Gümüşhane'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nden son 14 yılda 15 kişi hayatını kaybetti
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı mevsiminin yaklaştığı bugünlerde Türkiye'de bu hastalığın en çok görüldüğü yerlerden biri olan Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde KKKA hastalığı eğitimleri devam ediyor
25 Nisan 2018 , Çarşamba 15:36
Eğitimler sayesinde son 10 yılda vakalarda yüzde 50 düşüş yaşandığı belirtilirken, Gümüşhane’de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nden son 14 yılda ise 15 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.
Hastalığın Türkiye ve Gümüşhane’de en sık görüldüğü yerlerden birisi olan Kelkit ilçesinde Kelkit Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Salih Birkan Arı başkanlığındaki heyet köy köy gezerek vatandaşlara eğitim veriyor.
Son olarak ilçeye bağlı Ünlüpınar beldesinde kahvehanelerde Belediye Başkanı Aziz Nas’ın da katılımıyla eğitimler düzenleyen heyet, vatandaşlara eğitim verdikten sonra broşür ve kene çıkarma kartı dağıttı.
"KKKA HALA İLÇEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU"
Eğitimler sırasında vatandaşların sorularını da cevaplandıran Arı, Gümüşhane’de 2004 yılından bugüne kadar 556 KKKA vakasının görüldüğünü ve bunlardan 15 hastanın vefat ettiğini hatırlatarak, “Bu vefat eden 15 hastanın 4’ü de Kelkit ilçesinden. Bu yüzden KKA hala ilçemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu. Ve bu sorunun çözümü için Kelkit Toplum Sağlığı Merkezi olarak köy köy gezip eğitimler veriyoruz. Vatandaşlarımızın keneden bulaşan bu ölümcül hastalık hakkında bilgilenmesi amacıyla Kur’an kurslarında, okullarda, halk eğitimi merkezlerinde ve üniversitede eğitimler verdik” dedi.
Eğitimlerin sonuçlarını da istatistiksel olarak gördüklerini, son 10 yılda vakalarda yarı yarıya bir düşüş yaşandığını ifade eden Arı, hala Kelkit ve Gümüşhane için KKKA’nın önemli bir sorun olduğundan hareketle eğitimlere kesintisiz olarak devam ettiklerini kaydetti. Vatandaşların yanı sıra hastalığın bulaşma yollarıyla ilgili risk gruplarında yer alan veteriner hekimler, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar ve muhtarlara da eğitim verdiklerini hatırlatan Arı, “Bu hastalık keneden veya kenenin doğrudan bulaştığı hayvanlardan insanlara bulaşabiliyor. O yüzden hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın hayvanlarını yıl içerisinde en az 3 kez ilaçlatması gerekiyor. Bu ilaçları da Tarım İlçe Müdürlüğü ücretsiz olarak temin ediyor” diye konuştu.
"KENENİN ZARARSIZ BİR HAYVAN OLDUĞUNUN DÜŞÜNÜLMESİNİN ÖNÜNE GEÇMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Vatandaşlara bu hastalığın kesin bir tedavisinin ve aşısının olmadığını anlattıklarını ve keneden korunmanın hastalığın en önemli durumu olduğunu aktardıklarını ifade eden Arı, “Açık renkli kıyafetler, eve gittiklerinde vücutlarını kontrol etmelerini, hayvanlarını ilaçlamalarını ve kenenin zararsız bir hayvan olduğunun düşünülmesinin önüne geçmeye çalışıyoruz. Bu bölgedeki toplum buranın kenesi zararsız gibi söylemlerde toplanıyor. Halbuki ilçemizde 4 kişi bu hastalık nedeniyle kaybettik. Özellikle kırmaya çalıştığımız bu önyargı da var” ifadelerini kullandı.
"HER KENE ISIRIĞI ÖLDÜRMEZ"
Keneyle temas eden vatandaşların en kısa süre içerisinde çıplak elle dokunmadan keneyi vücudundan çıkarması gerektiğini, eğer bunu yapamazsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurup kenenin vücudundan çıkarılmasını sağlamaları gerektiğine değinen Arı, “Her kene ısırığı öldürmez. Bu hastalığın mortalitesi ülkemizde yüzde 5 civarında. Dünyada yüzde 40-50 civarında olduğu yerler var. Ülkemiz bu açıdan iyi durumda. Bu hastalık öldürmediği durumlarda 2 hafta içinde iyileşiyor ve yaşam boyu bağışıklık kazanıyor kişi” şeklinde konuştu.
"VATANDAŞLARIMIZ ÖZELLİKLE DİKKAT EDERLERSE BU HASTALIK ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR BİR HASTALIK"
KKKA vakalarının en sık görüldüğü dönem olan Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında eğitim faaliyetlerini yoğunlaştırdıklarını dile getiren Arı, “Vatandaşlarımız özellikle dikkat ederlerse bu hastalık önüne geçilebilir bir hastalık. Ölümleri önleyebiliriz. Bu yüzden insanların da bu konuda duyarlı olmalarını bekliyor, ihmalkar olmamalarını istiyoruz. Çünkü dikkatli olmak bu konuda hayat kurtarıyor. Biz Gümüşhane bölgesindeki her kenenin hastalık yaptığını varsayarak davranırsak hastalığın önüne daha güzel geçebileceğimizi düşünüyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.Haberin Devamı
BUNLARI DA OKUYUN
- Sık unutuyorum diyenler dikkat! Sadece saat çizerek demans şüphesini ortadan kaldırabilirsiniz, 5 dakika ayırmak yetiyor!
- Sinsice ilerleyen hastalık! Kemikleri zayıflatıp inceltiyor: Bağırsak ve KOAH hastaları risk altında
- Lodoslu günlerde migren ataklarına dikkat!
- Cinsel performansı arşa çıkarıyor! Sadece 1 kaşık yemek yetiyor, cinsel performansı yüzde 200 yükseltiyor
- Kadınların cinsel isteğini yükselten 5 hareket! Partnerinizin size karşı ilgisinin artmasını istiyorsanız deneyin