Dips hareketi hareketleri nelerdir? En etkili dips hareketi egzersizleri...
Dips hareketi, barfiks kadar etki sağlamaktadır. Özellikle ağır bir yük ile dips hareketleri yapıldığında, bölge kasları daha etkin çalışmaktadır. Mutlaka dinlenmiş olarak ve kas bölgesi çalışmaya hazır olduğu zaman dips hareketlerinin yapılması önerilmektedir. "Dips hareketleri ne işe yarar? En etkili dips egzersizleri nelerdir?" Posta.com.tr okurları için merak edilen tüm detaylarıyla derledik.
Dips hareketi, vücut geliştirme programlarında yer almaktadır. Omuz ve göğüs kısımlarının çalışmasını sağlayan dips hareketi için aşamalı olarak ağırlık kullanılmaktadır. Dips hareketleri spor salonların yanı sıra evde de yapılabilen hareketler arasında bulunmaktadır.
DIPS HAREKETİ HAREKETLERİ NELERDİR?
Göğüs hareketlerinden biri olarak ifade edilen dips hareketleri, deltoid kaslarını etkilemektedir. Genel anlamda chest dips ve triceps dips olarak yapılmaktadır. Chest dips hareketini yaparken arka kol kasları ile etkileşimi girilse de hedef kas grubu göğüs kasları olmaktadır. Triceps dips hareketini yaparken direkt olarak göğüs kasları etkileşime girmektedir. Bileşik bir hareket olan dips hareketleri için aynı anda birden fazla eklem kullanılmaktadır. Yukarı doğru çekmeli bir üst vücut hareketi olarak görülmektedir.
Dips hareketleri tutuş şekillerine göre yapılmaktadır. Tutamaçlar sıkıca kavrandıktan sonra nefes vererek vücut yukarı doğru çekilmeye çalışılmaktadır. Başlangıç pozisyonuna dönmeden önce birkaç saniyeliğine dirsekler kitlenmektedir. Nefes aldıktan hemen sonra başlangıç pozisyonuna geri dönülmektedir. Üst vücut gücünün artırılması için dips hareketlerine önem verilmesi gerekmektedir.
EN ETKİLİ DIPS HAREKETİ EGZERSİZLERİ
Zor ve etkili bir egzersiz olan dips için gövdenin eğilimi korunmaktadır. Omuz ve göğüs kısımlarını eşit olacak şekilde çalıştıran dips egzersizleri, antrenman rutinleri arasında yer almaktadır. Dips egzersizi yaparken yaralanma riskini azaltmak için hareket alanı genişletilmektedir. Dips egzersizleri için paralel bar ve dip istasyonları gerekmektedir. Ek olarak ağırlık plakaları ve daldırma kemeri, dips egzersizlerinin bir parçası olmaktadır.
En etkili dips egzersizlerini yaparken dengeli tutuş pozisyonu alınmaktadır. Dengeli tutuş pozisyonu, ellerin izin verdiği maksimum ayrılma ilkesi ile ilişkili olmaktadır. Dengeli tutuş pozisyonu sağlanamazsa, yaralanma riski artmaktadır. Belin etrafına dip kemeri sıkıldıktan sonra ağırlık plakası zincirin üzerine yerleştirilmektedir. Dip çubuğunu öne bakacak şekilde monte ettikten sonra derin bir nefes alarak vücudun inişine yavaşça başlanmaktadır.