Dharma (darma) yasası nedir? Dharma nasıl bulunur?
Dharma yasası son zamanlarda oldukça fazla karşılaşılmakta olan kavramlar arasında yer almaktadır. Dharma yasasının aynı zamanda hayatın amacı anlamına geldiği bilinmektedir. Kişinin hayatı boyunca kendisine sıklıkla sorduğu, 'benim hayattaki amacım nedir ve neden bu hayatı yaşıyorum?' sorularının cevabını da Dharma yasasının içerisinde bulmak mümkün olabilir. İşte, dharma yasası hakkında merak edilen detaylar.
Dharma yasası, hayatın amacı olarak da bilinen bir kavram olma özelliğine sahiptir. Dharma, Sanskritçe'de de "hayatın amacı" anlamına gelir. Dharma veya darma yasası bu nedenle Hayatın Amacı Yasası olarak da bilinir. Kişilerin hayatta sahip oldukları rollerini bulmaları için ve kendi yollarını çizebilmeleri için dharma yasası oldukça büyük bir öneme sahiptir. Dharma yasasına göre herkesin kendisine özgü bir yeteneği ve bu yeteneğini gösterme biçimi bulunmaktadır.
DHARMA (DARMA) YASASI NEDİR?
Dharma yasası, özellikle insanın hayatın içerisinde kaybolması ve amacını aramaya başladığı dönemlerde aydınlatıcı bir rol üstlenmektedir. Dharma yasası, hayatın amacını bulmayı kapsamaktadır. Kişinin dünyadaki rollerine atıfta bulunan bir yasa olduğu söylenebilir. Bu yasaya göre her kişinin kendisine özel ve eşsiz bir yeteneğe sahip olduğu söylenebilir. Yasaya göre herkesin sahip olduğu bir eşsiz yeteneği, kendisine özgü bir şekilde ifade etme ve gösterme yeteneği vardır.
"Dharma yasası bir amacı gerçekleştirmek için fiziksel bir bedende var olma tercihimizi anlatır. Sınırsız içsel gücün özü, ilahi güçtür ve bu ilahi güç yüce amacına hizmet etmek için insan formuna girer. Bu yasaya göre herkesin eşsiz bir yeteneği, bunu eşsiz bir biçimde ifade etme şekli ve bu eşsiz yeteneğin ve eşsiz ifadenin de eşsiz ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar yeteneğinizin yaratıcı ifadesiyle eşleştiğinde zenginlik yaratan bir ışık oluşur." - Hint asıllı Amerikalı doktor ve alternatif tıp uzmanı Deepak Chopra
Kişinin bu süreç içerisinde aldığı yol, kendisini bulma süreci içerisinde kat ettiği yol olarak da ifade edilebilir. İnsanların kendi özünde bulunan ve yaşam içerisinde ki rolünün benimsenmesi için gösterilen çalışmaya yönelik olarak bir kavram olduğu söylenebilir. Kişinin kendi öz benliği ve yetenekleri doğrultusunda kendisini gerçekleştirmesi olarak ifade edilmesi de mümkün olmaktadır. Dharma yasasına göre herkesin hayatta kendisine özgü bir doğrusu ve hayattaki isteklerini gerçekleştirme amacı bulunmaktadır.
DHARMA NASIL BULUNUR?
Dharma yasasının kişinin iç alemine doğru bir yolculuk gerçekleştirmesi ve böylece hayattaki amacının bulunmasına yönelik bir yasa olduğu ifade edilebilir. Dharma kişinin kendisini bulması için gerçekleştirdiği içsel bir yolculuk olarak da ifade edilebilir. Kişinin kendi dharmasını bulması için buna yönelik olarak eylemlerde bulunması gerekmektedir.
Dharma aynı zamanda çekim yasası olarak da bilinen kavrama benzerlikler gösterir. Kendinize doğru bir yolculuk gerçekleştirmek ve hayattaki amacınızı bulmak isterseniz, eylemleriniz de buna yönelik olmalıdır. Kişinin kendi dharmasını, hayat amacını bulması için özüne dönmesi gerekir.
Yasyı gerçekleştiren kişi kendi içerisinde gerçekleştireceği içsel bir yolculukla hayatın amacını ve kendisinin bu hayat içerisindeki rolünü daha iyi bir şekilde anlayabilir. Kişinin kendisi ile karşılaşması, onunla yaşaması da bu süreç içerisinde oldukça etkili deneyimlerden biridir.