Laktoz intoleransı nedir? Nelere dikkat etmeliyiz?
Süt ve süt ürünleri tükettiğinizde gaz, şişkinlik ve sindirim sorunları yaşıyorsanız, laktoza karşı hassasiyetiniz olabilir. Laktoz intoleransı hemen hemen her yaştan herkeste görülebilen önemli bir sorundur. Peki, laktoz intoleransı olan bir kişi nasıl beslenmeli? Laktoz intoleransı tam olarak neden olur? Posta.com.tr okurları için laktoz hassasiyeti ile ilgili merak edilenler hakkında bilgiler aldık.
Süt ve süt ürünlerini laktaz enzimi olmayan ya da az salgılayan kişiler yeterince sindiremez ve bu durum kişide rahatsızlıklara yol açar.
Diyetisyen Elif Kübra Bostancı, süt ve süt ürünleri tükettiğiniz zaman şişkinlik, gaz ve sindirim sorunları yaşıyorsanız laktoz intoleransınız olabileceğini belirtiyor. Dyt. Elif Kübra Bostancı bu konuyu "Sütün yapısında bulunan doğal şeker olan laktoz, glikoz ve galaktozdan oluşur. İnsan vücudunda laktoz sindirimi için ince bağırsaklarda laktaz enzimi sentezlenir. Genetik, yaş ve yaşam tarzına bağlı olarak vücutta laktaz enzimi azalır ve laktozun sindirim ve emilimi sağlanamaz. Sindirilemeyen laktoz kalın bağırsağa doğru ilerler ve bulantı, ishal, şişkinlik ve gaz gibi sindirim şikayetleri görülür. Buna laktoz intoleransı denir." şeklinde açıklıyor.
Yapılan araÅŸtırmalarda laktoz intoleransı görülme sıklığının; Türkiye’de %70-80, Afrika’da %50, Ä°talya’da %70, Güney Amerikada %50 oranında olduÄŸu bulunmuÅŸtur.Â
LAKTOZ Ä°NTOLERANSIM OLDUÄžUNU NASIL ANLARIM?
Evde kendi imkanlarınızla laktoz intoleransı yaÅŸayaıp yaÅŸamadığınızı anlayabilirsiniz. Bunun için bir tek ÅŸeker ölçüm cihazına ve süte ihtiyacınız olacak. Dyt. Bostancı kendi kendinize yapabileceÄŸiniz laktoz intoleransı testinin nasıl yapılacağını ÅŸu ÅŸekilde anlatıyor;Â
- Aç karnına kan şekeri ölçülür ve 50 gr laktoz içeren süt içilir.
- 30, 60, 90 ve 120 dakika sonra tekrar kan şekeri ölçülür.
Bu değerler arasında 20 mg/dl'den fazla artış var ise ince bağırsak mukozasındaki laktaz normal olarak işlev görmektedir. Eğer kan şekeri yükselmiyorsa laktoz intoleransı olduğu anlaşılır.
LAKTOZ Ä°NTOLERANSIM VAR, NASIL BESLENMELÄ°YÄ°M?
- Laktoz intoleransı olan kişiler bu şikayetleri azaltmak için süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir gibi süt ve süt ürünlerinin tüketimini azaltmalıdır.
- Beyaz peynir, kaÅŸar peynir, lor peynir gibi düşük miktarda laktoz içeren besinler tolere edilebilir.Â
- Normal süt yerine laktozsuz süt veya hindistan cevizi sütü, badem sütü gibi bitkisel sütler tercih edilebilir.
- Laktoz içeren besinler aynı zamanda yüksek miktarda kalsiyum da içerdikleri için laktozsuz beslenen kişiler kalsiyum tüketimine dikkat etmelidir.
- Sardalya, badem, keten tohumu, ıspanak, semizotu, brokoli yüksek miktarda kalsiyum içermektedir.
- Bazı ilaçlar laktoz içermektedir. Laktoz intoleransı olan bireyler ilaç kullanmadan önce eczacısına danışmalıdır.
- Masterchef'te ilk ceketin sahibi belli oldu!
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet KökeÅŸ hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'OÄŸlumu görmek istemedim, hemÅŸire beni payladı'