Serpil Dokurel/Posta.com.tr | Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, miyastenia gravis (MG) hastalığının bazı kaslarda yorulmakla ortaya çıkan ve dinlenmekle kısmen düzelen, güçsüzlüğe neden olan bir hastalık olduğunu, ana bulgu olan kas güçsüzlüğünün dalgalandığını ve genellikle günün ilerleyen saatlerinde daha kötüye gittiğini belirtiyor. Buna ek olarak, göz kapağı düşüklüğü, bulanık görme, çiğneme bozukluğu ve yemeğin yarısında yorulma, yutma bozukluğu, konuşma bozukluğu ve sesin güçsüzleşmesi, nezle gibi konuşma, yüzde ifade kaybı, başın ağır gelmesi ve öne düşmesi, nefes darlığı ve fazladan nefes alma ihtiyacı, kollarda ve bacaklarda güçsüzlük görülebiliyor.
KONUŞMA VE VE YUTMA GÜÇLÜĞÜ BELİRTİLERİ VAR!
MG’nin en sık göz kapakları ve göz çevresi kaslarını etkilediğini ve hastalığın çoğunlukla göz kapağı düşmesi ile başladığının altını Çizen Örken, göz kapağı düşmesi ile çift görme de olabildiğini belirtiyor.
Prof. Dr. Örken hastalığa eşlik eden belirtileri sıralıyor:
- Çene kasları güçsüzlüğü
- Kol ve bacak bası güçsüzlüğü
- Solunum problemleri
- Konuşma, yutma ve çiğneme güçlüğü
Aynı zamanda MG’nin immün sistemimdeki bir problem nedeni ile ortaya çıktığını, immün sistemin de kişinin kendi kaslarına ve sinirlerine saldıran antikorlar ürettiğini belirtiyor.
UYGUN TEDAVİYLE NORMAL BİR YAŞAM SÜRÜLEBİLİR
MG’nin, hastalık seyrindeki solunum krizi nedeniyle mortalitesi yüksek bir hastalık olmasıyla birlikte, hastalar uygun tedaviyi aldıklarında normal yaşamlarına devam edebiliyorlar.
HER YIL BİR MİLYON TANI ALIYOR
Her yıl yeni tanı alan MG hastası sayısı 9-30 /1 milyon olduğunu ve yaşlılarda daha sık görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Necioğlu Örken, ilk 50 yılda kadınlarda daha fazla görülmekle birlikte 50 yaşından sonra erkeklerde daha sık görüldüğünü belirtiyor.
GENETİK GEÇİŞLİ BİR HASTALIK DEĞİL!
MG’nin genetik geçişli bir hastalık olmadığını ve çoğunlukla aile öyküsü bulunmadığı ifade ediliyor. Tanı alan hastaların sadece yüzde 3-5’inde ailede MG ya da başka bir otoimmün hastalık öyküsü bulunuyor.
ÇARE HER YIL GRİP AŞISI
Yapılan araştırmalarda göz kaslarınla sınırlı olmayan, diğer kasların da tutulduğu MG hastalarında, grip ya da zatürrenin ciddi problemlere neden olduğu ortaya çıktı. Bazı ilaçlar MG hastalığını kötüleştiriyor. Bu nedenle herhangi bir ilacı almadan önce hastaların mutlaka doktora danışması gerekiyor.
KADINLARDA DAHA AĞIR SEYREDİYOR
Kadınların adet döneminde progesteron artışının yükselmesiyle birlikte, belirtiler kötüleşebiliyor. Bu nedenden dolayı hastaların adet dönemlerinde ilaç dozunun tekrar ayarlanması gerekebiliyor.
TEDAVİDE GEÇ KALINIRSA YOĞUN BAKIM GEREKİYOR
Prof. Dr. Örken, kas güçsüzlüğünü tedavi eden ilaçların kullanılabileceğini, immün sistemi zamana yayılarak baskılayan ya da immün sisteme hızlı etki eden ilaçlar kullanılabileceğini ya da plazma değişimi yapılabileceğini belirtiyor. Timus bezi de bazı durumlarda ameliyat ile çıkarılabiliyor. Eğer MG solunum kaslarını etkilerse yoğun bakım yatışı gerekebiliyor