Zararlı karbonhidrat içeren besinler nelerdir? En çok zararlı karbonhidrat hangi gıdalarda var?
Karbonhidratlar beslenme için birincil enerji kaynağıdır. Ancak bazı karbonhidratlar uzun süreli zararlar vermektedir. Buğday, mısır, üzüm gibi gıdalar en bilinen zararlı karbonhidratlar arasındadır. Özellikle bu karbonhidrat türleri bağımlılık yaptığı için zararlıdır. Sizler için zararlı karbonhidrat içeren besinler nelerdir, en çok zararlı karbonhidrat hangi gıdalarda var sizler için derledik.
Vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için karbonhidrat oldukça önemlidir. Ancak karbonhidratlar kendi içerisinde iyi ve kötü olarak ayrılmaktadır. İyi karbonhidratlar vücudu destekleyen, enerjiyi arttıran karbonhidrat türlerindendir. Kötü karbonhidratlar ise vücudu bozan, bağımlılık yapan ve çeşitli hastalıkları meydana getiren bir türdür.
Zararlı Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir?
Birincil enerji kaynağı olarak bilinen karbonhidratlar, sağlık için büyük bir önem taşır. Vücudun işlevi için uygun enerjiye dönüşen karbonhidrat, glikojene dönüşür. Fakat zararlı karbonhidratlar, uzun süreli problemler yaratmaktadır. Özellikle şeker, tansiyon ya da kilo problemi olan kişilerin zararlı karbonhidratlardan uzak durmaları gerekmektedir.
Zararlı karbonhidratlar, yeme arzusunu artırır. En zararlı karbonhidrat, buğday bazlı ürünlerden meydana gelen yiyeceklerde bulunan karbonhidratlardır. Bu karbonhidratlar özellikle vücut tarafından emilmez. Sürekli yeme dürtüsünü ortaya çıkarır ve birçok hastalığı tetikleme özelliğine sahiptir. Buğday grubu olan gıdalardan uzak durulmalıdır. Ayrıca şekerli karbonhidratlarda aynı zararı vermektedir.
En Çok Zararlı Karbonhidrat Hangi Gıdalarda Var?
Karbonhidratlar iyi ve kötü olarak kendi arasında iki farklı türe ayrılır. İşlenmiş olan karbonhidratların besin değeri oldukça düşüktür. Mineral ve vitamin bakımından yetersizdir. Ancak işlenmemiş karbonhidratlar yararlıdır. Vitamin ve mineral bakımından zengindir. Zararlı karbonhidratlara örnek gösterilebilecek gıdalar şu şekilde sıralanabilir;
Mısır ve tahıl gevrekleri.
Bütün ekmek çeşitleri.
Muz, ananas, kayısı, armut, incir, portakal, incir, karpuz ve muz gibi meyve türleri.
Arpa, buğday, pirinç ve kepek gibi tahıl ağırlıklı gıdalar.
Hurma ve kuru üzüm.
Mısır şurubu, makarna, toz şeker ve benzeri gıdalar.
Bezelye, börülce, nohut, havuç, patates, mısır, kuru fasulye ve baklagiller.
Karbonhidratlar kendi içerisinde monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritler olmak üzere üçe ayrılır, bu karbonhidratlar şu şekilde sıralanabilir;
En bilinen basit şekerlerdir. Bir adet şeker molekülünden meydana gelir. Suda çözünen bir yapıya sahiptir, sindirilmezler.
Disakkaritler ise iki monosakkaritinden meydana gelir. Suda çözünme özelliğine sahiptir. Sindirilmezler, bundan dolayı zordur. Kendi içerisinde üç farklı grubu vardır. Maltoz en çok arpada bulunur. Laktoz ise en çok süt salgıları içerisinde yer alır. Sükroz ise çay şekeri olarak bilinen, şeker maddesi içerisinde yer alır.
Polisakkaritler ise çok sayıda glikozun sentezi sonucunda meydana gelen kompleks şeker olarak bilinmektedir. En bilinen türünden biri nişastadır ve suda çözülmez. Glikojen ise kısmen suda çözülebilir, kana verilen ve kan şekerin artmasını sağlayan bir maddedir.
Selüloz suda çözünmeyen bir maddedir. Kitin ise polisakkaritlerden farklı olarak oluşan içerisinde azot bulunan bir maddedir. Sıklıkla böcek gibi bazı omurgasız hayvanların dış iskeletini ve hücre yapısını oluşturmaktadır.
- Akciğer kanserinin en büyük sebebi sigara
- Dünyada en sık görülen üçüncü ölüm neden 'İnme'
- Bilinçsiz kullanılan kan sulandırıcılar ölüme götürebilir
- Takır takır öksürüğe neden oluyor! Bağışıklık sistemini düşürüyor, öldürmüyor ama süründürüyor
- Burun kuruluğu çekenlere doğal ilaç! Uzmanından şaşırtan öneri geldi: Birkaç damla kullanmak yeterli oluyor!