Omicron varyantında en büyük risk İstanbul'da! Uzmanlardan 3. doz aşı uyarısı
Omicron varyantının Türkiye'de tespit edilmesinin ardından uzmanlar İstanbul için uyarı yaptı. Omicron’a karşı acil aşı eylem planının devreye sokulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sönmez, 3. doz aşı çağrısında bulundu. Sönmez, 'Omicron’a karşı acil aşı eylem planının devreye sokularak, 6 aylık zaman aralığının 3 aylık aylık süreye çekilerek tamamlanması gerekiyor. 3 doz Sinovac’da koruma yüzdesinin tespit edilmesi için sekanslama ve laboratuvar araştırmaları yapılmalı.' dedi. İşte detaylar...
Türkiye'de de tespit edilen koronavirüsün Omicron varyantına karşı 3 doz aşının yüzde 75 koruma sağladığını söyleyen uzmanlar, aşı algoritmasının revize edilmesini önerdi. Uzmanlar, İstanbul için de risk uyarısı yaptı.
Dünya genelinde hızla yayılmaya devam eden Omicron varyantı nedeniyle İngiltere’de ilk ölümün gerçekleşmesi endişelere neden olurken, yeni varyantın Türkiye’de de tespit edilmesi gözleri gelecek günlerde ortaya çıkması olası risk tablosuna çevirdi. Uzmanlar, olası yeni bir Kovid dalgasına karşı, aşıların kritik önemde olduğunu vurguladı. Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez, Omicron varyantının ilk tespitinden geçen 3 haftalık süreç sonunda ilk verilerin gün yüzüne çıktığını dile getirirken, “Omicron Delta’nın etkisine göre oksijen desteği, hastaneye ve yoğun bakım yatışlar ile ölüm oranlarında 25 kat daha düşük seyredeceği öngörülüyor. Bu oranlar 3 haftanın sonunda ortaya çıkan veriler. Delta pikinde Güney Afrika’da 16 binden fazla insan ölürken, Omicron’a bağlı ölüm sayısının 640 olması tahmin ediliyor. Delta varyantın hesaplanan enfeksiyon ölüm oranı yüzde 0.5, Omicron’un ise sadece 0.053 gibi çok daha düşük oranda tespit edildi. ABD ve Avrupa’da hafif hastalık seyrinin oluşması, Delta’ya kıyasla sevindirici. Ancak Güney Afrika’nın yaş ortalamasının 27 olması, nüfusun yüzde 70’inin doğal bağışıklanmış olduğunu göz önünde bulundurursak, asla rehavete sürüklenmemiz gerektiğini altını çizmemiz gerekiyor” dedi.
3'ÜNCÜ DOZ AŞI UYARISI
İngiltere’de 3 gün içerisinde vaka sayısının 3’e katlandığını söyleyen Prof. Dr. Sönmez, özellikle İstanbul için uyarıda bulundu:
“Omicron’un Delta varyantına göre 6 kat daha bulaştırıcı olduğunu göz önüne alırsak özellikle İstanbul için ciddi risk söz konusu. Toplu taşıma ve kapalı alanlardaki yoğunluk virüsün hızla bulaşmasına yol açma riski taşıyor. Aşı sayesinde virüse karşı ilk savunma hattını oluşturan nötralizan antikorların Omicron’a karşı büyük düşüş gösterdiği, hücresel bağışıklık dediğimiz T hücrelerinin ise azalmadığını ortaya konuldu. Ancak 3'üncü doz yapıldıktan sonra nötralizan antikor seviyesini 25 kat arttığı tespit edilmiş durumda. Omicron’a karşı acil aşı eylem planının devreye sokularak, 6 aylık zaman aralığının 3 aylık aylık süreye çekilerek tamamlanması gerekiyor. 3 doz Sinovac’da koruma yüzdesinin tespit edilmesi için sekanslama ve laboratuvar araştırmaları yapılmalı. Bu kişiler için 4'üncü doz mRNA aşısı yapılması gerekebilir.”
'NEZLE DEĞİL OMİCRON OLABİLİR"
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok da viral enfeksiyonlarda ülke genelinde ciddi artış yaşandığına dikkat çekerek, şu uyarılarda bulundu:
“Artışın başlıca nedeni maske ve mesafe kuralının hiçe sayılması. Omicron varyantı bulaşanların sayısının resmi olarak açıklanan rakamdan çok daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Boğazda kaşınma, baş ağrısı, burun akıntısı gibi nezle benzeri hafif semptomlu olan kişilerin Omicron ile enfekte olma ihtimali de çok yüksek. 3'üncü doz aşı aralığının 6 aydan 3 aylık zaman dilimine çekilmesi gerekiyor. 2 doz Sinovaclılar, saniye bile geçirmeden mutlaka 3'üncü doz aşılarını olmalı. Gerekli görülürse 4'üncü doz mRNA hatırlatma dozu uygulanması hayata geçirilmeli.”
‘ACİL EYLEM PLANINA GEÇİLMELİ"
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer de 3’üncü doz aşılar için belirlenen 6 aylık zaman aralığının 3 aylık dilime çekilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi:
“İngiltere’de ortaya çıkan tablonun bize ibret olması gerekiyor. Hiç vakit kaybetmeden tek veya çift doz Sinovac olanların 3’üncü doz aşılarını olması gerekiyor. Bu kişilerin mRNA aşısı olmaları gerekiyor. Aşı acil eylem planı hayata geçirilerek tüm toplumda aşı seferberliğini başlatmak zorundayız.”
- Sevgi İzi nedir? Sevgi İzi başvurusu nereden ve nasıl yapılır? Kayıpların bulunması için Sevgi İzi projesi
- 'İçinde hazine var' diyen gelip kazıyor! iç Anadolu'daki ilimizin piramidleri
- Kız Kulesi Hikayesi Ve Tarihi: Kız Kulesi Özellikleri Ve Mimarı Yapım Tarihi..
- Kontrolden çıkan araç 7 metrelik istinat duvarından bahçeye uçtu
- 17 yaşındaki Hüseyin, gölet kanalında boğuldu