit ve/veya bir bakteri, enfeksiyon gibi kanser öncesi lezyonlar nedeniyle.
– Çevresel faktörler: Daha az meyve, daha az sebze , daha çok kızarmış, kızartılmış, tütsülenmiş yiyecekler ; özellikle tuz oranı yüksek bir diyet (tuzlu ve tuzlu gıdalar dahil) ve gıdalarda nitrat veya nitrozamin içeren bileşikler. A kan grubu, sigara, mide polipleri, a’lkol tüketimi, obezite vb. hastalık için bazı risk faktörleri arasındadır.
MİDE KANSERİ BELİRTİLERİ
Genellikle mide kanserine özgü semptomlar yoktur. Geç evrede hastalarda yaygın semptomlar şunlardır: yorgunluk, karın üst orta bölgesinde rahatsızlık veya ağrı; kilo kaybı, iştahsızlık, karın üst orta bölgesinde yanma (hidrosefali bölgesi), kusma/bulantı…. Kilo kaybı ve üst karın ağrısı iki yaygın semptomdur. Geç evredeki semptomlar: sarılık, asit, üst karın bölgesinde tümör, lenf düğümleri vb.
MİDE KANSERİ TEDAVİSİ
Mide kanseri tedavileri şunları içerir: cerrahi, kemoterapi ve radyasyon.
– Kemoterapi: Ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerinin çıkarılmasına yardımcı olmak için veya ameliyattan önce metastatik kanser hücrelerini kontrol altına almak ve kanser oranını artırmak için kullanılan sistemik bir tedavidir. Ameliyatın başarı oranı. Bu tedavinin birçok yan etkisi vardır ve bir kemoterapi doktoru tarafından değerlendirilmeli ve önerilmelidir.
– Radyasyon tedavisi: Tümör rezeksiyon oranını iyileştirmek ve tedavinin etkinliğini artırmak için ameliyattan önce veya ameliyat sırasında radyasyon tedavisi uygulamak.
MİDE KANSERİNİ ÖNLEYEN YİYECEKLER
Domates: Çok miktarda iki antioksidan, Likopen ve Renieratene içerir, ayrıca Likopen vücuttaki serbest radikalleri nötralize etme, mide kanseri ve sindirim sisteminin diğer kanserlerini çok iyi önleme etkisine sahiptir. . Ayrıca meme kanseri ve prostat kanserini önlemede de etkilidir.
Mantar türleri: shiitake mantarları, shiitake mantarları, enoki mantarları ve tahta kulak mantarları dahil. Shiitake, siyah ve beyaz ahşap kulak mantarları çok etkili kanser önleyici etkilere sahiptir. Mantarlar ayrıca çok iyi bir kanser önleme etkisine sahip olan ve vücudun bağışıklığı iyileştirmesine yardımcı olan lif, kaba lifler ve kalsiyum içerir.
Karnabahar: Bir kanserojen olan “Disikloheksilamin nitrat” oluşumunu önleme kabiliyetine sahip birçok Molibden elementi içerir. Çok fazla karnabahar yemek yemek borusu kanserini ve mide kanserini etkili bir şekilde önlemeye yardımcı olur.
Ayrıca egzersiz yapmak, bilimsel olarak yemek yemek, a’lkol tüketimini sınırlamak, s’igara içmemek… genel olarak kanserin ve özelde mide kanserinin önlenmesine de yardımcı olur.
- Prof. Dr. Vedat Göral uyardı: Vücutta eksikliği saç dökülmesi, kabızlık ve şişkinliğe neden oluyor!
- 2023'te 8,2 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konuldu
- Görme yetisini kaybettiriyor! Tedavi edilmezse körlüğe neden oluyor, uzmanı uyardı: Erken teşhis şart
- Ortodonti tedavisi hangi yaş aralğında yapılmalıdır?
- Miyopi eğitim hayatını kötü etkiliyor