Yorgunluğunuzun nedeni bu olabilir!
C vitamini en çok bilinen en önemli vitaminlerden biri. Bağışıklık sistemini güçlendirmekten cildinizdeki kolajeni üretmeye kadar birçok işleve sahip olan C vitamini vücutta depolanmadığı için günlük olarak alınması da çok önemli. Peki, C vitamini eksikliğinde neler olur? C vitamini eksikliği nasıl düzeltilir? Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.
İsmini sıklıkla duyduğumuz C vitamini kış aylarının olmazsa olmazı! Günlük olarak besinlerle alınması gereken C vitamini eksikliği önemli sorunlara neden olabiliyor. Diyetisyen Ceren Karahan konu hakkında bilgiler verdi.
“C vitamini taze meyve ve sebzelerle birlikte vücuda alınan birçok önemli görevi bulunan suda çözünen bir vitamin türüdür. İnsan vücudunda üretilmediğinden gereksinimin tamamı besinlerden sağlanmalıdır." diyen Diyetisyen Karahan “Yeterli ve dengeli beslenmeme durumunda, yanlış beslenme alışkanlıkları sebebiyle veya C vitamini emiliminde bir problem olması sonucunda C vitamini eksikliğine bağlı sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir.” şeklinde konuştu.
Dyt. Karahan, C vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar konusunda da uyardı. “Skorbüt, C vitaminin yetersizliğine bağlı gelişen bir hastalıktır. Anemi, halsizlik, kanamalar, kol bacaklarda ağrı, cilt problemleri, diş eti hastalıkları gibi belirtileri vardır. C vitamini eksikliğinin belirtileri yetersiz miktarda alınmaya başlamasından yaklaşık 8-12 hafta sonra yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. İştahsızlık, kilo kaybı, sinirlilik ve uyuşukluk hali, yorgunluk gibi belirtiler ile görülmeye başlar.”
Tedavisi için dengeli beslenme planı şart!
Dyt. Karahan, “Akut komplikasyonlar tedavi edildikten sonra C vitaminin eksikliği tamamlamak ve normal aralıklara gelmesi için takviyeler verilir ve ileriye dönük yeterli ve dengeli beslenme planı oluşturulmalıdır.” dedi.
“C vitamini depolanan bir vitamin değildir bu nedenden dolayı günlük ihtiyaç duyulan mikatın düzenli olarak alınması gerekmektedir. C vitaminin en yüksek bulunduğu besinler taze sebzeler ve meyvelerdir.”
Dyt. Karahan en iyi C vitamini kaynaklarını da açıkladı:
“Kırmızı biber, yeşil biber, portakal, greyfurt, kivi, brokoli, çilek, brüksel lahana, domates, kavun, lahana, maydanoz, ananas, limon ve karnabahar C vitamininden zengin kaynaklardandır.”
Diyetisyen Ceren Karahan, “Bir adet orta boy portakal tüketimi günlük C vitamini ihtiyacının karşılamaktadır. Bu sebeple günlük taze meyve ve sebze tüketen bireylerde C vitaminin eksikliğinin görülme olasılığı oldukça düşüktür.” şeklinde konuştu.