Şekersiz şeker hastalığı nedir? Şekersiz şeker hastalığının belirtileri neler?
Halk arasında şekersiz şeker hastalığı olarak bilinen “diabetes insipidus” tıpkı diyabet hastalığı gibi kan şekeri seviyesiyle ilgisi bulunmayan nadir görülen hastalıklar arasında. Erken yaşlarda görülen şekersiz şeker hastalığı özellikle çocuklar ve gebelerde sıklıkla görülüyor. Peki, şekersiz şeker hastalığı nedir? Şekersiz şeker hastalığının belirtileri neler? İşte şekersiz şeker hastalığı ile ilgili merak edilenler…
Halk arasında şekersiz şeker hastalığı olarak bilinen “diabetes insipidus” tıpkı diyabet hastalığı gibi çok su içme ve çok idrara çıkma şeklinde belirti veriyor. Ancak diyabetten farklı olarak kan şekeri seviyesiyle ilgisi bulunmuyor. Erken yaşlarda daha sık görüldüğü için çocuklara özellikle dikkat edilmesi ve bir uzmandan yardım alınması gerekiyor.
HAMİLELİĞİN SON 3 AYINDA GÖRÜLÜYOR!
Şekersiz şeker hastalığı gebeliğin son 3 ayında görülüyor. Plasentada üretilen enzim ADH hormonunun parçalanmasına neden olarak geçici şekersiz şeker hastalığına sebep olmaktadır. Büyük oranda hamileliğin sona ermesiyle şekersiz şeker hastalığı da iyileşmektedir.
ÇOCUĞUNUZ SIK SIK İDRAR KAÇIRIYORSA DİKKAT
Şekersiz şeker hastalığı bazen hastada hiçbir sorun olmamasına rağmen çok sık su içme dolayısıyla çok sık idrara çıkma belirtileri olan psikojenik polidipsi adı verilen hastalıkla karıştırılıyor. Psikojenik olanlar genellikle geceleri idrara çıkmazlar.
Hipofiz kaynaklı şekersiz şeker hastaları geceleri çok idrara çıkma olarak belirti gösterir ve hastalar buzlu su içmek ister. Şekersiz şeker hastalığı çocuklarda ve genç erişkinlerde sıklıkla görülür. Özellikle aileler; çocuk çok su içiyor, sık idrar yapıyor ve idrarını kaçırıyorsa mutlaka uzmana başvurmaları gerekiyor. Çocukta kilo kaybı ve gelişme geriliği gibi belirtiler de şekersiz şeker hastalığını işaret ediyor olabilir.
GÜNDE 3 LİTRENİN ÜZERİNDE İDRAR ÇIKARANLAR DİKKAT!
Sık su içtiğiniz halde sürekli susuyor ve günde 3 ila 20 litre idrar çıkışı var ise doktor tarafından şekersiz şeker hastalığı tanısı konuluyor. İdrar çıkışı yüksek olduğu için hasta kaybettiği sıvıyı geri alamaz ve buna bağlı olarak tansiyon düşüklüğü, halsizlik, yorgunluk, vücutta sodyum değerlerinin düşüşü ile baş dönmesi, komaya varan, ölüme sebebiyet veren durumlara karşı karşıya kalınabiliyor.
Şekersiz şeker tanısı için 24 saatlik idrar çıkış miktarına bakılıyor. Normal sağlıklı bir yetişkin günde ortalama 1,5-2 litre civarında idrarı dışarı atabilir. Yetişkinlerde idrar miktarı 3 litrenin üzerindeyse şekersiz şekerden şüphe edilmelidir.
Bu hastalarda idrar rengi açık renkli su gibidir. Kan ve idrar testlerine bakılıp şekersiz şeker hastalığından şüpheleniyorsa eğer doktor tarafından hastaya susuzluk testi uygulanıyor. Bu hastalar su almasa da idrar çıkarmaya devam eder. Vücut sıvı kaybına uğrar. Kilo kaybı, tansiyon düşüklüğü olur. Teşhis konulduktan sonra uzman doktorun takibi ve ilaç tedavisiyle hasta normal yaşantısına kısa sürede geri döner.
- Burun kuruluğu çekenlere doğal ilaç! Uzmanından şaşırtan öneri geldi: Birkaç damla kullanmak yeterli oluyor!
- Prof. Dr. Vedat Göral uyardı: Vücutta eksikliği saç dökülmesi, kabızlık ve şişkinliğe neden oluyor!
- 2023'te 8,2 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konuldu
- Kadınlarda menopoz sonrası kalp hastalıklarına dikkat!
- Düzenli ve dengeli beslenme beyin sisini engelleyebilir!