Beden SağlığıYüzücü kulağı işitme kaybı yapabilir

Yüzücü kulağı işitme kaybı yapabilir

Paylaş
Yüzücü kulağı işitme kaybı yapabilir

Uzmanlar, yaz aylarında görülen sağlık sorunları arasında, yüzerken kulağa su kaçması sonucu oluşan dış kulak yolu enfeksiyonlarının önemli yer tuttuğu uyarısında bulundu

Kulakta ağrı, şişme ve tıkanıklık, dış kulak yolu iltihaplarının en önemli belirtileri. KBB Uzmanı Op. Dr. Deniz Kaya, kulak yolu iltihaplarının geçici işitme kaybına neden olabileceğini söyledi.

Dış kulak yolu iltihaplarının “yüzücü kulağı” olarak da adlandırıldığını belirten Dr. Kaya, yüzme sırasında kulağa kaçan suyun nemli bir ortam sağlayarak, bakterilerin çoğalmasını sağladığını ve sonuçta iltihaba yol açtığını aktardı.

Dr. Kaya, “Ayrıca kulağı parmakla kaşımaya çalışmak, kulak çöpleri ve diğer yabancı cisimlerle kulağı kurcalamak da kulak kanal cildini tahriş ederek enfeksiyona neden olmaktadır. Çok sık karşılaşılan ve dayanılmaz boyutlara çıkabilen kulak ağrısının şiddeti saatler içinde artar. Ağrıyla beraber sıklıkla kulakta şişme ve tıkanıklık görülebilir bununla beraber kulak kanal cildienfeksiyona bağlı şişer. Bu durum kulakta dolgunluk ve geçici işitme kaybına yol açabilmektedir” dedi,

SAÇ SPREYLERİ DE ENFEKSİYONU TETİKLEYEBİLİR


Ciltte meydana gelen takı veya saç spreyi, kozmetik ürünler gibi kozmetiklere bağlı ortaya çıkan alerjilerin de enfeksiyonu tetiklediğini vurgulayan Op. Dr. Deniz Kaya, “Kulağınızı iyi kurulayın” dedi ve kulak sağlığı için şu önerilerde bulundu:

“Duş ve yüzmeden sonra başı yan çevirerek kulağı bir havlu veya bez parçasıyla silinmesi, saç kurutma makinasıyla en düşük ayarla 30 cm uzaktan tutarak kulağı kurutmak, saç spreyleri ve boyalarını kulağa kaçırmamak gibi birkaç basit önlem ile kulak yolu iltihabından korunulabilir. Ayrıca sık iltihaplanan kulaklar için yüzme öncesi elma sirkesini yarı yarıya sulandırarak kulağa damlatmak da kulakta asidik ortam oluşturarak enfeksiyon riskini azaltacaktır. Dış kulak yolu iltihabına ait belirtiler fark edildiğinde vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır. Doktor kulak akıntılarını temizlenmesini sağlayacak ve çeşitli damlalar ve ağrı kesiciler ile tedaviyi başlatacaktır. Damlaların etkinliğini artırmak için kulak temizliğine dikkat edilmelidir. “

Tedavi sırasında yüzmeye, kulaklık veya işitme cihazı kullanmaya ara vermek, duş alırken kulağı tıkaçla kapatmak ise iyileşme süresini hızlandıran etkenler arasında.

Haberin Devamı