Kuruyemiş alırken nelere dikkat edilmeli? Kuruyemişler diyette iyi bir ara öğün mü?
Ara öğünlerde, sevdiklerimizle bir araya geldiğimizde ya da evde televizyon karşısında severek tükettiğimiz kuruyemiş ya da sofralarımıza tat katan baharatlar kanser yapıyor. Açıkta satılan kuruyemiş ve baharatlardaki gizli tehlike aflatoksine karşı uzmanlar uyarıyor. Peki, kuruyemiş alırken nelere dikkat edilmeli? Kuruyemişler diyette iyi bir ara öğün mü? Kuruyemişin faydaları neler? İşte kuruyemiş ve baharatlarla ilgili merak edilenler…
Türkiye’de yoğun olarak tüketilen atıştırmalıklardan olan kuruyemişler ve baharatların uygun koşullarda hasat edilmemesi ve saklanmaması karaciğer kanserine yakalanma riskini artıyor. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, açıkta satılan antep fıstığı, fındık ve baharat tüketirken dikkat edilmesi gereken kriterleri belirterek tüketicileri uyarıyor.
Antep fıstığı, fındık ve baharatlar tükettiklerimiz arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ancak bu ürünleri satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar var, bu konuda Samim Saner tüketicilere tavsiyelerde bulunuyor.
Açıkta satılan ürünlerdeki küf toksinlerine dikkat!
Açıkta satılan ürünlerdeki gözle görülmeyen mikrobiyolojik risklere dikkat çeken Samim Saner, tüm ürünlerin açık olduğunda her türlü mikrop ve küf bulaşmasına ve üremesiyle birlikte küf toksinlerinin oluşmasına olanak sağladığını belirtiyor. Saner, bu küf toksinlerinden en zararlı olanının ise Dünya Sağlık Örgütü'nce bir numaralı kanserojen madde olarak nitelendirilen Aflatoksin maddesi olduğuna dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: “Aflatoksin maddesi uygun koşullarda hasat edilmemiş, kurutulmamış ve muhafaza edilmeyen; açıkta satılan kuruyemiş, baharat ve kuru meyvelerin üzerindeki gözle görülmeyen bir küflenme sonucunda ortaya çıkan zehirli bir kimyasal maddedir. Bu nedenle antep fıstığı, fındık gibi kuruyemişleri ve baharatları alırken Bakanlığın resmi kontrollerinden geçmiş ambalajlı ürünlerin tercih edilmesinin gerekliliği daha da önem kazanıyor.”
Karaciğer kanserinin bir numaralı tetikleyicisi
Samim Saner, “Beklemiş, bayat antep fıstığı ve fındık tüketirken ağzımıza gelen o kötü tat, aslında sadece kötü bir tattan ibaret değil. Bu sırada küf toksinleri ve yağın oksidasyon ürünlerini yediğimizi ve özellikle küf toksinlerinin karaciğer kanserinin bir numaralı tetikleyicisi olduğunu unutmayalım. Taze ve hijyenik ürünlere ulaşmanın ve tüm bu sağlık problemlerini en aza indirmenin yolu ise menşei, üreticisi, tavsiye edilen tüketim tarihi belli olan ve Bakanlık resmi kontrollerinden geçen paketli ürünleri tercih etmekten geçiyor.” diye konuştu.
Diyette en iyi ara öğün ‘kuruyemiş’
Diyetisyen Çağatay Demir, yazın sona ermesi ve sonbahar ile artık yaz kilolarından kurtulmak ya da yeni yaz sezonunu daha fit karşılamak isteyenlerin bu aylarda beslenmelerine daha fazla özen göstermeye başladığını belirtiyor. Sağlıklı beslenmek ya da kilo vermek isteyenler için ise en iyi ara öğünlerin kuruyemiş olduğunu belirten Demir, kuruyemişler yağlı tohumlardır. Ancak içeriklerinde bulundurdukları doğal fayda sayesinde mutlaka beslenme içerisinde yer almalıdır diyor.
Porsiyon kontrolü yapın ve kuruyemişleri diyet listesine ekleyin
Diyet yaparken kendimizi birçok lezzetten mahrum bırakmak yerine porsiyon kontrolü yaparak mutlu diyet anlayışını benimsemeyi danışanlarına sürekli anlattığını belirten Demir, kuruyemişlerin diyet listelerinde yer almasını gerektiğini söylüyor.
Demir, Antep fıstığının kilo kontrolünde diyet listelerinden çıkartılmamasını belirterek şunları söylüyor; “100 gram Antep fıstığı vücudun günlük protein, vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının yüzde 35'ini karşılar. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür.”
Fındığın da yine ara öğünlerde tüketilebilecek kuruyemişler arasında olması gerektiğini belirten Demir, fındığın kalp ve beyin sağlığını desteklediğini ve kanseri önlediğini belirtiyor.
Kuruyemiş alırken bunlara dikkat edin
Çağatay Demir de kuruyemiş ve kuru meyveleri satın alırken dikkat edilecek hususlar konusunda tüketicileri uyararak: “Açıkta satılan ürünlerin depolama koşulları, ne zaman üretildiği ne zamana kadar tüketilmesi gerektiği belli değil tüm bu detaylar sağlık açısından önemli çünkü açıkta satılan kuruyemişlerde karaciğer kanseri riski bulunuyor. Paketli ürünler kuruyemişle oksijen temasını engelleyerek son tüketim tarihine kadar ürünü taze tutuyor. Aynı zamanda paket üzerinde ne zaman üretildiği ve ne zaman tüketilmesi gerektiği detayları yer alıyor” diye konuştu.
- Güçlü bağışıklık sistemi için!
- Diyetisyen ısrarla uyardı! Sofranızdan sakın eksik etmeyin
- Yüzleri ve kalpleri birbirine yapışıktı! Cezayirli çocukları Türk hekimleri ayırdı: Zorlu operasyon 9 saat sürdü
- Uzmanı uyardı: Bu hastalıklar bahar yorgunluğu ile karıştırılıyor
- Kadınları cinsellikten soğutan 10 durum! Bunları yaparsanız partneriniz sizden uzaklaşabilir