Sağlıklı ve doğal diş rengi nasıl olmalı?
Herkes bembeyaz gülüşlere sahip olmak istiyor ancak kişinin fiziksel özelliklerine göre sahip olması gereken bir diş rengi var
Diş Hekimi Doğan Bircan, diş beyazlatmayla ilgili bilgi verdi:
"Sağlıklı diş, beyaz diş demek değildir. Kişinin ten rengi, göz ve saç rengi gibi diş rengi de kendine özgüdür. Beyazdan geriye doğru çok geniş bir renk aralığı vardır. Yalnızca diş rengi değil, diş eti ile de dişler farklı renklerde görülebilmektedir. Örneğin daha koyu diş eti, dişleri olduğundan daha beyaz gösterebilmektedir. Fakat birçok etkenle dişlerimiz deforme olabilir, sararabilir ya da lekelenebilir. Bu etkenlerden birincisi yaş faktörüdür. Yaşımız büyüdükçe dişlerde de değişimler olmaktadır. Diş eti rengi değişmekte, dişler sararmakta ve kırılmaktadır.
Bir diğer etken ise kişinin yeme, içme alışkanlıklarıdır. Çay, kahve, sigara gibi alışkanlıklar dişlerimizi sarartmakta, lekelendirmekte ya da daha koyu bir görünüme neden olmaktadır."
Dt. Doğan Bircan, bu tarz durumlarda toplum içinde kişilerin gülerken veya konuşurken kendini kötü hissedebildiklerini ya da ağız hareketlerini kısıtlamak zorunda kaldığını belirtiyor.
Diş hekimliğinde bu tarz şikayetlerle gelen hastalara uygulanan tedavi yöntemi diş beyazlatmadır.
DİŞ BEYAZLATMA NEDİR, NASIL YAPILIR?
Dişlerde görülen renklenmeleri gidermek için yapılan işleme diş beyazlatma denir. İki tip diş beyazlatma yöntemi vardır: Ev tipi diş beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatma.
Ev tipi diş beyazlatma: Hastanın dişine uygun hazırlanan kalıba diş beyazlatıcı madde koyulan ve bu maddeyi hastanın kendisinin 1 – 2 hafta süresince günde 2-8 saat dişlerine uyguladığı yöntemdir.
Ofis tipi diş beyazlatma: Dişlere ışın kullanılarak beyazlatıcı maddenin diş hekimi tarafından uygulandığı yöntemdir. Tek seansı 45 dk – 1 saat arası sürer. Diş rengine göre diş beyazlatma seansları belirlenir.
DİŞ BEYAZLATMA KİMLERE UYGULANABİLİR?
Diş beyazlatmanın her yaşta insana uygulanabildiğini vurgulayan Dt. Doğan Bircan, diş beyazlatmanın doğru teknikle uygulandığı zaman zararı olmayan, kozmetik bir işlem olduğunun belirtti. Kişiden kişiye göre beyazlama oranı farklılıklar gösterebilmektedir. Beyazlatılan dişlerin beyaz kalma süresi kişinin yeme, içme alışkanlıkları, diş fırçalama ve uyguladığı ağız bakım işlemlerine göre değişkenlik göstererek birkaç yıl sürmektedir.
- Gonore olduğumu nasıl anlarım? Gonore nedir, belirtileri, tedavi yöntemi
- Takır takır öksürüğe neden oluyor! Bağışıklık sistemini düşürüyor, öldürmüyor ama süründürüyor
- Burun kuruluğu çekenlere doğal ilaç! Uzmanından şaşırtan öneri geldi: Birkaç damla kullanmak yeterli oluyor!
- Prof. Dr. Vedat Göral uyardı: Vücutta eksikliği saç dökülmesi, kabızlık ve şişkinliğe neden oluyor!
- 2023'te 8,2 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konuldu