Yemekten sonra başlayan ağrılara dikkat! Belirti vermeden sinsice ilerliyor: Uzmanı risk faktörlerini sıraladı
Sağlıklı bir hayata sahip olmanın yolu sağlıklı sindirimden geçiyor. Sindirim sağlığı için de safra kesesine dikkat etmek gerekiyor. Sindirim için oldukça önemli bir yere sahip olan safra kesesi hemen karaciğerin altında bulunan içi boş bir organ olarak tanımlanıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ersin Kayalıbağ, safra kesesi sağlığını korumanın yollarını Posta.com.tr okurları için paylaştı.
Aydan Durak/ aydan.durak@posta.com.tr
Aydan Durak/ Posta.com.tr| Safra kesesinin temel görevinin karaciğer tarafından üretilen safrayı depolamak olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ersin Kayalıbağ, "Karaciğer günde yaklaşık 500 ile 1000 ml arasında safra üretir. Öğün aralarında safra kesesi bu safrayı depolar ve yemekten sonra ona safra kanalı vasıtası ile on iki parmak bağırsağına boşaltır ve sindirime yardımcı olur." dedi.
YAŞ VE CİNSİYET TAŞ OLUŞUMUNUN EN BÜYÜK SEBEBİ
Safra içeriğinde bulunan kolesterol, pigmentler ve olası enfeksiyon ürünlerinin zamanla safra kesesi içinde çökerek koyu kıvamlı sıvılar ve taş oluşumuna sebep olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Ersin Kayalıbağ, safra kesesi hastalıklarının risk faktörlerini şöyle sıralıyor;
Taş oluşumunda en önemli faktör ileri yaş ve cinsiyettir. Kadınlarda safra taşları 2-3 kat daha yaygın saptanır. Diğer risk faktörleri arasında ailesel yatkınlık, aşırı şişmanlık, diyabet, gebelik, doğum kontrol hapları ve menopoz döneminde hormon yerine koyma tedavilerinin riski arttırdığı tespit edilmiştir.
BELİRTİ VERMEDEN SİNSİCE İLERİYOR
Safra kesesi hastalıkları oldukça sinsi ilerlediğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Ersin Kayalıbağ, "Safra çamuru ve safra kesesi taşları genellikle ilk dönemde bulu vermezler. Yapılan çalışmalar tüm safra kesesi taşlarının yaklaşık yarısının, insan hayatı boyunca hiçbir bulgu ve belirtiye neden olmadığını göstermiştir. Şikayetler genellikle yemekten sonra karın üst orta ve sağ kısmında başlayan, sıklıkla kürek kemiğine doğru yayılan ağrılar şeklindedir. Bu ağrılara mide bulantısı ve kusmada eşlik edebilir. Safra kesesinde iltihap olursa bu bulgulara ateş ve daha şiddetli ağrı eklenir." dedi.
Safra kesesindeki hastalıkların teşhisi için fiziki muayenenin önemine dikkat çeken uzman isim; kan tahlili, ultrason, bilgisayarlı tomografi ve gereğinde MR'ında teşhis için uygulanması gerektiğini vurguladı.
Safra kesesi hastalarıklarının tedavisin de çok istisnai durumlar haricinde, safra kesesinin tamamen alındığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Ersin Kayalıbağ, "Günümüzde en yaygın yöntem laparoskopik cerrahidir. Bu yöntemde yok kesiklerle karın içine girilir. Hekim monitörden izleyerek ameliyat gerçekleştirilir. Ardından safra kesesi karın dışına alınarak ameliyat sonlandırılır. Yoğun iltihaplanma durumlarında veya anatominin zorluk çıkardığı hastalarda daha büyük bir kesi ile bu ameliyat açık olarak yapılır. Hastanın ameliyattan sonra yatış süresi daha uzundur. " dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Ersin Kayalıbağ, safra kesesi sağlığı için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı;
- Uzun süreli açlıklardan uzak durmak.
- Öğün atlamamak.
- Ani ve hızlı kilo kaybetmek.
- Lif açısından zengin besinler tüketmek.
- Kilo dalgalanmalarından korunmak.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?