Parkinson sinsice ilerliyor, hayat kalitesini düşürüyor!
Parkinson hastalığı titreme, kaslarda sertlik, hareketlerde ve yürümede yavaşlama gibi belirtilerle kendini gösteren bir beyin ve sinir hastalığı olarak biliniyor. Beyinde, dopamin maddesini yapan hücre gruplarının zamanla işlevlerini kaybetmesi sonucu oluşan Parkinson, sinir sisteminin ve beynin birçok fonksiyonunda bozulma meydana getiriyor. Türkiye’de 100.000 civarında Parkinson hastası olduğu biliyor. Bu hastalığa dikkat çekmek için ‘11 Nisan Dünya Parkinson Günü’ olarak kabul ediliyor. İşte Parkinson hakkında merak edilenler ve Parkinson tedavisi...
Beyinde, dopamin maddesini yapan hücre gruplarının zamanla işlevlerini kaybetmesi sonucu oluşan Parkinson, sinir sisteminin ve beynin birçok fonksiyonunda bozulma meydana getiriyor. Türkiye’de 100.000 civarında Parkinson hastası olduğu biliyor. Bu hastalığa dikkat çekmek için ‘11 Nisan Dünya Parkinson Günü’ olarak kabul ediliyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Savaş, erken dönemde yapılan tedavinin hayati önem taşıdığını belirtti.
Parkinson, titreme, kaslarda sertlik, hareketlerde ve yürümede yavaşlama gibi belirtilerle kendini gösteren bir beyin ve sinir hastalığı olarak biliniyor. İlerleyici bir hastalık olan Parkinson'un ilerlemesini hiçbir tedavi yöntemi durduramıyor.
11 Nisan Dünya Parkinson Günü olarak kabul ediliyor ve bu hastalığın önemine dikkat çekiliyor. Konuya ilişkin önemli bilgiler veren Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Ali Savaş “Her hastanın ameliyatla olan düzelmesi ve tedaviye yanıtı farklılık gösteriyor. Hastaların çoğunda belirgin bir düzelme gözlenmekle birlikte az yarar gören veya hiç görmeyen Parkinson hastaları da var. Genel olarak bakıldığında, 10 hastanın 8 ila 9’unda belirgin ve uzun süreli düzelme sağlanabiliyor” dedi.
PARKİNSON HER HASTADA FARKLI İLERLİYOR
Hastalığın ilerleme hızı ile belirtilerin türünün ve şiddetinin hastadan hastaya değişiklik gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Savaş “Cerrahi tedavi yöntemleri ve beyin pili, Parkinson hastalığı ve diğer hareket bozukluklarında, deneyimli merkezlerde yapıldığında oldukça etkili ve düşük riskli uygulamalar” diyerek tedavi yöntemlerinin işinin uzmanı yerlerde yapılmasının altını çizdi.
PARKİNSON HASTALIĞINI ERKEN DÖNEMDE YAKALAMAK ZOR
Hastalığı, erken dönemde yakalamanın zor olduğunu belirten Prof. Dr. Savaş Parkinson’un sinsice başlayıp ilerlediğinin altını çizdi. Parkinson hastalığında yapılan ameliyatların, diğer beyin cerrahisi ameliyatları ile kıyaslandığında daha düşük riskli ameliyatlar olduğunu belirten Prof. Dr. Savaş “Özel bir cerrahi deneyim ve teknik altyapı gerektirmesi nedeniyle uygulama yapılan merkezlerin az. Bu ameliyatın ve malzemenin masrafları SGK gibi kamusal sağlık ödeme kurumlarınca hastaneye göre değişmek üzere tamamen veya kısmen ödenebilmektedir. Bu da tedavi masraflarını belirgin ölçüde azaltabiliyor” dedi.
- Uyku kalitesi beynin yaşlanması beynin yaşlanma hızını etkiliyor
- Her yedi kişiden birinde görülüyor! Anksiyete ve kaygı bozukluğuna neden oluyor
- Terapi masrafından kurtarıyor! Evde uygulayabileceğiniz bu yöntem stresi yok ediyor, anksiyete krizlerini azaltıyor
- Sanal kumar bağımlığına dikkat!
- Çocuklarda tepkisiz, donuk bakmaya neden oluyor: Keyifli vakit geçirdiklerini sanıyorlar ama geleceklerini olumsuz etkiliyor!