Kışın iştahınızı kontrol etmenin yolları
Kış mevsimde iştah açıklığını kontrol etmek zordur. Kış mevsiminde soğuk havanında etkisiyle daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissediliyor. Durum böyle olduğunda kilo kontrolü sağlamak zorlaşıyor. Kış aylarında çok fazla iştah açıklığı görüldüğü için birçok kişide kilo artışı oluyor. Ancak iştahınızı kontrol altında tutmanın çok basit yolları var. Uzmanı isim kış aylarında iştah açıklığını kontrol etmek adına yapmanız gerekenleri açıkladı.
İHA
Soğuk havalarda hem bağışıklığınızı güçlendirmek hem de kilo kontrolü sağlamak için düzenli ve dengeli beslenmeye özen göstermeniz gerekir. Diyetisyen Eda Ünal, kış mevsiminde nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.
Kış mevsimde kilo kontrolü sağlamak, bağışıklığınızı güçlendirmek ve dengeli beslenmek için bazı besinlerin tüketimini önemsemeniz gerekir. Kışın iştahınız daha fazla açık olduğu için fazla yemek yeme ihtiyacı hissedersiniz. Bu da yüksek kalori alımına sebep olur. Bu sebeple dengeli beslenmeye özen göstermeniz gerekir.
“Kış aylarında olduğumuz bu dönemde özellikle kendimizde ve çevremizde iştah açıklığı görüyoruz, yaz mevsimine göre daha fazla yemek yeme eğilimimiz oluyor. Bu durumun en büyük nedeni vücudumuzun ısı kaybını önlemesi amacıyla yapılan bir koruma şeklidir. Vücudumuz ısı kaybını önlemek için daha fazla enerji harcıyor ve bu enerji kaybını yerine koymak için daha fazla yemek yeme isteği oluşuyor. Özellikle kış aylarında çok fazla iştah açıklığı görüldüğü için birçok kişide kilo artışı oluyor ve bu durum bizi korkutuyor. Yüksek kilo alımları çeşitli rahatsızlıklara sebep oluyor. Tansiyon, şeker, yüksek kan kolesterol seviyesi, kalp rahatsızlığı gibi birçok hastalığa sebep olduğu için aslında biz beslenmemize dikkat etmeliyiz."
ANTİOKSİDAN ORANI YÜKSEK MEYVE VE SEBZELERİ TÜKETİN
Kış aylarında dengeli beslenmek ve hastalıklara karşı direnç kazanmak için bazı besinlerin tüketimine özen göstermeniz gerekir. Portakal, mandalina gibi meyveleri tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Diyetisyen Ünal, "Özellikle kış aylarında iştah açıklığını kontrol etmek adına ilk yapabileceğimiz şey öğünlerimizi düzenlemek olmalı. Eğer sadece ana öğün tüketimi varsa ara öğün eklemesi yapabiliriz. 3 öğün yiyen birisi 4’üncü öğün olarak ara öğün ekleyerek iştah dengesini kontrol altına alabilir. Ara öğünde mevsim meyve ve sebzelerini dengeli bir şekilde tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirebiliriz. Özellikle gribal enfeksiyonların sıklıkla olduğu bu dönemde antioksidan oranı yüksek meyve ve sebzelerden yararlanmamız bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Turunçgiller; portakal, mandalina gibi meyveleri tercih edebiliriz. Özellikle mevsimi olan brokoli, karnabahar, lahana gibi sebzelerin tüketimi bağışıklık sistemini oldukça güçlendiriyor. Bunun yanında yeşil yapraklı sebzelerden maydanoz, tere, roka, marul gibi yeşillikleri de öğünlerimizde tercih etmeliyiz. Protein içerikli bir kahvaltıyla güne başlamalıyız. Yumurta, peynir ve bol yeşilliğin olduğu bir kahvaltı tercih edelim. Özellikle kış mevsiminde sıcaklığı artırmak için tükettiğimiz şeylerden bir tanesi de çorba. Çorbayı öğünlerimizde mutlaka bulundurmalıyız” dedi.
SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN
Kış mevsiminde özellikle su tüketimini önemsemeniz gerekir. Sıcak havalardan soğuk havalara geçildiğinde sıcak içeceklerin tüketimi arttığı için su tüketiminde ciddi bir düşüşün olduğunu söyleyen uzman isim su içmeyi ihmal etmemeniz gerektiğini vurguluyor.
“Ihlamur, kuşburnu gibi bitki çaylarından yararlanarak hem bağışıklık sistemimsimizi güçlendiriyoruz hem de ısınmayı amaçlıyoruz. Havaların soğumasıyla dikkat etmemiz gereken noktalardan bir tanesi de su, su hayatımız için çok önemli bir kaynak. Kış mevsiminde su tüketimine dikkat etmeliyiz. Sıcak havalardan soğuk havalara geçtiğimizde özellikle sıcak içeceklere geçtiğimizde su tüketiminde ciddi bir düşüş oluyor. Günlük su ihtiyacımızı kilomuz ile 0.33 çarparak vücudumuzun ihtiyacı olan su tüketimini bulabiliriz”
BALIK TÜKETİMİ DEPRESYONU ÖNLÜYOR
Uzman diyetisyen balık tüketiminin kış depresyonunu önlediğini ifade ederek şunları söyledi:
“Kış aylarında güneşle sıklıkla buluşamıyoruz. Bu da depresyona olan yönelimimiz arttırıyor. Bu durum bizi psikolojik açıdan yıprattığı gibi bu durumu besinlerle dengede tutabiliyoruz. Özellikle omega 3 içeren yiyeceklerin tüketilmesi anti depresif duruma yarar sağlıyor diyebiliriz. Özellikle balık tüketimi bu depresyon durumunu önlemekte oldukça etkili. Bunun yanında ceviz gibi, keten tohumu gibi yağlı tohum grubundan yararlanarak depresyonun önüne geçebiliyoruz. Hava soğuduğu için genellikle evlere çekiliyoruz ancak hareketsizlik hem kilo artışına sebep olduğu gibi bunun yanında da ciddi bir kabızlığa neden olduğu için kış aylarında da haftanın 3 günü yarım saatlik küçük yürüyüşlerle hareket durumunu dengede tutmamız gerekiyor."
- Masterchef'te ilk ceketin sahibi belli oldu!
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'