Migren tedavisinde ve gerilim tipi baş ağrısında psikiyatrinin yeri...
Gerilim tipi baş ağrısı, ruhsal gerginlik sonucu ortaya çıkıyor. Dissosiyatif bozukluklar da genellikle baş ağrısı atakları ile başlayabiliyor. Hemen her psikiyatrik hastalıkta da ara ara baş ağrısı olabiliyor. Migren her ne kadar doğrudan psikiyatrik kökenli bir ağrı olmasa da zamanla psikiyatrik sorunlara yol açma ihtimali olduğu belirtiliyor. Diğer yandan her türlü psikiyatrik hastalığın gerilime bağlı olarak baş ağrısı yapma ihtimali varken, kimi durumlarda da psikiyatrik ilaçlar baş ağrısına yol açabiliyor.
Migrenin doğrudan psikiyatrik kökenli bir ağrı olmadığını kaydeden Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Psikiyatrik kökenli olmasa da zamanla psikiyatrik sorunlara yol açabilir.” dedi. Prof. Dr. Erkmen, psikiyatrik ilaçların migren ataklarını azaltabileceğini söyledi. Haziran ayı Migren ve Baş Ağrısı Farkındalık Ayı olarak anılıyor. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, migren ve baş ağrısı farkındalık ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada migren ve baş ağrılarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
BAŞ AĞRISINDA HANGİ DOKTORA BAŞVURMAK GEREKİR?
Baş ağrısının pek çok nedenle olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Baş ağrısında ayırıcı tanıyı nörolojinin yapması uygun olacaktır. Çünkü pek çok baş ağrısı nörolojinin sınırları içindedir.” dedi.
BAŞ AĞRILARI PSİKİYATRİK NEDENLERDEN DE KAYNAKLANABİLİR
Baş ağrılarının psikiyatrik sorunlardan da kaynaklanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Gerilim tipi baş ağrısı, isminden de anlaşılacağı üzere ruhsal gerginlik sonucu ortaya çıkar. Dissosiyatif bozukluklar da genellikle baş ağrısı atakları ile başlayabilir. Hemen her psikiyatrik hastalıkta da ara ara baş ağrısı olabilir.” diye konuştu. Baş ağrılarının tedavisinde kullanılan yöntemlere de değinen Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Baş ağrıları ilaçlarla tedavi edilebildiği gibi TMU (Transkraniyel Manyetik Uyarım) yöntemi ile de tedavi edilebilir. Bazı diğer hastalıklara bağlı baş ağrıları ise diğer hastalığın tedavisi ile ortadan kalkar. Örneğin sinüzite bağlı baş ağrısı varsa bu sinüzit tedavisi ile ortadan kalkabilir.” dedi.
PSİKİYATRİK İLAÇLAR DA BAŞ AĞRISINA YOL AÇABİLİR
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, her türlü psikiyatrik hastalığın gerilime bağlı olarak baş ağrısı yapabileceğini belirterek bazen psikiyatrik ilaçların da baş ağrısına yol açabileceğini kaydetti.
"MİGREN PSİKİYATRİK KÖKENLİ BİR AĞRI OLMAMASINA RAĞMEN, PSİKİYATRİK İLAÇLAR AĞRILARI AZALTABİLİYOR"
Migrenin doğrudan psikiyatrik kökenli bir ağrı olmadığını kaydeden Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Psikiyatrik kökenli olmasa da zamanla psikiyatrik sorunlara yol açabilir. İlginç olan psikiyatrik ilaçların migren ataklarını azaltmasıdır. Bunu başka nedenle tedavi olan hastalar çok iyi bir şekilde fark eder.” dedi. Prof. Dr. Erkmen, migren hastalarının eğer tedavilerden faydalanmıyorlarsa psikiyatriye başvurmalarının uygun olacağını söyledi.
BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
- Uyku kalitesi beynin yaşlanması beynin yaşlanma hızını etkiliyor
- Her yedi kişiden birinde görülüyor! Anksiyete ve kaygı bozukluğuna neden oluyor
- Terapi masrafından kurtarıyor! Evde uygulayabileceğiniz bu yöntem stresi yok ediyor, anksiyete krizlerini azaltıyor
- Sanal kumar bağımlığına dikkat!
- Çocuklarda tepkisiz, donuk bakmaya neden oluyor: Keyifli vakit geçirdiklerini sanıyorlar ama geleceklerini olumsuz etkiliyor!