Türk doktorlar 3 ayda iyileştirdi! Ölümcül bakteri onu bu hale getirdi: Ne İspanyol ne de ABD'li doktorlar çare bulabildi
Pişmemiş bir yiyecekten ölümcül bakteri Listeria hastalığına yakanana Patanjali Chary, Türkiye'de tedavi oldu. ABD'li ve İspanyol doktorların çaresini bulamadığı bu hastalığı sadece üç ayda Türkiye'de atlatan Patanjali Chary taburcu oldu.
Pişmemiş yiyeceklerden ölümcül bakteri Listeria'yı kaptıktan sonra felç olan Patanjali Chary, tüm zorluklara meydan okudu ve mucizevi bir iyileşme sağladı.
Patanjali Chary, Türkiye'deki bir hastanede tedavi gördükten sonra sadece üç ay içinde konuşamamaktan, yemek yiyememekten ve hareket edememekten yürüyebilme yeteneğini yeniden kazanmaya başladı.
Amerikalı doktorlar ve ABD'nin önde gelen tıbbi kurumları Chary'ye iyileşmesinin iki yıla kadar sürebileceğini söylerken, 53 yaşındaki kişi sadece üç ay sonra taburcu edildi.
TEDAVİSİ TÜRKİYE'DE YAPILDI
Chary'nin eşi Jasmin eşinin hastalığının 2022 yılında Paris'te yedikleri bir yemekten sonra olduğunu hatırlattı. Soğuk algınlığı belirtileriyle başlayan hastalığın tam bir gün sonra eşini felç bıraktığını aktaran Jasmin, ilk olarak İspanya'da bir hastaneye gittiklerini ancak buradaki doktorların teşhis dahi koyamadığını bildirdi. Günlerce komada kalan Chary, felç kaldığı için yutkunamamaya başladı ve damar yoluyla beslendi.
24 SAAT BOYUNCA ARALIKSIZ BAKIM
Mart 2023'de Türkiye'ye gelen ve burada tedavisine başlanan Chary'nin felç nedeniyle vücudunda büyük bir kas kaybı da yaşanmıştı. Türkiye'de 24 saat aralıksız bakılan ve Haziran ayında yürümeyi başaran Chary, iyileşmesinin nedenini tamamen Türk doktorlara bağladı. Hastanede kaldığı süre boyunca personellerin kendisine en iyi şekilde davrandığını belirten talihsiz adam tedavisi için toplamda 200 bin dolarlık bir ödeme yaptığını da belirtti.
LİSTERİA HASTALIĞI NEDİR?
Listeria hastalığı, Listeria monocytogenes adı verilen bir bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu bakteri, çeşitli gıdalarda bulunabilir ve insanlara yiyecek veya içeceklerle bulaşabilir. Listerioz olarak da bilinen bu hastalık, genellikle insanlar tarafından tüketilen kontamine (mikroorganizma içeren) gıdalardan kaynaklanır.
Listeria hastalığının belirtileri şunlar olabilir:
- Ateş
- Kas ağrıları
- Baş ağrısı
- İshal veya kabızlık
- Mide bulantısı ve kusma
- İshal
Listeria enfeksiyonu, genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde veya hamile kadınlarda daha ciddi olabilir. Özellikle hamile kadınlar, yeni doğmuş bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (örneğin, kanser hastaları veya HIV/AIDS hastaları) risk altındadır. Listeria enfeksiyonu, özellikle hamile kadınlarda erken doğuma veya fetal enfeksiyona yol açabilir.
Listeria hastalığını önlemek için, gıda güvenliği önlemlerine dikkat etmek önemlidir. Bu önlemler, çiğ veya az pişmiş etlerin ve deniz ürünlerinin tüketilmemesi, pastörize olmamış süt ve süt ürünlerinin kullanılmaması ve çiğ sebzeleri ve meyveleri iyi yıkamayı içerebilir. Ayrıca, risk grubundaki kişilerin dikkatli olmaları ve kontamine gıdalardan kaçınmaları da önerilir. Listeria enfeksiyonu şüphesi durumunda bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir.
LİSTERİA HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?
Çok nadir bir hastalık olan Listeria, çiğ yiyeceklerde, toprakta, birçok memelinin, kuşun ve balığın dışkısında bulunabilir. Enfeksiyonun hafif semptomları ishal ve kusma ile kendini gösterir ancak üç gün içinde gerekli ilaçlarla bağışıklık sistemi devreye girerek bakteriyi yok ediyor. Öte yandan ABD'de bu hastalığa yılda bin 600 kişi yakalanıyor ve 260 kişi yaşamını yitiriyor.
- 10 yetişkinden birinde görülüyor! Sigara içmeyenler de risk altında
- Kalp krizi gittikçe yaygınlaşıyor! Her 15 saniyede bir insanda görülüyor
- Akciğer tomografisi ile kanserde erken teşhis mümkün
- Prematüre bebekleri korumak için eve misafir kabul etmeyin
- DSÖ: 2023'te dünya genelinde tahminen 10,3 milyon kızamık vakası görüldü