Logoterapi nedir, nasıl uygulanır? Logoterapi vaka örnekleri...
Logoterapi, anlam arayışı demektir. Yahudi bir aile çocuğu, Viyana’ da doğan Viktor Emil Frankl tarafından kurulmuştur. Psikoterapi yöntemlerinden biri olan Logoterapi yöntemi, Viyana Ekolü olarak tanımlanmaktadır. Bütün dünyada tanınan Logoterapi, kaynağı bilime dayanmaktadır. Frankl, zorlu yaşantısından yola çıkarak, insan isterse, hayal edebileceği en uç olumsuzluklara, korkulara, acılara dayanabileceğini savunmaktadır. Logoterapi Nedir, Nasıl Uygulanır? Logoterapi Vaka örnekleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
Logoterapi, anlam bulma çabası olarak kullanılan bir düşünce yöntemidir. Logoterapi, ruhsal, zihinsel ve fiziksel boyutta etkileşim yaratmaktadır. Ruhsal ve fiziksel özellikler genetik olsa dahi düşünce terapisi olarak bilinen Logoterapi yöntemiyle geliştirilebilmektedir...
LOGOTERAPİ NEDİR, NASIL UYGULANIR?
Logoterapi olarak adlandırılan sistem, düşünceyi harekete geçirerek yapılmaktadır. Logoterapi açık ifadeyle, dinleme ve etkilenme becerilerini dengeleme terapisi olarak uygulanmaktadır.
Yunanca kökenli bir kelime logos olan, us ile kavrama anlamına geliyor. Yine Yunancada duyguları kavrama anlamındaki pathos sözlüğünün karşıt anlamlısı olarak da geliyor. Logoterapinin temel ilkelerinin başında kişinin yaşamında bir anlam bulmak geliyor.
Logoterapiye göre insan, kendisini bütün diğer canlılardan ayıran üç temel özelliğe sahiptir.
- Ruhsal boyutlu anlam arayışı,
- Fiziksel boyutlu anlam arayışı,
- Zihinsel boyutta değerlendirilen anlam arayışıdır.
Her biri ayrı değerlendirileceği gibi, kalıtımsal özelliği bulunan ruhsal ve fiziksel özelliği dahi Logoterapi yöntemiyle değişebilmektedir.
Logoterapi tekniğinde izlenebilecek yollar:
- İnsan, tutumlarının yeniden biçimlendirilebilmesi
- Mevcut düşünce odağının değiştirilmesi
- Çelişik niyet tekniği
- Yüksek ses tekniği
LOGOTERAPİ VAKA ÖRNEKLERİ
Düşünceyle anlam arayışı şeklinde ifade edilebilecek Psikolojik tedavi yöntemlerinden olan Logoterapi konulu pek çok örnek verilebilmektedir.
Ali bey, uçak korkusu olan biridir. Uçak yolculuğu yapamamaktadır. Logoterapi yöntemiyle bu durumun değişmesi sağlanabilmektedir. Uçak yolculuğu söz konusu olduğunda dahi elleri terliyor, kalbi hızla çarpıyordu. Görüştüğü ve durumu anlattığı Terapist kendisine, çelişik niyet tekniğiyle durumun değişebileceğini önerdi.
Bu durumda, Ali beye, uçak havadayken patlayıp düşüyor, kendisi de paramparça olduğu bir senaryo hayal etmesi öneriliyor. Uçak yolculuğu öncesinde sıklıkla bunu hayal eden Ali Bey, giderek sakinleştiğini fark etti. Uçağın içindeyken de aynı şekilde devam etmesini indiğinde ise kan birikintisi görünceye kadar sürdürmesini istedi. Ali bey, zamanla daha sakin ve dingin olduğunun farkına vardı. Bu duruma bağlı olarak sakinliği devam ediyor ayrıca da uçak yolculuğundan keyif aldığından söz ediyordu.
Bu da Logoterapi tekniğine göre kişinin fobik, zorlanıcı belirtileri gösteriyor ise, korku nedeni ne ise bunu arzulaması önerilerek yönlendirme yapılmaktadır. Bu sayede kişinin korkularından arınması sağlanmaktadır. Buna çelişik niyet tekniği denilmektedir. Çelişik niyette olup biten her şey hayal dünyasında gelişmektedir. Aşırı niyette ise korkulan şeyi korku yaratmaktadır. Bu da kişinin korktuğu ve kaçtığı şeylerin etkisinde kalmaktadır. Hıçkırığa yakalanan birine hıçkırığa devam etmesi söylendiğinde hıçkırığın bittiği görülmektedir.
- Sanal kumar bağımlığına dikkat!
- Çocuklarda tepkisiz, donuk bakmaya neden oluyor: Keyifli vakit geçirdiklerini sanıyorlar ama geleceklerini olumsuz etkiliyor!
- Düzenli ve dengeli beslenme beyin sisini engelleyebilir!
- Sosyal medyayla birlikte toplumda öfke problemleri arttı
- Şehir yaşamı öfke patlamalarını tetikliyor