Egzersiz - DiyetKalbi güçlendiren sağlıklı yaşam önerileri! Kalp hastası olmamak için ipuçları

Kalbi güçlendiren sağlıklı yaşam önerileri! Kalp hastası olmamak için ipuçları

Paylaş
Kalbi güçlendiren sağlıklı yaşam önerileri! Kalp hastası olmamak için ipuçları

Güçlü bir kalp, uzun ve sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralar. Egzersiz ve sağlıklı beslenmenin bunun için oldukça önemli olduğu bilinen bir gerçek olsa da konu uygulamaya gelince pek başarılı olamayabiliyoruz. Kalbinizi güçlü tutmak için yaşamınızda bazı ufak değişiklikler yaparak her daim daha dinç bir bedene sahip olabilirsiniz. Posta.com.tr okurları için kalp hastası olmamak için önemli ipuçlarını sorduk.

Posta.com.tr | Sağlıklı bir kalp, sağlıklı bir vücut anlamına gelir. Kalbinizle ilgili bir sorun yaşamadıysanız bunun için endişelenmiyor olmanız normal ancak bunun için önlem almanız da oldukça önemli görünüyor. Ülkemizde ise yaklaşık 3 milyon kalp hastası var.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre, 55 yaşından sonra her on yılda bir, inme riski iki kat artıyor.

Yaşınız kaç olursa olsun sağlıklı bir kalp için doğru alışkanlıklar edinilebilir. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selen Yurdakul kalp hastası olmamak için ipuçları verdi

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selen Yurdakul, “Kalp hastalığı geçirdikten sonra yapılan tedaviler ve alınan önlemler "ikincil koruma" olarak adlandırılır. Oysa kalp hastalığını hiç geçirmeme şansımız her zaman vardır. Kalp hastası olmamak için çocukluk çağlarından itibaren belirli bir yaşam biçimini benimsememiz gereklidir. Bazı temel önlemleri alarak kalp hastalığını önleyebiliriz.” diyor ve kalp hastası olmamak için alınması gereken önlemleri şu şekilde sıralıyor;

Haberin Devamı

KALP HASTASI OLMAMAK İÇİN ALABİLECEĞİMİZ ÖNLEMLER

Öncelikli kural elbette, sigara ve diğer tütün ürünlerinin hiçbirini kullanılmamasıdır. Tütün ürünleri kesin olarak birçok hastalığa neden olmakta ve ömrümüzü kısaltmaktadır. Sigara içen bir kişide herhangi bir sebepten ölüm riski %64 olasılıkla sigara kaynaklı. Ayrıca sigarayı bırakan bir kişideki ölüm riski, sigara hiç içmemiş olan bir insanın taşıdığı düşük riske ancak 20 yılda gelmektedir, yani
Sigaranın zararlı etkileri 20 yılda ancak temizlenmektedir.

Bel çevreniz 88 cm'den genişse... 

Fazla kilolu olmak ve özellikle bel çevresinde yağ birikimi (bel çevresinin çapının artması) kalp hastalığı geçirmek için ciddi risk faktörüdür. Sadece kalp hastalığı değil, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve tüm damar hastalıklarına sebep olmaktadır.

Vücut kitle indeksi adı verilen parametre, bize kalp hastalığı için ne kadar yüksek bir risk taşıdığımızı gösterir. Bu değeri basitçe kilomuzu boyumuza bölerek hesaplayabiliriz.

VKİ= Kilo/ boy.

Bu değer eğer 25 in üzerinde ise kalp hastalığı için riskimiz yüksek demektir. Yapmamız gereken fazla kilomuzu vermek ve doğru kiloda kalmaktır.

Bel çevresi ölçümü çok önemlidir. Ayakta dururken karnımızı içimize çekmeden, serbest bırakarak, göbek deliği hizasından tüm bel çevresini bir mezura ile ölçtüğümüzde bu değer kadınlarda 88 cm in, erkeklerde 102 cm in üzerinde ise kalp hastalığı için riskliyiz demektir.

Haberin Devamı

Düzenli olarak spor yapmak ve hareketli bir yaşam tarzı sadece kalp hastalığı değil birçok diğer hastalıktan bizi koruyan önemli bir faktördür. Egzersiz alışkanlığı, kalp hastalıkları yanında, diyabet, beyin damar hastalığı, yüksek tansiyon, kemik erimesi, bazı kanser türlerini önler. Aynı zamanda stresi azaltır, uykuyu düzenler ve yaşlı insanlarda demans dediğimiz bunamayı önler. Haftada en az 5 gün günde 30 dakika yürüyüş yapmak bile kalp hastalığından bizi korur. 

Peki, kalbi güçlendiren bir beslenme nasıl olur? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selen Yurdakul, bununla ilgili de önemli ipuçları paylaşıyor. 

SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Kalp hastası olmak istemiyorsak şu yiyecekleri yiyebiliriz:

Sebze, meyve, lifli gıdalar, baklagiller, tahıllar, kuruyemişler, balık, zeytinyağı.

Kalbi güçlendiren sağlıklı yaşam önerileri Kalp hastası olmamak için ipuçları

 

Kalp hastası olmak istemiyorsak şu yiyeceklerden uzak durmalıyız:

  • Kırmızı ve işlenmiş et ve et ürünleri, rafine şekerler, tatlandırıcılar, karbonhidrat, katı yağlar
  • Bu yiyeceklerin yenilmesi elbette sınırsız veya istediğimiz miktarda olmamalıdır.
  • Eğer şeker hastalığınız varsa meyve sınırlaması önemlidir, doktorunuza danışmalısınız.
  • Kuruyemişleri çok miktarda yemek kilo alımına neden olabilir, dikkat etmelisiniz.
  • Kırmızı et ise her kişi için yasak olmayabilir, bazı durumlarda miktarı az olarak tüketilebilir.
  • Katı yağ ve şeker ise miktar ne olursa olsun yenmesi önerilmeyen besinlerdir.
  • Alkol içilmesi normalde önerilmemektedir ancak mutlaka içmek isteniyorsa az miktarda tüketilmesi önerilmektedir.
  • Yeterli miktarda su içmek, vücudumuzu susuz bırakmamak sağlık için çok önemlidir.
  • Çay ve kahve gibi içeceklerimizin içerisine şeker katmamak özellikle önemlidir.
  • Şekerli içecekleri hayatımızdan çıkarmak gereklidir.
  • Ekmeği az miktarda yemeliyiz ve tam buğday veya çavdar ekmeği yemeliyiz.
  • Baklagiller faydalıdır ancak pirinç tüketmemiz mümkün olduğu kadar az miktarda olmalıdır. Mutlaka tüketmek istiyorsak kahverengi pirinç yemeliyiz.
  • Süt ve peynir de çok miktarda değil az miktarda yenmelidir.